Skip to content

Dincolo de COVID, un alt subiect care ne-a pus pe moațe sentimentele și trăirile în 2020 a fost educația sexuală care pare să fie percepută ca o mare boală de către o parte dintre români. Noi considerăm că totul este din cauza lipsei de informații, a lipsei de autocunoaștere și a unei educații precare la acest capitol. Pentru a ne mai dezmorți puțin mintea am invitat-o pe dr. Cristina Petrescu-Ghenea, psihoterapeut cu practică în domeniul sexualității umane, să ne ajute să facem diferența între ce este fals și ce este adevărat în următoarele enunțuri.  

Sexualitatea este partea primitivă din noi, una care trebuie reprimată și exprimată doar în secret și întuneric. 

FALS. Sexualitatea este parte din viață, iar viața nu poate exista fără sex și sexualitate. Această idee reprezintă un mit de care societatea s-a folosit pentru a se degreva, printre altele, de responsabilitatea educației sexuale, mit întreținut de anxietatea și rușinea generațiilor care, la rândul lor, nu au beneficiat de o educație reală și coerentă în acest sens, dar și de o serie de idei perimate și periculoase aflate la baza sistemelor patriarhale în cadrul cărora cel puternic își exercită forța asupra celui aflat, din diverse motive, pe o poziție de inferioritate. Specialiști din domeniul antropologiei au arătat că intrarea sexualității sub regulile rușinii și interzisului își are rădăcinile acum câteva zeci de mii de ani, când omul a trecut de la modelul de trai în triburi de vânători și culegători la o societate agrară în cadrul căreia era deosebit de important ca un bărbat să fie sigur de proveniența moștenitorilor săi.

Oamenii care vorbesc despre sex cu prietenii și cunoscuții lor sunt niște perverși care au intenții ascunse. 

FALS pentru că avem nevoie să începem să privim către sexualitate cu mai multă deschidere și curiozitate. Nu mă refer aici la bancuri sau apropouri libidinoase – care arată, de fapt, o mare nevoie de cunoaștere în aria sexualității din partea celor care le practică. Numai prin deschidere și normalizare, scoțând sexul din umbra rușinii, vom reuși să evoluăm și să creăm contexte educaționale sănătoase pentru cei din jur și generațiile viitoare, punând astfel bazele unei societăți cu mai puține tabuuri, abuzuri și mai puțină durere în sfera sexualității.

Un părinte iubitor nu pătează mintea copilului cu informații despre sexualitatea umană. 

FALS pentru că ideea conform căreia copiii se nasc „tabula rasa“, adică fără niciun fel de cunoștințe, inclusiv în sfera sexualității este falsă, după cum a demonstrat deja de nenumărate ori știința. Astfel, părintele nu are cum să păteze mintea copilului ci doar să îi ofere acestuia niște informații vitale, fără de care studiile ne arată că tinerii și copiii se află într-un un risc mult mai crescut față de abuzul sexual, sarcini la adolescență, boli cu transmitere sexuală și o serie de alte comportamente de risc din sfera sexualității. Asupra tuturor acestor riscuri, statisticile din România sunt absolut alarmante, astfel că nu aș vorbi despre a păta mintea copilului, ci mai degrabă despre a educa copilul pentru ca acesta să fie în siguranță.  

Educația sexuală înseamnă să-i vorbești copilului despre tehnici sexuale și să-i stârnești astfel curiozitatea față de sex. 

FALS deoarece copiii vor deveni, fără ca părinții să poată controla asta, curioși despre sex. Cu atât mai mult în societatea modernă unde nuditatea și sexualitatea – în special cea feminină – sunt folosite pe scară largă ca tehnici de marketing și deci sexul este afișat peste tot. În același timp, educația sexuală nu presupune nici pe departe discuții despre tehnici sexuale. Așa cum un copil știe să mănânce singur sau să meargă singur fără ca părintele să-i fi vorbit despre tehnica mâncatului sau a mersului, la fel va ajunge să știe și cum să facă sex când va veni momentul. Educația sexuală poate fi comparată mai degrabă cu informațiile pe care un părinte i le dă copilului pentru a nu mânca orice deoarece se poate otrăvi sau a nu merge pe balustrada balconului deoarece poate cădea.

Persoanele care au o altă orientare sexuală decât cea heterosexuală au o boală psihică și nu fac diferența între sexualitatea normală și cea anormală. 

FALS deoarece homosexualitatea este o variantă a sexualității sănătoase care a existat dintotdeauna, iar în timpurile noastre, homosexualitatea nu mai este considerată o patologie de către forurile medicale internaționale încă din anul 1973. Specialiștii care au propus această schimbare a manualelor de diagnostic și tratament au luat decizia în urma rezultatelor a numeroase studii, dar și a experienței empirice puse la un loc de către comunitatea științifică.

℗PUBLICITATE



Copiii care nu au beneficiat de educație sexuală nu se masturbează. 

FALS deoarece masturbarea este o variantă a sexualității sănătoase care a existat dintotdeauna. Sexualitatea, de unul (una) singur(ă) sau cu partener(ă), a existat și va exista independent de educația sexuală de care are parte un individ. Dincolo de procreare, cealaltă mare nevoie pe care o împlinește sexul este nevoia de plăcere și cu mult înainte de a putea fi educat despre sexualitate, unii copii descoperă masturbarea ca sursă de plăcere, iar asta este cât se poate de firesc. Printre beneficiile masturbării se numără o mai bună cunoaștere a propriului corp cu nevoile si dorințele acestuia, eliberarea stresului acumulat, relaxarea și un somn mai bun, dar și beneficii în sfera sexualității cuplului.

Educația sexuală începe de acasă și se continuă la școală și în contextele educaționale.

ADEVĂRAT pentru că sexualitatea este influențată de cultura în care trăim, de istorie, educația, experiențele și valorile noastre. La rândul ei, sexualitatea influențează felul în care privim individul, familia, rolul de părinți și comunitatea. Este inevitabil și dăunător să educăm copiii în familii, în școli sau universități, cât și în contexte educaționale informale fără a ne asuma conversațiile dificile prilejuite de subiectul sexualității. Cu toate acestea, este nevoie să realizăm că educația sexuală este un instrument necesar pentru o bună sănătate publică și că poate să nu fie sănătos ca statele să o lase în voia familiilor, așa cum se menționează și în ghidul publicat OMS de la începutul anului 2018.

Educația sexuală înseamnă inclusiv autocunoaștere, dezvoltarea abilităților de relaționare sănătoasă și libertatea de a spune „NU“ atingerilor nepotrivite și nepermise. 

ADEVĂRAT pentru că statisticile ne arată că principalul avantaj al educației sexuale este acela de a preveni abuzurile și alte contexte cu potențial traumatic la care pot fi expuși copiii și adolescenții, cât și adulții. În absența unei educații sexuale nu beneficiem de niciun cadru sănătos la care să ne putem referi în ceea ce privește limitele, drepturile și responsabilitățile pe care le avem față de noi înșine, dar și față de cei cu care interacționăm fizic și erotic. Dacă am avea curajul să le vorbim copiilor despre sexualitate, poate am ajunge să trăim într-un viitor în care oamenii să nu mai considere că durerea, suferința și obligația sunt părți firești ale unei relații sexuale sau de cuplu.

Relațiile între partenerii de același sex pot fi la fel de solide ca relațiile heterosexuale. 

ADEVĂRAT și asta s-a dovedit și în urma unui studiu longitudinal care s-a întins pe durata a 12 ani. Conducătorul echipei de cercetare, dr. John Gottman, a concluzionat că atât cuplurile homosexuale, cât și cele heterosexuale au probleme de relaționare similare și folosesc aceleași căi de a le rezolva. Fapt susținut și de cercetările anterioare, întreprinse de Pepper Schwartz și Lawrence Kurdek. Sunt însă și puncte forte care îi deosebesc pe partenerii homosexuali de relațiile hetero: cuplurile gay au o mai mare capacitate de a recurge la umor și se calmează mai repede în momentele dificile. (puteți afla mai multe detalii aici)

Persoanele de vârsta a treia pot avea activități sexuale satisfăcătoare.   

ADEVĂRAT deși percepția publică este că odată cu vârsta, viața sexuală ia, obligatoriu, sfârșit. Este adevărat că dorința sexuală atât a femeilor, cât și a bărbaților scade și o dată cu înaintarea în vârstă, dar și pe măsură ce avansăm într-o relație. Există însă măsuri pe care le putem lua pentru a ne bucura de propria sexualitate și de sexualitatea din cuplu până la adânci bătrâneți, întocmai eroinelor serialului Grace & Frankie. Renumita Profă de sex, așa cum au numit-o americanii pe Dr. Ruth Westheimer, a scris un volum pe tema aceasta, care a fost tradus și în limba română și țin să menționez că nu este singura care a investigat și relatat pe larg subiectul.

Pentru o mai bună aprofundare a subiectului, vă recomandăm 50 de mari mituri despre sexualitatea umană, Viața sexuală după vârsta de 50 de ani

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0