fbpx
skip to Main Content

Suntem în pragul luării unor decizii cu impact major asupra sănătății noastre și a celor din jur. Specialiștii în medicină și autoritățile ne încurajează să ne imunizăm pentru a stopa pandemia de COVID-19, multe alte voci ne spun că ar exista multe intenții ascunse, iar vaccinul ar avea mult mai multe efecte adverse, decât ni se spune. Cert este că avem nevoie de informație corectă, să putem face diferența între mit și adevăr, de aceea l-am invitat pe doctorul și autorul Vasi Rădulescu să ne ajute în procesul de informare.     

Vaccinul este un mijloc inteligent de evitare a îmbolnăvirilor și ne poate ajuta să ne protejăm atât propria sănătate, cât și pe a celor din jur. 

ADEVĂRAT. Există o mulțime de afecțiuni pentru care nu avem încă tratamente eficiente, așa că dezideratul suprem este să nu ajungem să le facem, sau dacă le facem, să dobândim forme cât mai ușoare. Vaccinurile ne produc linii de apărare împotriva unor germeni periculoși, iar când aceștia ne pătrund în corp, imunitatea dobândită recunoaște rapid inamicul, îl izolează și-l distruge. Dacă ne uităm pe niște statistici la îndemâna oricui, vedem că vaccinarea a dus la eradicarea a numeroase boli, a scăzut semnificativ mortalitatea infantilă și a prelungit considerabil speranța de viață. Actul vaccinării reprezintă o concretizare a grijei pentru propria persoană, dar și pentru cei din jur, cunoscut fiind faptul că o vaccinare în număr suficient de mare reduce potențialul de transmitere al virusurilor, iar asta, într-adevăr, îi poate proteja pe anumiți oameni care din considerente diverse nu au putut face vaccinul (să dăm exemple aici anumite patologii imune complexe ce contraindică vaccinarea).

Vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 reprezintă cea mai bună strategie pentru a stopa răspândirea virusului și pentru a reveni la un stil de viață în care să avem mai multă libertate de mișcare și să trăim fără restricțiile specifice carantinării.

ADEVĂRAT. Vaccinarea reprezintă singura cale rațională de a controla această pandemie. Vaccinul oferă o imunitate puternică, protejează de formele severe de Covid-19, îi ocrotește pe cei care au anumite comorbidități și sunt susceptibili la a face forme grave de boală, iar la un procent înalt, de peste 60%, vorbim deja de o campanie de vaccinare ce prezintă potențial uriaș de a stopa virusul. Suntem cu toții în asta, medici, asistenți, oameni cu alte profesii, oameni care și-au pierdut locurile de muncă. Cu toții abia așteptăm să ne eliberăm, să călătorim, să nu mai avem atâtea cazuri și mai ales decese. Scopul acesta este un act de normalitate, iar cristalizarea noastră acum ne poate aduce la ea.

Mai puțin de un an, nu reprezintă o perioadă suficient de lungă de timp pentru a putea testa un vaccin la modul real. 

FALS. Vaccinurile aprobate au parcurs absolut toții pașii necesari. Ele au fost produse, apoi testate riguros, după care au primit undă verde pentru uzul larg. Atât în fazele de studii, cât și în practică, vaccinurile împotriva Covid-19 au arătat eficacitate înaltă și un profil de siguranță extrem de bun. Tehnologia ARN mesager este de mulți ani în cercetare și studii, iar acum, implementarea ei în aceste vaccinuri reprezintă punctul culminant al medicinei moderne.

Efectele adverse ale unui vaccin pot determina dezvoltarea unor probleme grave de sănătate despre care autoritățile nu doresc să se afle. 

FALS. Orice om care a făcut vaccinul este supravegheat atent pentru a nu se produce fenomene adverse, cum ar fi o reacție alergică maximală, de tipul anafilaxiei. Orice substanță străină corpului, mai ales la persoanele cu teren alergic sever, poate genera un șoc anafilactic sau o reacție alergică de intensitate mică. Aceste situații se observă, se raportează, se controlează. Până acum, reacțiile adverse sunt minore, mai degrabă locale. În țara noastră nu a fost raportat niciun eveniment negativ major, după peste 100.000 de persoane deja vaccinate. Sunt multe efecte adverse inventate de anumite persoane care diseminează în mod voit informații false, iar în cazurile plimbate prin media nu s-a identificat o relație clară tip cauză și efect, ci doar una de temporalitate, coincidentală. 

Vaccinul împotriva coronavirusului presupune să introducem în corpul nostru o serie de factori patogeni care pot crea reacții extrem de nocive în corpul uman. 

FALS. Vaccinurile au la bază tehnologia ARNm. Acest ARN mesager conține un set de instrucțiuni, el ajunge în celule, la un organit numit ribozom, iar acolo dictează ribozomul cum să construiască singur proteina S virală. Practic noi plămădim în celulele noastre o componentă din Sars-Cov2 pentru care corpul își face rapid apărare. Când virusul pătrunde în organism, este imediat identificat, pentru că el are la suprafață chiar proteina S, pe care corpul nostru o știe deja. Coronavirusul nu-și mai poate face de cap și infecția nu mai are potențial sever. ARN-ul mesager folosit este apoi degradat. El nu alterează ADN-ul, pentru că nu are nicio interacțiune cu el, ADN-ul fiind în nucleul celulei. Concluzionând explicația, prin vaccin nu se introduce niciun element patogen, ci un ARN special, un bagaj informațional, recte instrucțiuni pentru construirea proteinei S.

℗PUBLICITATEPrimul vaccin anti COVID-19 are o formă modernă care s-a studiat mai bine de 15 ani. 

ADEVĂRAT. Tehnologia ARN mesager a fost intens studiată în ultimii 15 ani, iar includerea ei în vaccinurile moderne reprezintă un apogeu al medicinei, cu un potențial uriaș de a genera un premiu Nobel pentru medicină sau chimie.  

De-a lungul istoriei, vaccinurile au dus la eradicarea unor boli care cauzau dezastre umane semnificative. 

ADEVĂRAT. Mulți dintre noi au încă rude care au prins vremurile în care poliomielita făcea victime, lăsând oamenii cu sechele motorii, cu pareze, cu imposibilitatea susținerii actului respirator fără un așa-numit plămân de fier, când paralizia era extinsă și prindea și musculatura accesorie respiratorie. Vaccinurile au avut rolul lor major în controlul acestor afecțiuni cumplite. Este un motiv și pentru care unii subestimează vaccinurile, tocmai pentru că nu mai pot vedea bolile pe care ele le-au stins.

Oamenii de știință și cercetătorii sunt oameni de încredere, vocea lor merită ascultată atunci când vine vorba despre vaccin. 

ADEVĂRAT. Oamenii de știință au depus eforturi colosale pentru a realiza acest vaccin eficient și sigur, iar poveștile lor merită cunoscute, mai ales ale pionierilor în tehnica ARNm sau ale fondatorilor BioNtech. 

Vaccinul este doar un alt mijloc al companiilor farmaceutice de a face bani în vremuri de criză. 

FALS. Gândiți-vă cum o companie farmaceutică trebuie să investească în cercetare, să mobilizeze comunitatea științifică, să realizeze cu atenție studiile, iar apoi să-și creeze infrastructura pentru a produce miliarde de doze de vaccin. Nu știu câți oameni conștientizează ce eforturi se fac chiar în aceste clipe. Scopul este să scăpăm de pandemia asta pe care nu și-a dorit-o nimeni. Banii acum trec în alte planuri.

Conversațiile despre vaccin sunt esențiale pentru a putea lua decizii mature și este important să ascultăm mai ales de medicii care dețin mult mai multe informații decât noi. 

ADEVĂRAT. Este important să ne informăm corect și să căutăm constant voci raționale, competente, care respectă adevărul științific. Medicii buni și onești înțeleg mecanismele imune, procesele biologice celulare, funcționarea unui vaccin, iar ei pot explica totul pe înțelesul oamenilor, simplu. Aici și cred că este cheia, în a explica foarte simplu mecanisme altfel complexe.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută