fbpx
skip to Main Content

Când spui terapie de cuplu, este greu să nu îți vină în minte termenul „imago“. Acesta nu este doar un simplu cuvânt în latină, ci și una dintre cele mai importante forme de intervenție de cuplu, cunoscută la scară largă drept „terapia relațională imago“. Comunitatea terapeuților care practică acest model de intervenție, în țara noastră, este în creștere încă din anul 2017, când au început primele specializări cu formatori din America, de la Institutul Internațional Imago. Pentru a afla mai multe despre terapia relațională imago, am invitat-o pe Gabriela Domnița, psihoterapeut format în modelul imago, să ne ajute să diferențiem între ceea ce este mit și ceea ce este adevăr. 

Pentru a practica terapia relațională imago, este suficient ca terapeutul sau psihologul să fi citit câteva din cărțile despre teoria imago: Primește iubirea pe care o doreștiÎmpreună la bine și la greu sau Spațiul dintre noi

FALS. Formarea ca terapeut în orice școală psihoterapeutică riguroasă are la bază o formare teoretico-metodologică, o componentă de autocunoaștere și una de supervizare. Parcurgerea materialului teoretic cuprins în cărți de specialitate face parte din pregătirea teoretică a psihoterapeutului, dar reprezintă doar o parte din aceasta. În cazul terapiei imago, pregătirea terapeutului constă în zeci de ore de formare teoretică, participarea în calitate de cursant și apoi de asistent la workshopul „Primește iubirea pe care o dorești“, participarea la workshopuri de autocunoaștere și rafinare a abilităților de consiliere și zeci de ore de supervizare. Toate acestea conduc la formarea abilităților practice ale terapeutului, care îi permit să creeze un cadru terapeutic caracterizat prin siguranță, să se racordeze la nevoile actuale de dezvoltare ale membrilor cuplului și să ghideze cuplul în călătoria sa de vindecare și creștere. Demersul terapeutic din cabinet poate fi sprijinit de parcurgerea de către membrii cuplului a unor cărți cum sunt cele menționate mai sus, care cuprind o parte din teoria și din tehnicile terapiei imago, explicate în limbaj accesibil publicului larg.  

Terapia relațională imago se bazează pe teorii potrivit cărora alegerea partenerului nostru de cuplu nu este întâmplătoare și, în relația cu acesta, putem crește și ne putem vindeca din punct de vedere emoțional și psihologic.

ADEVĂRAT. Atunci când ne alegem partenerul de cuplu, este destul de evident că atracția pe care o simțim față de acea persoană se bazează pe caracteristici care merg  dincolo de nevoia perpetuării speciei (bărbații sunt atrași de tinerețe și sănătate fizică, iar femeile – de capacitatea bărbatului de-a asigura accesul la resurse necesare supraviețuirii), cum afirmă teoria evoluționistă, și dincolo de similaritatea valorilor, a statutului social și financiar, cum spune psihologia socială. Teoria relațională imago afirmă că, din multitudinea de persoane pe care le întâlnim în viața noastră, ca potențiali parteneri,  atracție simțim față de persoana care întruchipează un amestec de trăsături pozitive și negative pe care le-am întâlnit la părinții noștri, dar și anumite trăsături pe care nu am putut să ni le cultivăm la propria persoană, ca urmare a mesajelor (directe sau indirecte) de reprimare primite de la părinți. Este vorba despre o alegere inconștientă, în care familiaritatea trăsăturilor pozitive ne dă sentimentul de „recunoaștere a acelei persoane“ („parcă ne știm dintotdeauna“), iar cele negative ne „invită“ la re-trăirea unor experiențe dureroase, nerezolvate, din copilăria noastră, de data aceasta cu speranța unui deznodământ fericit. Retrăirea acestor experiențe dureroase, care tăinuiescnevoi fundamentale neîmplinite, în contextul nou al relației cu partenerul adult, ascunde sensul relației de cuplu – și anume, vindecarea suferințelor din copilărie și împlinirea în cuplu. Atunci când partenerii se simt în siguranță în relație, când se pot conecta și coopera, își pot oferi reciproc experiențe corective, în care nevoile lor sunt recunoscute, validate și împlinite, iar cuplul devine un spațiu propice pentru creștere și vindecare.

În terapia relațională imago se consideră că relațiile de cuplu trec prin mai multe etape: îndrăgostirea romantică, lupta pentru putere și interdependența sănătoasă.

ADEVĂRAT. În călătoria sa, cuplul parcurge împreună etapa îndrăgostirii și pe cea a luptei pentru putere, pentru a evolua, în final, spre o relație conștientă, funcțională, pe termen lung. Prima etapă, a iubirii romantice, este pentru cuplu o perioadă de trăiri intense, de atracție puternică între parteneri și vitalitate maximă. Întâlnirea cu persoana care pare să întrunească calitățile așteptate declanșează în creier o furtună chimică menită a favoriza conectarea emoțională, accentuarea similarităților și ignorarea diferențelor și trezește speranța inconștientă că acea persoană ne va satisface toate nevoile emoționale, mai ales pe cele rămase neîmplinite din copilărie. Este o etapă pe care teoria imago o consideră iluzorie: se creează o legătură aparent perfectă, care însă se bazează pe mecanisme inconștiente și pe reacții biologice în afara controlului nostru și, mai ales, care are durată limitată – de la câteva clipe la maximum trei ani. Odată ce dragostea romantică dispare, brusc sau treptat, compatibilitatea atât de evidentă anterior este pusă la încercare. Cuplul intră în etapa luptei pentru putere, în care partenerii tânjesc după restabilirea legăturii romantice și încep să lupte pentru ea. Fiecare din ei încearcă să-l facă pe celălalt să-i împlinească nevoile nesatisfăcute din copilărie – de afecțiune, siguranță, apartenență, ca premisă pentru recâștigarea „stării de grație“ trăite în perioada romantică, dar întâlnește rezistența celuilalt, prins la rândul său în propria luptă pentru satisfacerea nevoilor neîmplinite. Pentru cuplu, pare un parcurs fără ieșire, dar conflictualitatea trăită în perioada luptei pentru putere conține în ea oportunitatea schimbării dorite. Normalizarea conflictelor ca progres pe cale să se întâmple, crearea cadrului de siguranță în care cuplul să se poate angaja spre un efort conștient și intenționat, spre cunoaștere și înțelegere, precum și construirea abilitățilorconcrete de dialog și de implementare a schimbării sunt aspectele facilitate în procesul terapeutic imago, necesare pentru trecerea cuplului în etapa finală, cea a interdependenței sănătoase, care asigură menținerea relației pe termen lung. 

Alături de partenerul de viață, adesea ne putem simți la fel cum ne-am simțit alături de părinții noștri în copilărie.     

ADEVĂRAT. Conform teoriei imago, ne alegem partenerii pe baza unui tipar inconștient de trăsături pozitive, dar mai ales negative, întâlnite la părinții noștri – trăsături care ne-au provocat reacții emoționale intense și dureroase și față de care am dezvoltat diverse strategii de adaptare: retragere, detașare, evitare sau furie, insistență, cicăleală, comportamente de atragere a atenției. În perioada de îndrăgostire, partenerii trăiesc cu speranța inconștientă că relația le va oferi împlinirea tuturor nevoilor frustrate din copilărie. Aceste așteptări ies la iveală cu mare intensitate în etapa luptei pentru putere, când partenerii își cer reciproc satisfacerea nevoilor, dar se vor lovi de rezistența celuilalt, angrenat la rândul lui în lupta pentru satisfacerea propriilor nevoi. Fiecare dintre parteneri va răspunde la durerea deconectării de celălalt prin aceleași modalități învățate în copilărie și va avea aceleași reacții emoționale ca în relația cu părinții: furie, anxietate, rușine, disperare, tristețe. Aceste vechi tipare de interacțiune vor putea fi depășite doar prin reconstruirea siguranței în cuplu și prin practici conștiente de conectare la perspectiva și la nevoile celuilalt.

Terapia relațională imago este o formă de intervenție complicată și greu de înțeles de către cuplurile din România. 

FALS. Terapia relațională imago este o formă de terapie de cuplu ce îmbină tehnicile experiențiale cu psihoeducația, iar cuplul are rol activ activ în producerea schimbării dorite, pe măsură ce experiențiază conectarea emoțională în siguranță. Prin practicarea dialogului conștient, dialogul imago, partenerii experiențiază beneficiile ascultării active, se simt validați și înțeleși și avansează spre o creștere interioară care le permite să-i ofere partenerului ceea ce acesta nu a primit de la părinții săi. Terapeutul îi însoțește în procesul de conștientizare a tiparelor de interacțiune, stabilește ritmul și profunzimea procesului terapeutic în funcție de nevoile cuplului, le oferă explicații despre atracția romantică, etapele evoluției cuplului și adaptările fiecăruia, menite să dea sens experiențelor și să ancoreze cuplul într-un angajament conștient pe termen lung. Scopul terapiei este de-a facilita procesul de vindecare și de creștere în cuplu, iar pe termen lung, de-a echipa cuplul cu un mod de abordare a conflictelor și cu un instrument de lucru în doi – dialogul imago – care să permită creșterea relației și ulterior, în afara cabinetului de psihoterapie. 

Terapeutul imago încearcă, în fiecare ședință, să creeze un cadru de siguranță, să găsească sensul comportamentelor pe care le au partenerii și să-i ajute să comunice în manieră conștientă. 

℗PUBLICITATEADEVĂRAT. În terapia imago, terapeutul are rol de facilitator care însoțește cuplul în procesul de vindecare și creștere, având mai puțin un rol activ sau de mediator în rezolvarea problemelor cuplului. Principala sa responsabilitate este de-a crea și a menține un cadru protejat, lipsit de critică, judecată sau evaluare, în care cuplul să se simtă în siguranță. Pe măsură ce partenerii își exprimă nemulțumirile, terapeutul îi ghidează spre a înțelege nevoile fundamentale care se ascund în spatele comportamentelor și reacțiilor manifestate și facilitează exprimarea lor directă. Contactul cu propriile nevoi și emoții, dar și răspunsul plin de empatie și disponibilitate al celuilalt, încurajează exprimarea autentică și, mai ales, asumarea responsabilității pentru comunicare conștientă, lipsită de critică sau competiție, în care perspectiva fiecăruia este considerată validă. Cuplul face astfel tranziția de la lupta pentru putere la cooperare, una dintre premisele fundamentale ale parteneriatului conștient. 

În relația de cuplu, nu contează cum vorbim, esențial este să spunem tot ce gândim și să fim autentici (să acționăm așa cum „ne vine“). 

FALS. Necesitatea unei bune comunicări în cuplu a devenit un subiect comun, însă ce înseamnă  „o bună comunicare“ atrage păreri diferite. A spune tot ce gândim sau a acționa „așa cum ne vine“ nu echivalează întotdeauna cu „a fi autentic“. Adesea, nevoile și emoțiile noastre autentice nu ne sunt clare nici măcar nouă, fiind camuflate de comportamentele pe care am învățat că e adecvat să le manifestăm în contexte sociale. Scopul unei bune comunicări este conectarea, cooperarea, găsirea unor puncte comune, chiar și atunci când nu suntem de acord cu celălalt. A spune ce gândim și a face exact ce ne vine, când suntem sub imperiul unei emoții cum e furia sau iritarea, în mod sigur nu duce la cooperare, iar adesea recunoaștem chiar noi că nu credem cu adevărat tot ceea ce spunem. Pentru a satisface nevoia de conectare în cuplu, terapia relațională imago propune un model structurat de comunicare, dialogul imago, bazat pe câteva repere clare. În primul rând, este vorba despre un dialog, adică o interacțiune verbală în care persoanele vorbesc pe rând și ascultă cu adevărat. Emițătorul – cel care inițiază mesajul – își asumă responsabilitatea pentru transmiterea unui mesaj lipsit de critici și judecăți, în mod clar și de bună credință, iar receptorul – partenerul care primește mesajul – ascultă activ, încearcă să înțeleagă, reproduce ceea ce a auzit și cere clarificări atunci când are nelămuriri, evitând să apeleze la interpretări și presupuneri. La nivel de context, dialogul imago este inițiat mereu ca o invitație, în care un partener îi propune celuilalt dialogul, iar acesta poate refuza, dacă nu este un moment potrivit pentru el, menționând însă un alt moment când poate avea loc dialogul. Este un model de comunicare departe de ideea de spontaneitate, dar mai aproape de ideea de comunicare a unor nevoi și emoții autentice.

Principalul instrument de intervenție folosit de terapeut este dialogul imago, sau dialogul intenționat. 

ADEVĂRAT. Terapia relațională imago are în centru ideea de creare a unui spațiu relațional sigur, un mediu de susținere în care cuplurile să se poată conecta. Pentru a crea acest spațiu privilegiat, terapia apelează la un instrument puternic, dialogul imago, care e structurat în trei pași: oglindirea, validarea și empatia, pentru care fiecare partener își asumă, pe rând, rolul de emițător, respectiv de receptor al mesajului, și unde modalitatea de transmitere a mesajului este clar definită. Astfel, rolul emițătorului este de-a transmite mesajul în mod clar, la persoana I, cu bunăvoință și fără critici la adresa celuilalt. Rolul receptorului este de-a asculta activ și a repeta mesajul auzit, precum și de-a cere clarificări, în cazul în care n-a înțeles, sau detalii suplimentare. Deși perceput, inițial, ca un dialog artificial, partenerii au direct experiența de-a fi ascultați cu adevărat, respectiv de-a percepe clar perspectiva celuilalt. Pe măsură ce cuplul se conectează, în dialog se trece de la oglindirea mesajului la validarea lui de către receptor (validarea logicii perspectivei celuilalt – „Are sens ce spui“) și la exprimarea empatiei („Înțeleg/Îmi imaginez că te simți…“). Folosirea acestui tip de dialog reduce reactivitatea emoțională și crește conectarea. În acest context de siguranță, construit prin fiecare ședință de terapie, are loc evoluția dincolo de vechile tipare adaptative ale fiecăruia. Terapeutul îl ajută pe fiecare partener să se concentreze pe sprijinirea celuilalt, „să fie cu adevărat prezent acolo pentru celălalt“, veghează la păstrarea spațiului fără critici și judecăți și caută ritmul și profunzimea potrivite pentru menținerea fluxului neîntrerupt al conectării și facilitarea creșterii.

Terapia relațională imago are efecte pe termen lung și poate fi aplicată la o gamă variată de probleme: infidelitate, dificultăți de natură sexuală, distanțare emoțională, certuri și scandaluri dese etc. 

ADEVĂRAT. Procesul terapeutic imago vizează vindecarea rănilor din copilărie, dar mai ales angajarea cuplului într-un parteneriat conștient și de durată, care trece dincolo de limitele temporale ale terapiei. Experiențele practice din cabinet, instrumentele utilizate, mai ales dialogul imago, pot fi considerate o primă exersare a lor, rămânând apoi ca resurse pentru cuplu, accesibile ori de câte ori partenerii se confruntă cu evenimente de viață care-i antrenează din nou în conflictele specifice luptei pentru putere. 

Pentru cuplurile afectate de infidelitate, răceală emoțională sau, dimpotrivă, de reactivitate crescută, ce duce la certuri și scandaluri dese, sau de dificultăți de natură sexuală, terapia relațională imago poate fi de ajutor prin conceptualizarea acestor manifestări ale deconectării în cuplu în termeni de distanțare față de o mare durere emoțională exprimată prin frică, furie, neputință. Dialogul imago constituie, și pentru astfel de situații, un instrument eficient, care poate crea un mediu sigur în care partenerii să-și exprime toate nevoile, să ateste experiența celuilalt și să înțeleagă ce s-a întâmplat în relație, precum și să-și asume responsabilitatea pentru propria contribuție la crearea situației problematice. Terapeutul sprijină cuplul să înțeleagă problema în termeni de nevoi și adaptări din copilărie și ajută partenerii să se conecteze unul la celălalt în modalități pe care nu le-au mai trăit de ani de zile. Asumarea responsabilității și conștientizarea constituie mereu un prim pas spre decizii care conduc la creștere și vindecare.

Terapia relațională imago poate fi aplicată atât ca intervenție pentru un singur cuplu, cât și ca intervenție în grup, sub formă de workshopuri la care participă mai multe cupluri.  

ADEVĂRAT. Terapia relațională imago poate fi accesată de către cupluri ca terapie în cabinet, făcută de un terapeut imago certificat, sub forma unor ședințe săptămânale. De asemenea, în România este accesibil și workshopul de grup „Primește dragostea pe care o dorești“, desfășurat cu mai multe cupluri, de un trainer certificat imago, sub egida Imago Relationship International. Pentru mai multe informații despre terapia relațională imago, vă recomandăm cărțile publicate de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, dar și cel mai recent manual clinic scris de aceeași autori, care va fi publicat în limba română la Editura Pagina de Psihologie.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0