fbpx
skip to Main Content

În zilele noastre, se conturează tot mai clar și mai concret un nou domeniu științific cunoscut drept relațiologie. Cunoscut și drept domeniul ce se ocupă de știința relațiilor, acesta se bazează pe noile descoperiri din fizica cuantică, pe cercetările din neuroștiințe, pe psihologia relațiilor și pe texte din antropologie și spiritualitate. Știința relațiilor ne atrage atenția asupra faptului că Spațiul dintre noi contează. Drept urmare, am extras câteva învățăminte-cheie din cartea semnată de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt.

Conectarea este esența tuturor lucrurilor. 

ADEVĂRAT. Știința actuală ne învață că totul e conectat în Univers, pretutindeni și în permanență. Legăturile dintre lucruri sunt atât de complexe, încât, dacă se întâmplă ceva într‐o zonă, acel eveniment are impact peste tot. Termenul pe care fizicienii îl folosesc ca să descrie această fascinantă realitate cuantică este „interconectare“. Dar acești fizicieni nu descriu fenomenul de conectare ca și cum Universul ar face asta ocazional, încetând apoi să mai producă acest efect. Conexiunea aceasta totală reprezintă însăși esența Universului. Stă în natura lucrurilor să se conecteze între ele. Prin urmare, conectarea „se întâmplă“ între stele, planete și toate galaxiile. Așa cum se petrece și între toate ființele umane, precum și între sinapsele miliardelor de celule din creierul fiecărui om. Ceea ce se întâmplă în Univers se repetă, la o altă scară, în noi înșine. Și invers, ceea ce se întâmplă în ființa noastră se propagă, la un alt nivel, în Univers. Suntem fire ce se întrețes în pânza din care e făcută Creația. Deșiră un fir și efectul va fi cosmic. 

Ființa noastră se bazează pe nevoia de conectare. 

ADEVĂRAT. Așa cum tocmai conectarea face ca Universul să fie Univers, aceeași conectare ne face pe noi oameni. Nu e ca și cum am putea face asta doar ocazional, pentru ca mai apoi să ne oprim… noi nu putem să nu ne conectăm. Stă în natura noastră să ne conectăm. Conexiunea ne face să ne simțim pe deplin însuflețiți și ne umple existența de culoare. În consecință, dacă ne gândim la conectare ca la interacțiunea dintre oricare două puncte, atunci o putem reprezenta grafic prin simbolul infinitului. Cum e Universul, așa suntem și noi! 

Conectarea în cuplu este despre ea și el, sau despre ea și ea sau el și el. 

FALS. Cei mai mulți dintre noi cred că o relație înseamnă doi oameni care interacționează. Noi (terapeuții relaționali imago) sugerăm că relația semnifică „doi oameni și Spațiul dintre ei“. Spațiul dintre doi oameni este un câmp energetic ce curge între ei. Și felul în care doi oameni au grijă de Spațiul dintre ei determină calitatea relației lor. 

Spațiul dintre noi poate fi cultivat și îngrijit în mod conștient. 

ADEVĂRAT. Modul în care pot institui doi oameni un climat de siguranță în Spațiul dintre ei implică trei practici. Le voi enumera mai jos și sunt abordate în detaliu în cartea Spațiul dintre noi

  • Conversații Sigure: Un proces structurat, în care doi oameni vorbesc și ascultă cu rândul. Structura generează siguranță, deoarece creierului nostru îi place predictibilitatea. 
  • Zero Negativitate: Un obicei care vă ajută să vă exprimați opiniile fără a vă doborî la pământ interlocutorul. Nu e vorba de ceea ce spuneți; contează mai mult felul cum o spuneți. 
  • Confirmări zilnice: Un angajament de a manifesta comportamente pline de atenție, de a face surprize și de a mări doza de divertisment din interiorul relației. 

În ciuda faptului că trăim în secolul XXI, oamenii nu știu să vorbească și să comunice. 

ADEVĂRAT. Să vorbească e lucrul cel mai riscant pe care oamenii îl fac, iar să asculte e lucrul cel mai rar întâlnit. Prin urmare, se vede că avem nevoie de o nouă manieră de a vorbi, astfel încât oamenii să ne asculte, și de o nouă manieră de a asculta, astfel încât oamenii să ne vorbească. 

Ceea ce face ca vorbitul să fie periculos constă în folosirea Monologului: o persoană vorbește și altcineva ascultă. E periculos, din cauză că Monologul face din orice ascultător un obiect care ar trebui să accepte punctul de vedere al celuilalt ca fiind adevărul absolut. Întrebarea care se ridică în mod logic este: Atunci, de ce atât de mulți dintre noi vorbesc în felul acesta? Deoarece cultura noastră ne răsplătește când procedăm așa! Pe vremea când eram la școală, obțineam note mai bune dacă vorbeam cu convingere și siguranță. Asta ne‐a condus la slujbe mai bune și ne‐a adus promovări, pe măsură ce avansam în vârstă. Așa că Monologul, ca stil de exprimare, a devenit predominant. Însă a avut ca rezultat o dinamică „de sus în jos“. 

Fiecare persoană poate învăța să poarte conversații sigure. 

℗PUBLICITATEADEVĂRAT. O Conversație Sigură conține trei părți: 

  • Oglindirea – să repeți ceea ce a spus partenerul, așa încât sentimentele sale să fie puse în lumină. 
  • Validarea – să vezi lucrurile din perspectiva partenerului, fără a‐ți abandona propriul punct de vedere. 
  • Empatia – să‐ți imaginezi sentimentele pe care partenerul tău le‐a avut, în timp ce‐și rostea mesajul. 

Conversațiile sigure sunt o cale de creștere psihologică și de transformare relațională. 

ADEVĂRAT. Conversațiile Sigure ajută doi oameni să se vadă cu adevărat unul pe altul și să devină mai conștienți de experiența pe care o traversează celălalt. Îi ajută să‐și dezvolte starea de prezență. Când doi oameni se validează reciproc, fluxul de energie care se desfășoară între lumile lor individuale se amplifică, deși ambii își conservă esența proprie. Iar caracteristica aceasta face din Conversațiile Sigure mai mult decât un instrument de „comunicare“. E un proces de transformare. 

Este imposibil să urmezi principiul #zeronegativitate. 

FALS. Zero Negativitate înseamnă să vă uitați la toți și toate prin lentila iubirii. Când veți avea conștiința marcată destul de mult timp de Zero Negativitate, celălalt vă va apărea în fața ochilor exact așa cum e în realitate: ca o ființă minunată. Admirația și negativitatea sunt incompatibile. Doar admirația și atitudinea de Zero Negativitate se corelează între ele. Dacă, în relația voastră, unul dintre voi simte negativitatea, acea persoană ar trebui să semnaleze faptul că s‐a simțit asuprită. Cuvântul folosit pe post de semnal de alarmă trebuie stabilit în prealabil, de comun acord. Ar putea fi ceva de genul: „Zonă interzisă“, „Au!“, „Ups!“, „Oh, mai ușor cu asta!“, „Bing‐bing!“ sau orice altceva credeți voi că funcționează. 

În spațiul dintre noi totul este circular și totul ne afectează, atât ceea ce este pozitiv, cât și ceea ce este negativ. 

ADEVĂRAT. Confirmarea și infirmarea nu pot călători împreună, pe aceeași cale neurală. 

Prin urmare, iată că se desprind două învățături memorabile din fizica cuantică: 

  1. Nu poți răni o altă persoană, fără să te rănești pe tine însuți. 
  2. Când oferi o Confirmare, tu trăiești acea Confirmare. 

Universul nostru e proiectat astfel încât nu poate fi tras pe sfoară. Lucrurile asupra cărora ne focalizăm sunt cele pe care le primim. 

Atenția îndreptată asupra relației poate fi mai importantă pentru starea noastră de bine decât atenția canalizată în mod exagerat asupra propriei persoane. 

ADEVĂRAT. Dacă ne considerăm Relațiile Prioritare, energia și atenția noastră vor oscila între sine și celălalt, umplând echilibrat Spațiul dintre noi. Și tocmai în această alternanță rezidă puterea și tăria noastră. Starea de bine a perechii luate ca întreg servește, în cele din urmă, evoluției sinelui – și nu invers!


Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută