Skip to content

Dincolo de măștile fizice pe care le purtăm pentru a ne proteja atât propria sănătate, cât și pe a celor din jur, cu toții avem unele măști sociale care, precum niște mecanisme de apărare, ne-au ajutat cândva, dar care, în fapt, ne sufocă și ne împiedică să respirăm cu adevărat. Pornind de la acest subiect și de la cartea Măștile Masculinității, scrisă de renumitul sportiv și om de afaceri american Lewis Howes, am identificat câteva mituri care se pot dovedi utile în procesul de transformare al fiecărui bărbat.

Bărbatul modern are diferite măști sociale pe care le poartă atunci când relaționează cu cei din jur.

ADEVĂRAT. De-a lungul ultimilor ani, am intervievat sute de bărbați și femei de succes, din tot felul de domenii. Ceea ce am învățat de la ei este că noi toți avem sau am avut propriile nesiguranțe. Toți ne-am temut să ne arătăm vulnerabili și autentici. Deși această frică se manifestă într-o manieră unică pentru fiecare individ, cu ajutorul acestor oameni eu am fost capabil să identific nouă măști comune ale masculinității – pe care bărbații le poartă cu rândul: masca stoicului, masca atletului, masca materialistului, masca seducătorului, masca agresivului, masca bufonului, masca invincibilului, masca atotcunoscătorului, masca alfa.

Este nevoie de curaj și vulnerabilitate pentru ca un bărbat să-și recunoască masca sau măștile. 

ADEVĂRAT. Mulți dintre noi și-au purtat măștile atât de multă vreme, că nici nu prea știu ce se mai află, de fapt, în spatele lor. Am pierdut urma unde se sfârșește sinele autentic și unde începe masca – cine suntem noi cu adevărat. Iată de ce să-ți scoți masca nu e doar terifiant, ci și dureros. Căci s-a lipit de piele. Propria mea călătorie a necesitat ca eu să mă confrunt cu o serioasă durere existentă în viața mea. A trebuit să înfrunt și să accept momente pe care mai degrabă aș fi vrut să le uit – lucruri pe care le-am ținut în mine și pe care n-am fost dispus să le împărtășesc cu nimeni în primii 30 de ani ai vieții mele. Nu doar suferințe care mi-au fost provocate mie. A trebuit să accept și să recunosc suferințe pe care eu le-am provocat altora (bărbați și femei deopotrivă).

Măștile acestea dispar pentru totdeauna.

FALS. Vreți să știți dacă mă mai surprind uneori purtând vreo mască? Absolut! Sunt ființă umană. Situațiile cu potențial declanșator au uneori efectul de a mă reseta, iar în acele momente spun și fac lucruri care nu reprezintă cine vreau eu să fiu. Însă, grație strădaniilor pe care le-am făcut de-a lungul anilor, devin acum conștient de orice mască, în momentul în care-și face apariția – și am tăria de a face îndreptările de rigoare. Cel mai important pentru evoluția mea: sunt capabil să râd de mine însumi și de măștile cu care mă trezesc pe față; și sunt în stare să le scot mult mai rapid ca înainte, așa încât să pot trăi viața plină de iubire pe care mi-o doresc. 

Relațiile sunt la fel de importante și pentru bărbați ca și pentru femei.

ADEVĂRAT. Indiferent de gen, cheia succesului în viață constă în crearea unor relații de succes. Nimeni nu poate să atingă libertatea financiară, să devină campion olimpic, să aibă o familie iubitoare, să rezolve vreuna dintre problemele umanității sau să-și împlinească cele mai fanteziste visuri… de unul singur. Să realizezi ceva măreț necesită să creezi mai întâi o echipă și să ai grijă de relațiile importante care iau naștere în interiorul ei, fiindcă acelea te vor sprijini pe tine de-a lungul călătoriei. 

Invulnerabilitatea este secretul bărbatului care ajunge departe în viață. 

FALS. Contrar înțelepciunii populare pe care ne-o transmite cultura actuală, invulnerabilitatea este o slăbiciune care le amenință bărbaților succesul, nicidecum o forță care să le susțină realizările. Ironia evidentă e că, din vulnerabilitate, multe moduri noi de viață se deschid în față: onestitate, compasiune, întrajutorare, generozitate și abilitatea de a-ți vindeca propriile răni. Așa cum scria dr. Brené Brown, nu-i nimic slab în vulnerabilitate. Dimpotrivă, „sună ca adevărul și se simte precum curajul“. Adevărul și curajul nu sunt întotdeauna confortabile, dar nu sunt niciodată slăbiciuni. 

℗PUBLICITATE



Pentru a renunța la fiecare mască în parte există diferite recomandări. 

ADEVĂRAT. Spre exemplu, pentru masca stoicului pașii ar fi:
Pasul 1: Fă o listă cu cele mai dureroase momente din viața ta. Scrie ce s-a întâmplat și cum te-ai simțit în fiecare caz. Ține un jurnal despre asta și intră în detalii. (De exemplu: „Tata mi-a fost cel mai bun prieten în copilărie, dar m-a părăsit când aveam 6 ani. Asta m-a dat cu totul peste cap.“)
Pasul 2: Odată ce-ai scris în jurnal despre acele dureroase evenimente, citește-le pentru tine însuți cu glas tare. Dă-ți permisiunea să simți toate emoțiile care te inundă și să plângi dacă așa-ți vine, în momentul în care-ți auzi propria voce povestind. O muzică instrumentală calmă pe fundal te va ajuta să-ți vezi emoțiile, pe măsură ce le permiți să iasă la lumină.
Pasul 3: Împărtășește-ți sentimentele. Când ai acceptat realitatea suferinței tale și toate emoțiile pe care le-a creat, povestește-i despre asta unui prieten, partenerei sau unui membru de familie în care ai încredere. O parte din efortul de a scoate Masca Stoicului constă în a le permite altor oameni să te sprijine. Și singura cale prin care ei pot face asta e să știe ce se întâmplă cu tine. Sunt un mare adept al ideii că orice om care a trecut cândva printr-o traumă (și încă n-a discutat-o cu nimeni) îi va îngădui traumei să crească în niște feluri nocive. Nu vei putea să te vindeci, până când nu te apuci să îți împărtășești durerea.
Pasul 4: Caută un consultant, un terapeut sau un specialist care să te ajute. Odată ce ți-ai împărtășit durerea cu cineva apropiat, ai nevoie să găsești pe cineva care are experiență în a-i ajuta pe oameni să-și înțeleagă emoțiile și să se împrietenească cu ele. Pentru aceia care se zbat din răsputeri să răsufle în spatele Măștii Stocului, trebuie să precizez că asta-i o treabă serioasă și necesită o abordare profesionistă. Totuși, e o activitate care poate începe chiar de azi, din clipa asta, cu un pix și-o foaie de hârtie. În cartea Măștile masculinității sunt recomandări pentru fiecare mască în parte.

Valoarea unui bărbat are de-a face cu statutul său și nu cu partea„moale“ a vieții.

FALS. Iată un alt exemplu: ca atleți, suntem obsedați de felul în care arătăm, de performanța pe care o etalăm și de preocuparea de a câștiga. Ne lăsăm consumați de competiție, ca și cum ar fi măsura bărbăției noastre. Însă valoarea noastră de sine nu are nimic de-a face cu aceste lucruri. Ea are de-a face cu valorile și principiile noastre. Mai concret, valoarea de sine care ne definește este mai puțin legată de contribuția noastră fizică în această lume și mult mai mult de relațiile noastre, precum și de moștenirea pozitivă pe care o lăsăm în urmă. Și totuși, cât de mulți dintre noi nu devin atleți doar ca un mecanism de apărare în fața sentimentului că nu sunt destul de buni, nu sunt destul de deștepți, nu sunt (în general)… destul?! Pe câți nu-i vedem că petrec atât de mult timp la sală, încât își neglijează dezvoltarea altor abilități și legături emoționale? Un lucru pe care sportivii îl evită e să sape în profunzime și să devină autentici. Știu că așa am fost eu multă vreme. Ceea ce îmi trebuia mie – adică ce anume m-a adus în stare să sparg Masca Atletului – era găsirea unui echilibru. 

Pentru bărbatul secolului XXI, cariera este totul. 

FALS. Iată cinci domenii-cheie ale vieții, asupra cărora e recomandat să te concentrezi: 

  1. Sănătate: mintală, fizică, emoțională;
  2. Relații: intime, de familie, cu prietenii;
  3. Bogăție: finanțe, carieră, educație, afaceri;
  4. Contribuție: să ai un impact în lume și în viețile altora, să te pui în slujba celorlalți;
  5. Spirit: conexiunea cu o putere mai înaltă sau cu credințele tale spirituale.

Cel mai greu este să ne eliberăm de Masca Materialistului.

ADEVĂRAT și FALS. Drumul spre eliberarea de Masca Materialistului nu e unul ușor, dar merită parcurs, fiindcă la capătul lui se află un simț sănătos al propriei valori – iar acest concept a fost mereu unul problematic pentru bărbații din cultura noastră. Chestiunea despre care vorbim a fost întotdeauna atât de arzătoare tocmai fiindcă noi am fost învățați să ne atașăm valoarea de sine de ceea ce avem și facem, de posesiunile noastre, de rolurile noastre în viață și de soldul nostru bancar. Ceea ce avem nevoie să înțelegem este că avem valoare, indiferent de ceea ce posedăm. Și trebuie să admitem că, atâta vreme cât trăim în spatele Măștii Materialistului, nu vom avea niciodată „suficientă“ valoare de sine, ca bărbați. Înseamnă că toate acestea ne conduc la… recunoștință! 

Opusul materialismului este să trăim în îndestulare și recunoștință. 

ADEVĂRAT. Mesajul meu pentru bărbați este – Fii plin de recunoștință. Un om recunoscător pentru ceea ce are, indiferent de cât de puțin are, va fi mult mai deschis către o viață plină de bucurie. Când simțim recunoștință, viața ne oferă și mai multe lucruri pentru care să-i fim recunoscători. Practica recunoștinței micșorează presiunea constantă pe care o simte un bărbat – de a face și a obține mai mult – și ușurează povara celui care se zbate sub Masca Materialistului.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0