Skip to content

În secolul XXI, se vorbește tot mai mult despre cea de-a treia dimensiune esențială a inteligenței. După IQ (inteligența cognitivă) și EQ (inteligența emoțională), experții în psihologie accentuează și rolul semnificativ al RQ (inteligența relațională). De aceea, am selectat câteva dintre enunțurile cele mai des întâlnite despre RQ și am invitat-o pe Ludmila Buță să ne ajute să identificăm care dintre acestea sunt adevărate și care sunt false, din punct de vedere științific.   

Inteligența relațională este doar un nou trend în psihologie.

PARȚIAL ADEVĂRAT. Pentru că, deși poate nu a fost definită până de curând în limbajul de specialitate exact așa, inteligența relațională este un concept care exista încă de la începuturile omenirii, întrucât ființa umană este programată genetic pentru a trăi în relații. Deci, nu putem vorbi despre un concept nou, deși trendul poate fi nou. 

Inteligența relațională se referă la calitatea relațiilor interumane (precum și la cea mai importantă relație, poate: aceea cu sinele). Este despre curaj și compasiune, despre comunicare, conectare și căldură.

Încă de la naștere și până la moarte, ființa umană este programată să caute contact social, predictibilitate în relații, sinceritate, proximitate emoțională și fizică – pentru a dobândi starea de siguranță, echilibru și liniște (de care are nevoie pentru a funcționa).

O viață armonioasă este direct proporțională cu relațiile sănătoase. Despre asta este inteligența relațională. Și ce e mai important în viața noastră, decât liniștea și echilibrul din relațiile noastre semnificative? Acestea fiind spuse, să fie, oare, doar un nou trend?!

Unii oameni se nasc cu inteligență relațională, alții nu.

FALS.  Nu ne naștem cu inteligență relațională, o dobândim și o modelăm prin prisma experiențelor la care suntem expuși și prin voința de a fi mai buni și de a trăi frumos, atunci când devenim conștienți de importanța lor.

Deși creierul (care este un organ) determină cine suntem și ce facem, mintea (care este un proces) e modelată de evenimentele trăite încă de la naștere, dar și pe tot parcursul vieții. 

Creierul se modifică din punct de vedere neurobiologic, ca răspuns la mediul în care ne dezvoltăm și la educația parentală pe care o primim. Totuși, inteligența relațională poate fi cultivată și mai târziu, în viața de adult, odată cu dorința de a schimba tiparele de comunicare și relaționare. 

Viața noastră ar fi fost, cu siguranță, mai ușoară, dacă ne-am fi născut toți inteligenți în relații. Dar ca orice „bun dobândit“ și aceasta se obține prin muncă, răbdare și perseverență.

Experiența de a cunoaște și înțelege oamenii din jur (prin conștientizarea sinelui, prin dezvoltarea propriei identități și prin consolidarea sentimentului de competență personală) poate dezvolta un profund sentiment de apartenență la o altă ființă umană. Ne conectează unul la celălalt și la propria ființă, astfel contribuind la dezvoltarea inteligenței în relații și la consolidarea acestora.

Socrate a spus: „Cunoaște-te pe tine însuți“. Este esențial să ne conștientizăm sentimentele când apar, iar aceasta este o abilitate dobândită, nu înnăscută.

Dacă părinții tăi nu au un nivel crescut de inteligență relațională, nici tu nu poți avea.

FALS.  Copil fiind, dacă ai crescut sau crești în preajma unor adulți care nu au un nivel ridicat de inteligență relațională, drumul către dezvoltarea propriilor abilități de a crea relații umane de calitate poate fi mai greu, dar nu este imposibil.  

Dacă au apărut răni profunde în copilărie, valența „timp“ ajută, chiar vindecă, atunci când ne dăm seama – adulți fiind – că e momentul să mergem mai departe. Apelând la ajutor de specialitate, ne putem conecta la copilul nostru interior (îi îndeplinim nevoile, învățăm iubirea de sine, ne acceptăm cu inima deschisă și alegem să acționăm diferit, pentru a ne transforma în adulți sănătoși relațional).

Predictorii pentru dobândirea inteligenței relaționale sunt: conștientizarea necesității și utilității creării unor legături sănătoase, precum și schimbarea mecanismelor interne de funcționare și a tiparelor dobândite.

Dacă învățăm să ne gestionăm trăirile într-o manieră conștientă, avem toate șansele să spargem tiparele vechi și să ajungem să ne trăim viața în echilibru.

Inteligența relațională se poate cultiva la fel ca și inteligența cognitivă.

℗PUBLICITATE



ADEVĂRAT. „Ne naștem dintr-o relație. Ne rănim într-o relație. Ne vindecăm printr-o relație.“ Vindecarea este un context de creștere, înseamnă evoluție, pași către un viitor mai cert și mai predictibil, din punct de vedere psihologic. Inteligența relațională se poate cultiva, la fel ca cea cognitivă. Atunci când vorbim despre intelect, ne referim mai degrabă la procesele psihice superioare (memorie, gândire, imaginație etc.), care se dezvoltă pe parcursul vieții prin învățarea academică. Atunci când ne referim la inteligența relațională, e vorba de a dezvolta autoconștientizarea, despre a identifica propriile emoții și a le gestiona, de a recunoaște emoțiile celuilalt, de a ne motiva pe noi înșine, de a ne consolida încrederea în sine și în ceilalți, de a accepta – toate prin introspecție mai întâi și apoi prin expunere și interacțiune interumană.

Inteligența relațională presupune un set specific de abilități de relaționare cu sine și cu cei din jur.

ADEVĂRATProcesele noastre mentale non-conștiente (amintirile, gândurile, emoțiile, visurile, speranțele, credințele, dorurile, intențiile, atitudinile) ne influențează comportamentele de-a lungul vieții.  Astfel încât avem nevoie de o serie de abilități sănătoase de viață, pentru a relaționa armonios cu sine și cu cei din jur. 

Pentru a ne gestiona emoțiile (care determină modalitatea noastră de a acționa) și pentru a face față anumitor situații de viață mai dificile, e util (și necesar) să ne ghidăm existența după o baterie de principii, credințe și valori, care să fie încărcate de umanitate, altruism, empatie și stimă (față de sine și față de ceilalți).

Pentru că viața noastră depinde de calitatea relațiilor noastre, abilitățile de relaționare pe care ni le cultivăm fac diferența între relații sănătoase și relații toxice. Lumea noastră interioară determină comportamentele noastre (pentru că sentimentele sunt indispensabile în luarea deciziilor raționale). De aceea este important să acționăm conștient și empatic, să avem dorința de a evolua, să fim perseverenți și deschiși către nou, să nu judecăm alte perspective, să avem grijă unii de alții, să fim atenți la nevoile celorlalți și să fim disponibili atunci când persoanele importante pentru noi au nevoie de noi.

Companiile le pot oferi angajaților servicii de informare și de cultivare a inteligenței relaționale.

ADEVĂRAT. Studiile din domeniul psihologiei organizaționale arată că doar inteligența cognitivă nu mai este suficientă pentru succesul unei companii. Este necesară și o altfel de inteligență, pentru a aduce oamenii în vârf și pentru a-i menține acolo. Este nevoie de stimulare constantă, prin noțiunea de incluziune socială, prin managementul talentelor, prin validarea aspectelor pozitive, prin evidențierea calităților – pentru o bună colaborare și satisfacție de ambele părți. Prin oferirea serviciilor de informare și cultivare a inteligenței relaționale, angajații pot învăța să gândească amplu, în perspectivă, să se examineze pe sine, să fie solidari, să fie realiști, să fie prezenți, să vadă mai multe posibilități de evoluție și creștere în grup, să ridice ștacheta, să se adapteze, să fie responsabili și informați, să se axeze pe cooperare și să fie inspirați, să existe consens. Dacă se simt verigi importante ale companiei, angajații sunt mai implicați. Dacă există armonie, crește eficiența individuală și de grup. Toate aceste abilități pot fi cultivate de către un lider bun, care pune preț mai întâi pe oameni și abia apoi pe business și care înțelege importanța inteligenței relaționale.

Un lider este cel care cunoaște calea, o urmează și le-o arată și celorlalți.“ – John C. Maxwell

Inteligența relațională este cheia succesului în secolul XXI.

ADEVĂRATGenerația actuală se confruntă cu o serie de provocări și cerințe noi. În secolul vitezei, al amplelor schimbări tehnologice, socio-economice, climatice și culturale, misiunea principală ar putea fi aceea de a cultiva și dezvolta abilități relaționale sănătoase. Prin apariția noilor tehnologii, rolul educației în prezent este să faciliteze accesul la informații, dar lumea emoțională (care guvernează relațiile) face diferența la nivelul conectării indivizilor. Inteligența relațională modifică în sensul cel mai pozitiv interacțiunile umane și, odată cu asta, contribuie la bunul mers al lucrurilor. Cheia succesului vieții reprezintă, din punctul meu de vedere, să trăiești în armonie cu tine și cu cei din jur. De aici rezultă echilibrul și liniștea. Dacă acestea ar fi bifate, am putea vorbi de toate „ingredientele“ ce se pot dezvolta ulterior, pentru a fi de succes secolul XXI, laolaltă cu alte aspect ce țin de economie, politică, organizare, tehnologie, inovație etc.

Pentru a spune că avem un nivel crescut de inteligență relațională, este suficient să fi citit câteva cărți și să cunoaștem bine teoria.

FALSEste important să citim și să cunoaștem teoria, dar este foarte evident faptul că puterea stă în a pune în practică informațiile. Cu alte cuvinte, nu informațiile reprezintă puterea, ci acțiunea (aplicarea lor în cotidian). Un nivel crescut de inteligență relațională presupune timp, procese de introspecție, conștiinciozitate, puneri în practică, răbdare, experimentarea relațiilor, învățarea unor abilități din interacțiuni directe. Nu-i suficientă informarea, fără un plan de bătaie care se aplică și ulterior dă roade.

Persoanele inteligente din punct de vedere cognitiv dispun în mod automat și de inteligență relațională.

FALS. IQ-ul și inteligența relațională sau emoțională nu se află în opoziție totală, dar totuși sunt concepte bine delimitate. Un IQ ridicat nu oferă garanția fericirii în viață, nici a prosperității și sănătății relațiilor. Inteligența cognitivă nu este precursorul direct al inteligenței emoționale și relaționale, deci nu putem spune cu siguranță că, în mod automat, dacă dispunem de inteligență cognitivă, dispunem și de cea emoțională – dar nici invers.  Intelectul nu este relevant, atunci când vorbim despre empatie și autocontrol, două dintre abilitățile indispensabile oamenilor care trăiesc echilibrat. Spre deosebire de testele IQ, pentru inteligența relațională încă nu există un test care să stabilească un scor, astfel încât cele două concepte nu pot fi măsurate în paralel.

Capacitatea de a cultiva relații (de a le iniția și menține), de a-i înțelege pe ceilalți, de a rezolva conflicte, de a coopera, de a fi în asentiment cu motivațiile celor din jur, de a analiza comportamente, de a discerne și stăpâni emoțiile, de a răspunde potrivit nevoilor, de a fi intuitiv, de a deține un spirit de conducere – toate acestea nu au legătură cu IQ-ul.  Adică un IQ mare nu prezice reușite în viață și în relații.

O persoană cu un nivel crescut de inteligență relațională tolerează orice comportament și își păstrează mereu starea de calm.

FALSO persoană cu un nivel crescut de inteligență relațională și-a cultivat răbdarea și calmul, dar asta nu înseamnă că e dispusă să tolereze la nesfârșit orice comportament care ar putea-o influența negativ. Este ca un părinte echilibrat. Pune limite. Este fermă, dar blândă. Are drepturi ce vin în urma responsabilităților. Vede greșeala ca pe un context de învățare și repară sau ajută la repararea acesteia. Oferă oportunități de a se lua decizii. Își tratează frumos semenii. Este tolerantă și corectă. Cu toate acestea, are așteptări de a fi tratată asemeni, pentru că a învățat că, în relații, e nevoie să existe un giver și un receiver, altfel rezervorul seacă și s-ar putea să-i fie mereu „sete“ de sens.

Pentru mai multe informații adevărate despre cultivarea inteligenței relaționale,  vă recomandăm următoarele cărți: Împreună la bine și la greu, Spațiul dintre noi, #LoveIsFun și Dansul relațiilor.  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0