Skip to content

Disponibilitatea de a ne recunoaște, asuma și înțelege propria vulnerabilitate poate avea un efect real atât asupra calității vieții noastre, dar reprezintă și măsura curajului de care dăm dovadă. Iar gradul în care ne ținem la distanță de propria vulnerabilitate este o dovadă a fricii și a înstrăinării noastre. Deoarece vulnerabilitatea este atât de importantă, am stat de vorbă cu Mihaela Campion, psihoterapeut licențiat în Statele Unite ale Americii, facilitator instruit în metodele lui Brené Brown și membru fondator ARCHER, pentru a afla ce este și ce nu este adevărat atunci când vorbim despre vulnerabilitatea umană. 

Vulnerabilitatea este o expresie a slăbiciunii umane.

FALS. Vulnerabilitatea reprezintă puntea de legătură între oameni. Conexiunea umană se produce atunci când ne simțim în siguranță și-i dezvăluim celuilalt aspecte din noi care sunt imperfecte. Vulnerabilitatea este una din condițiile necesare pentru ca oamenii să se cunoască la un nivel mai profund și să formeze o legătură unii cu alții. Nu numai că vulnerabilitatea nu este o expresie de slăbiciune, ci în esență reprezintă un adevărat act de curaj. În momentul în care ne deschidem emoțional și suntem autentici, activăm curajul de a fi față în față cu noi înșine și ne putem accepta propriile imperfecțiuni. 

Oamenii cu adevărat puternici nu sunt vulnerabili. 

FALS. A fi vulnerabil necesită încredere de sine și putere. A fi puternic înseamnă, printre altele, curajul de a te autoexamina, de a intra în legătură cu părțile întunecate ale sinelui și de a-ți recunoaște limitele. A fi puternic înseamnă a avea curajul de a fi deschis posibilității ca celălalt să nu fie de acord cu tine, să-ți respingă ideile sau să nu-ți împărtășească dorințele. 

Vulnerabilitatea presupune trei elemente: expunere emoțională, risc și incertitudine. 

ADEVĂRAT. În cartea intitulată Curajul de a fi vulnerabil, Brené Brown definește vulnerabilitatea ca fiind „incertitudine, risc și expunere emoțională“. Vulnerabilitatea implică un grad de risc chiar și atunci când persoana ne-a dovedit ca este empatică și nu ne judecă. Există întotdeauna riscul de a fi neînțeleși, respinși și criticați. Chiar și în aceste situații, riscul de fi vulnerabil merită să fie asumat. Alternativa de a fi interiorizat, ascuns, prezintă un risc și mai mare de izolare și singurătate.

Vulnerabilitatea fără granițe bine conturate poate avea efecte secundare. 

ADEVĂRAT. Vulnerabilitatea este catalizatorul conexiunilor umane. Această funcție a vulnerabilității se poate manifestata numai în cadrul unor limite clare și sănătoase. În situațiile în care tentativa de a fi vulnerabil se produce fie prea devreme într-o relație, fie într-un mod similar unei avalanșe, efectul poate fi cel de bumerang. În această situație, persoana cealaltă sfârșește prin a se distanța în urma acestui asalt. Asemeni încrederii, vulnerabilitatea se clădește și se câștigă treptat, în etape și în „doze“ sănătoase. A destăinui ceva intim, de exemplu, unei persoane pe care abia ai cunoscut-o nu este un act de vulnerabilitate, ci de „oversharing“ (împărtășire excesivă). Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori din frică de vulnerabilitate. Formula folosită de Brené Brown este „Vulnerabilitatea fără limite nu este Vulnerabilitate“.

La modul general, femeile sunt mai vulnerabile decât bărbații. 

PARȚIAL ADEVĂRAT. Această afirmație e dificil de clasificat ca adevărată sau falsă. La modul general, de multe ori există o diferență între sexe referitor la relația cu vulnerabilitatea. Felul în care am fost socializați, precum și normele culturale contribuie la această diferențiere. Femeile sunt de cele mai multe ori mai receptive la vulnerabilitate. Dacă ne referim la descrierea vulnerabilității oferită de Brené Brown ca fiind „incertitudine, risc și expunere emoțională“, femeile sunt, în general, mai deschise să-și exprime emoțiile. În ciuda faptului că pot fi mai obișnuiți cu riscul și incertitudinea în diferite sfere ale vieții, de multe ori, bărbații au o înclinație mai redusă spre expunerea emoțională. Una dintre prejudecățile întâlnite în multe culturi este că exprimarea emoțiilor reprezintă un act de slăbiciune, de instabilitate, care poate conduce la eșec și suferință. Soluția iluzorie pentru femei și bărbați deopotrivă este de a evita acțiuni care ar putea conduce la aceste eșecuri și suferințe. Astfel, când suntem de mici expuși acestor norme culturale, învățăm să ne ascundem în spatele unui scut de apărare care ne dă o impresie falsă de siguranță. Felul în care am învățat să ne socializăm și respectivele norme culturale contribuie la această diferențiere. 

℗PUBLICITATE



Vulnerabilitatea este baza tuturor emoțiilor umane; fără vulnerabilitate nu există fericire.

ADEVĂRAT. Fiind una din condițiile necesare conexiunii cu ceilalți și cu sine, vulnerabilitatea ne ajută să fim autentici, reali și să trăim în armonie cu propriile sentimente. Când conștientizăm emoțiile, avem un sentiment de împlinire și mulțumire. Vulnerabilitatea, fiind esența legăturii emoționale cu cei dragi, devine catalizatorul fericirii.

Brené Brown este unul dintre susținătorii cei mai cunoscuți ai asumării și acceptării vulnerabilității. 

ADEVĂRAT. Studiile de cercetare făcute de Brené Brown în ultimii 20 de ani au consacrat-o ca fiind unul din cei mai cunoscuți experți în domeniul vulnerabilității. Cărțile, articolele și Ted Talks și, mai recent, cele două podcasturi, „Unlocking Us“ și „Dare to Lead“, au schimbat viziunea și au transformat felul în care oamenii înțeleg vulnerabilitatea, rușinea, compasiunea și modul în care interacționează unii cu alții. 

Un lider de top poate fi invulnerabil, dar cu siguranță activitatea lui nu implică și siguranța psihologică a celor cu care lucrează. 

ADEVĂRAT. Consecințele lipsei de vulnerabilitate sunt la fel de dăunătoare în orice relație, inclusiv în relațiile profesionale. Dificultățile unui lider în relația cu propria lui vulnerabilitate sau vizavi de echipa cu care lucrează conduc, inevitabil, la o atmosferă de incertitudine și suspiciune, care poate afecta întregul grup și calitatea activității profesionale. Un lider care alege să fie vulnerabil întărește siguranța psihologică a echipei cu care lucrează. 

Oricine poate face față singur momentelor de vulnerabilitate.

FALS. Nu putem să fim vulnerabili în afara relațiilor umane. Oamenii sunt sociali, ceea ce ne ajută să nu trăim în izolare. Încercările de a face față singuri provocărilor și de a nu cere ajutor întăresc sentimentul de singurătate. Vulnerabilitatea este cheia conectării umane, și asta ne ajută să ne simțim în siguranță, stabili și ocrotiți. 

Încrederea vine înainte de vulnerabilitate.

FALS. Vulnerabilitatea și încrederea merg mână în mână. Vulnerabilitatea practicată treptat conduce la câștigarea încrederii. E recomandat să ne destăinuim emoțiile celor care au câștigat dreptul de a ne auzi povestea. Când această persoană răspunde empatic și onorează informația primită, ne câștigă încrederea. Și așa mai departe, în mod treptat, clădim încrederea prin momente de vulnerabilitate.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0