Între mit și adevăr, cu Sandra O’Connor: furia femeilor – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Inteligența emoțională a devenit un domeniu tot mai interesant pentru oamenii de pe întreaga planetă. Potrivit studiilor, inteligența emoțională are de-a face în special cu așa-numitele emoții negative. La acest capitol, emoția vedetă este furia. Despre ce este mit și ce este adevărat atunci când vine vorba despre furia femeilor am vorbit cu doctorul în psihologie Sandra O’Connor.

Furia este cea mai toxică emoție în viața unei femei. 

FALS. Furia nu este toxică. Furia este una dintre emoțiile noastre principale, fiind resimțită de toți oamenii. Ea apare atunci când identificăm faptul că am fost sau suntem răniți, maltratați, abuzați sau atunci când ne confruntăm cu obstacole care ne împiedică să ne atingem obiectivele personale. 

Furia e semnalul de alarmă pe care îl primim atunci când ceva ne forțează limitele integrității emoționale sau fizice. Furia nu este o emoție toxică, iar furia femeilor nu este diferită de cea a bărbaților. Diferențele cu semnificație statistică în acest sens au fost observate în modul în care ne manifestăm emoțiile, nu în modul în care le identificăm și reacționăm intern la ele. 

Dacă o femeie simte furie înseamnă că are o problemă emoțională care trebuie tratată cu medicație.

FALS. Furia este protectorul integrității noastre. Atunci când cineva simte furie, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să își evalueze mediul și să vadă dacă sunt situații care nu îi permit să trăiască și să se manifeste autentic. Sursa furiei trebuie identificată și exprimată într-o manieră constructivă, deoarece ne protejează de ceea ce ne lezează. Tratamentul medicamentos este util și necesar doar în cazul în care manifestarea furiei este distructivă și agresivă, afectând atât individul, cât și mediul acestuia.

Furia este echivalentă cu agresivitatea. 

FALS. Furia este o emoție, agresivitatea este o formă de manifestare comportamentală. Furia se poate manifesta în trei feluri: pasiv, asertiv și agresiv. Agresivitatea este prezentă atunci când persoana care simte furie nu are capacitatea de a-și gestiona emoția într-o manieră adecvată.

Femeile inteligente nu se înfurie niciodată. 

FALS. Inteligența cognitivă și cea emoțională funcționează în tandem. Inteligența nu joacă un rol de protecție atunci când mediul este neprielnic. Inteligența poate să ne ofere o manieră adecvată de manifestare a furiei, dar nu va elimina faptul că noi vom reacționa emoțional la ceea ce are potențialul de a ne face rău. Furia e emoția care îți cere să acționezi, pentru că a identificat un pericol. Cercetarea psihologică ne arată faptul că există o corelație pozitivă între manifestarea agresivă a furiei și capacități cognitive reduse, drept urmare inteligența nu ne oprește din a ne simți furioși, ea ne ajută să identificăm sursa și să reacționăm într-o manieră benefică și echilibrată.

O femeie care-și permite să fie în contact cu furia ei îi va pierde pe toți cei dragi.

FALS. O femeie care nu își poate permite să simtă o emoție naturală și utilă pentru că ar putea să îi piardă pe cei dragi trebuie să își reevalueze mediul de siguranță. A fi în contact cu emoțiile noastre, chiar dacă acestea uneori pot să fie neplăcute, ne ajută să clădim o mai bună comunicare cu cei din jur, ne ajută să ne solidificăm conexiunile. A fi în contact cu furia ta înseamnă a-ți cunoaște mediul, limitele și capacitățile. Atunci când cunoaștem aceste aspecte putem să funcționăm în siguranță, echilibrat și asumat, putem avea mai multă încredere în noi și în relațiile pe care le avem cu ceilalți.

Reprimarea furiei este cea mai bună strategie de management al acestei emoții. 

℗PUBLICITATEFALS. Reprimarea furiei este un mecanism de apărare adaptativ. În mare măsură, este un mecanism care survine în urma unor condiționări, iar dacă tot discutăm despre furia femeilor, avem de-a face cu o condiționare socială destul de rigidă. Furia în cazul femeilor este văzută ca un sentiment dizgrațios, lipsit de delicatețe și sensibilitate, o lipsă de echilibru. În contrast, furia în cazul bărbaților este percepută ca un act de putere, un simbol de forță și masculinitate (Brescoll & Uhlmann, „Can an angry woman get ahead? Status conferral, gender, and expression of emotion in the workplace“, Psychological Science19 (3), 268-275).

Reprimarea furiei e mecanismul în care energia unui impuls biologic, în acest caz furia, este deviată de la scopul său natural pentru a oferi individului un camuflaj care e social sau moral mai acceptabil. Reprimarea furiei îl îndepărtează pe individ de sine. Acest tip de manifestare e toxic atât pentru sănătatea noastră psihologică, cât și pentru sănătatea societății în ansamblu.

Acceptarea, recunoașterea, etichetarea și verbalizarea furiei sunt pași benefici în dobândirea de noi abilități de management emoțional. 

ADEVĂRAT. Acceptarea emoției ca fiind utilă și necesară este primul pas spre normalizarea modului în care reacționăm la stimuli emoționali care, în unele situații, fără a dezvolta o strategie adecvată de abordare, ar putea să ne copleșească. Punerea sentimentelor în cuvinte (etichetarea emoțiilor) ajută la gestionarea experiențelor emoționale neplăcute. În timp, putem dezvolta o capacitate de identificare a factorilor care pot declanșa disconfort, a stimulilor care pot declanșa anumite emoții. Toate aceste aspecte ne ajută să clădim strategii care să ajute ulterior la navigarea acestor emoții într-o manieră benefică și echilibrată.

Strategiile de mindfulness sunt, de asemenea, utile în gestionarea eficientă a furiei.

ADEVĂRAT. Strategiile de mindfulness ne pot ajuta să reacționăm într-o zonă de coerență, îndepărtându-ne de zona reacțiilor viscerale. Practica repetată și consecventă a meditației ne îmbunătățește capacitatea de a face față stresului extern, ne ajută să fim mai blânzi cu noi atunci când avem experiența emoțiilor neplăcute, fără a reacționa într-o manieră cu potențial distructiv.

Femeile simt mai puțină furie în comparație cu bărbații. 

FALS. Furia nu are gen. Femeile au aceleași mecanisme de răspuns la mediul înconjurător. Dacă analizăm situațiile în care se poate declanșa furia, vom vedea că aceasta vine de multe ori în conjuncție cu episoade de epuizare și suprasolicitare, iar astfel de perioade sunt des întâlnite în viața mamelor.

Femeile identifică și manifestă mai puțin furia deoarece nu este un comportament dezirabil și acceptat, drept urmare au tendința de a reprima mai des furia decât bărbații, lăsând impresia că nu experimentează la fel de des aceste emoții.

Furia este o emoție normală și chiar necesară în viața fiecărei fete sau femei. Fetițele au dreptul să-și simtă furia, să o verbalizeze, fără să se rușineze de ceea ce simt. 

ADEVĂRAT. Furia este o emoție sănătoasă, pe care toți oamenii au dreptul să o simtă și să o exprime, indiferent de vârstă sau gen. Atât femeile, cât și fetele au dreptul să fie furioase, au dreptul să reacționeze la mediu atunci când acesta le face să se simtă inadecvate, atunci când sesizează o potențială nedreptate. Femeile și fetele primesc adesea mesajul că furia este o emoție nepotrivită, nefeminină și neplăcută pentru cei din jur, având adesea tendința de a-și reprima furia și de a reacționa cu agresivitate pasivă. Furia nu este o boală sau o problemă de conduită, ea este un sentiment care identifică neputința, nedreptatea sau abuzul, cerând imperios o reacție care să ne elibereze de potențialul pericol sau agresor. Dacă fetele și femeile nu învață să identifice corect factorul care a determinat sentimentul de furie și strategia adecvată pentru a veni în întâmpinarea acestei emoții, ele vor fi într-o poziție de vulnerabilitate și vor avea dificultăți în a-și asuma și manifesta autenticitatea. 


Referințe bibliografice:
• Thomas, S.P. Women and anger, New York: Springer, 1993. „Intelligence and aggression: The role of cognitive control and test related stress“, iulie 2015, în Personality and Individual Differences 81, DOI: 10.1016/j.paid.2014.12.062
• Cox, D.L., Bruckner, K.H., și Stabb, S.D. The anger advantage, New York: Broadway/Doubleday, 2003.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută