fbpx
skip to Main Content

… și motivul pentru care ea prezice, cu fidelitate, dacă vei fi sau nu fericit(ă) în această relație.

Oh, bucuriile unei relații noi! O asemenea fericire este diminuată poate doar de teama care își face apariția uneori. Atunci când intrăm într-o relație nouă, fie ea de prietenie, iubire sau de afaceri, facem acest lucru, de obicei, cu speranță și entuziasm. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi am resimțit, la un momentdat în viață, dezamăgire sau trădare și preferăm să nu mai trecem niciodată prin acest lucru. Cum putem să ne intensificăm șansele de a avea succes, în timp ce căutăm să ne atingem cel mai înalt potențial relațional? Pentru a răspunde la această întrebare, am cules înțelepciune din mai multe studii și cercetări realizate în jurul unui număr impresionant de oameni de-a lungul a mai multe decenii și care urmăreau să identifice abilitățile necesare oamenilor pentru a-și menține, în timp, atât individual, cât și în cuplu, o stare bună de sănătate, o slujbă satisfăcătoare și relații de succes. Aceste cercetări au foarte multe lucruri să ne învețe. Unul dintre aceste studii a urmărit viața a 260 de studenți timp de 70 de ani. un altul a urmărit viața a 700 de copii de pe insula Kauai de la naștere până la vârsta de 45 de ani. Un al treilea studiu a urmărit mai mult de 17.000 de nașteri, începând cu anul 1946 și până la moartea persoanelor. Au existat multe descoperiri concludente – și printre acestea și insight-ul cu privire la unul dintre ingredientele cheie ce contribuie la succesul oricărei relații.

Așa cum am mai scris în trecut, principala emoție a creierului este frica. Aceasta este emoția supraviețuirii și noi împărtășim această emoție cu toate mamiferele. Fiecare specie are propriul său răspuns înnăscut sau automat la frică. Atunci când este confruntată cu o amenințare căprioara fuge, pasărea zboară, șoarecele se ascunde într-o vizuină și leul atacă. Ce fac oamenii? Dacă mi-ați mai citit articolele, știți deja: ca oameni, când începem să simțim frica, creierele noastre încep să caute ajutor și confort din partea celorlalți; noi căutăm susținerea unei alte persoane.

Haideți să ne gândim doar la câteva dintre cercetările interesante din această zonă: un studiu publicat în Jurnalul De Medicină New England a avut ca obiect puterea susținerii interactive în timpul travaliului și al nașterii. Într-un spital din Guatemala, cercetătorii au supravegheat 700 de femei care au ajuns la spital în travaliu, de unele singure. Dintre acestea, 350 dintre femei au primit tratamentul medical oferit în mod obișnuit de către spital. Celelalte 350 de femei au primit susținere de la un voluntar care le-a oferit conversație, le-a ținut de mână, precum și alte forme de susținere non-medicală pe tot parcursul travaliului – și toată această susținere non-tehnică a redus timpul travaliului la jumătate. Același studiu condus într-un spital din Huston a avut rezultate dramatic de asemănătoare. Descoperiri similare au fost observate și în domeniul medicinei cardiologice: de exemplu, cardiologiștii care, inițial, au definit personalitatea de „Tip A“, au descoperit că pacienții care puteau să contacteze alte persoane atunci când simțeau nevoia, aveau un nivel al colesterolului dramtic mai scăzut decât pacienții care nu aveau aceeași rețea de suport. Și, pacienții cardiaci care afirmau că nu au nicio persoană în care să aibă o bază erau de trei ori mai predispuși să moară prematur decât pacienții care avea susținerea celor din jur.

Poate vă întrebați ce are de-a face această cercetare cu întrebările puse la începutul articolului. Care este acel „ingredient cheie“ descoperit în aceste studii longitudinale? Ce abilitate ne este necesară și ce anume ar trebui să știm despre cealaltă persoană pentru a prezice și pentru a atinge succesul în relațiile noastre personale și profesionale?

Răspunsul este atât de simplu și atât de profund, încât te-ar putea surprinde. Cel mai important lucru pe care ai vrea să îl știi despre o persoană – și pe care și cealaltă persoană are vrea să îl știe despre tine – înainte de a avea încredere unul în celălalt este:

℗PUBLICITATECe va face această persoană când îi va fi frică?

Este vital pentru succesul oricărei relații să știi ce face o persoană ca răspuns la frică.

Gândește-te la o relație romantică: O relație de iubire începe, adesea, ca o aventură distractivă și plină de entuziasm. Dar, la un momentdat, relațiile pot deveni înspăimântătoare. Există două motive esențiale pentru acest lucru. Primul este că suntem ființe umane și, prin urmare, nu suntem atât de consecvenți pe cât ne-am dori să fim. Poate că persoana iubită a venit acasă morocănoasă și distantă prea multe săptămâni la rând. La un momentdat, putem începe să ne îndoim de faptul că problema este, într-adevăr, la muncă; sau poate că nu este în oraș și a promis că sună, dar nu a sunat și mai târziu și-a cerut scuze pentru că a adormit devreme. Ideea este că, ființele umane nu sunt consecvente – și asta ne sperie. Un al doilea motiv pentru care poate apărea frica este pentru că relația – sau persoana – poate părea atât de bună încât ți-e frică să nu o pierzi. Putem gândi despre cineva: „Persoana asta este minunată!“, însă pe măsură ce ne facem planuri de plimbări și vacanțe și un viitor împreună, alte gânduri încep să se infiltreze: „Și dacă se răzgândește? Și dacă decide că nu mai vrea să fie cu mine și mă părăsește?“ Atunci când încep să apară aceste gânduri, trebuie să mergem la acea persoană și să îi spunem: „Mi s-a făcut atât de frică astăzi gândindu-mă la cum ar fi viața mea dacă tu ai pleca.“ În speranța că, deoarece ai ales atât de înțelept și în conformitate cu răspunsul celuilalt la frică, el sau ea, te va ține în brațe și îți va spune: „Știu, și eu simt același lucru uneori.“

Aceleași principii se aplică oricărei relații importante, noi sau vechi, indiferent dacă este vorba de prietenie, iubire sau relație de afaceri. Atunci când simțim frica, fiecare persoană are nevoie să reușească să apeleze la un altul pentru susținere și să fie capabil să răspundă cu susținere atunci când altcineva are nevoie de el(ea).

Nu este mereu ușor să descoperi dacă (viitorul) partenerul tău are această abilitate – sau dacă tu o ai. Mai jos găsești patru întrebări pe care să le iei în considerare pe măsură ce se dezvoltă relația?

  1. Are această persoană prieteni apropiați pe care se bazează pentru susținere și în care are încredere?
  2. Când îi cer acestei persoane susținere, este ea grijulie și empatică?
  3. Când pun întrebări despre greșeli din trecut, vorbește el(ea) despre oameni la care a apelat pentru ajutor?
  4. Când pun întrebări despre succese din trecut, creditează persoana și pe altcineva în afară de sine?

Aceste întrebări oferă o fundație bună pentru a învăța cum anume reacționăm în momente de frică. Pe măsură ce continui să experimentezi bucuriile unei relații noi și al impactului pe care aceasta îl are pentru viața ta, ține minte că cel mai important lucru pe care vrei să îl știi înainte de a avea încredere într-o persoană este: Ce va face ea(el) atunci când îi va fi frică? 

Relațiile sunt întotdeauna mai de succes dacă toți cei implicați pot oferi și cere ajutor și susținere.

Sabina Strugariu

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Back To Top
×Close search
Caută