fbpx
skip to Main Content

Oana Moraru, unul dintre cei mai importanți experți în educație din România zilelor noastre, a fost invitată la #LoveIsFun – emisiunea educativă realizată de Bogdan Nicolai și Gáspár György, în fiecare seară de miercuri, pe A List Magazine by Andreea Esca.

Așa cum se întâmplă în fiecare ediție, invitatul este ales în funcție de subiectul discuției și, de această dată, cei doi moderatori au vrut să afle mai multe despre educația copiilor, în secolul XXI.

Este programa școlară o problemă în România lui 2018?

NU, conținuturile sunt relativ aceleași cam peste tot, dar modul de predare este cel care face diferența. Marea problemă la noi e stilul de predare secvențial-analitic. Școala așa cum se vedea ea, privind dinspre viitor, va renunța total la predarea frontală, pe modul sincron în care profesorul este dirijorul din fața clasei, iar școlile vor ajunge să-și personalizeze stilurile de predare, în vreme ce profesorul va fi doar un facilitator al procesului în sine.

Cu sau fără telefoane mobile în școală?

Nu cred că au copiii nevoie de telefoane mobile în școală. De exemplu, la școala noastră, Helikon, avem o regulă clară – prin care este interzisă utilizarea mobilelor în timpul orelor. Cu excepția momentelor în care acestea sunt folosite ca instrument de cunoaștere.

Este necesară clasa 0, pregătitoare?

Da. Este necesară, deoarece educația timpurie din România este adesea nepotrivită nevoilor de dezvoltare ale copilului, și în acest caz clasa 0 este zona educațională în care pot fi recuperate întârzierile în educația copilului. Toate statele dezvoltate investesc în educația timpurie a copilului, pentru că o serie de abilități esențiale în viață se cultivă cel mai bine în perioada de preșcolaritate. Noi, din păcate nu avem un program educațional solid pentru grădinițe; încă, în foarte multe instituții educaționale din România, se colorează după contur și cântăm poezioare.

Ce facem cu un elev care nu vrea să învețe?

Când ai o problemă de renunțare a copilului față de școală, trebuie să te duci înapoi pe traseul lui educațional pentru a descoperi unde s-a blocat, pentru a evalua ce tip de învățare posedă acest elev și care este cea mai bună strategie prin care poate fi refăcută legătura dintre acesta și procesul de învățare.

Dăm sau nu dăm teme pentru acasă?

Copilul din clasele I-IV are nevoie de timp al lui pentru muncă independentă.

℗PUBLICITATE


Este necesară ora de religie?

Da, în condițiile în care vorbim de spiritualitatea firii umane, despre capacitatea noastră de-a recunoaște că noi toți suntem interconectați. Copiii din ziua de azi nu pot supraviețui fără practici spirituale.

Grădiniță de stat sau particulară?

Șansele sunt 50%-50%. Depinde ce tip de educatoare nimerește copilul. Am întâlnit copii de la grădinițele de stat care au educatoare foarte bune și copii de la grădinițe private unde situația era alta. Persoana cadrului didactic este cea care contează cu adevărat. Marea problemă pe piața muncii este că nu mai sunt profesioniști, nu mai ai de unde să selectezi.

Pe când o școală Helikon la București?

Pentru 2019, ne propunem să deschidem o școală care să includă atât grădiniță, cât și liceu.

Cum facem să combatem corupția din școli?

Aici, părinții știu răspunsul cel mai bine. Din păcate, părinții sunt cei care strâng bani, cei care le dau bani profesorilor. Corupția începe de la părinți. Învățătoarele dedicate au nevoie de cadouri care să constea în aprecieri concrete, în recunoștință exprimată verbal.

Ce crezi despre educația sexuală în școli?

De la 4 ani, copilul începe să manifeste o curiozitate firească și naturală față de propriul corp, dar și față de corpul celorlalți semeni de același sex sau de sex diferit. Copiii trebuie familiarizați cu părțile corpului uman, încă de la grădiniță. Prima formă de educație sexuală este aceea în care-ți înțelegi corpul în integralitatea sa. Educația sexuală se face treptat, natural, în ritmul firesc al lucrurilor.

Dacă doriți să ascultați interviul integral și să aflați răspunsurile mai multor întrebări, vă invităm să urmăriți întreaga ediție #LoveIsFun.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZiuaAutorului
🎂 Azi îl celebrăm pe BOGDAN NICOLAI.
Cartea autorului, „#LoveIsFun“, are astăzi preț special, cu 25% discount față de prețul afișat.
La mulți ani!
x