fbpx
skip to Main Content
Intuiția Este Cea Mai înaltă Formă De Inteligență

Intuiția este cea mai înaltă formă de inteligență

Intuiția, susține Gerd Gigerenzer, director la Institutul Max Planck pentru Dezvoltare Umană, este mai puțin despre “a ști” dintr-o dată care este răspunsul corect și mai mult despre a înțelege, instinctiv, care este informația neimportantă și poate, astfel, să fie îndepărtată.

Gigerenzer, autor al cărții Gut Feelings: The Intelligence of the Unconscious, spune că el este atât intuitiv, cât și rațional. “În munca mea științifică, eu am intuiții. Nu pot întodeauna să explic de ce cred că o anumită cale este cea corectă, însă am nevoie să cred în ea și să merg mai departe. Am, de asemenea, abilitatea de a verifica aceste intuiții și de a descoperi despre ce sunt ele, în realitate. Aceasta este partea științifică. Acum, în viața mea particulară, mă bazez pe instinct. De exemplu, atunci când am întâlnit-o pe soția mea pentru prima dată, nu am făcut operații aritmetice. Și nici ea nu le-a făcut.

Gerd ne spune aceste lucruri, deoarece recent, una dintre cititoarele sale, a ridicat o întrebare care l-a oprit din drum: Cum rămâne cu intuiția? Nu a fost niciodată catalogată drept o formă de inteligență, dar credeți că putem spune despre cineva care are o intuiție grozavă că e mai inteligent?

Instinctul” este să spunem da, mai ales atunci când vorbim despre oameni care sunt deja curioși din punct de vedere intelectual, riguroși în dorința lor de cunoaștere și dispuși să-și provoace propriile ipoteze.

Haideți să simplificăm lucrurile. Dacă tot ceea ce faci este să stai pe un scaun și să ai încredere în intuiția ta, nu dai dovadă de prea multă inteligență. Însă dacă te afunzi într-un subiect și studiezi numeroase posibilități, dai dovadă de inteligență atunci când instinctele tale îți spune ce este – și ce nu este – important.

℗PUBLICITATE


În anumite privințe, intuiția ar putea fi considerată drept o înțelegere clară a inteligenței colective. De exemplu, majoritatea website-urilor actuale sunt organizate într-un mod intuitiv, și anume sunt gândite astfel încât majoritatea oamenilor să le înțeleagă și să le navigheze cu ușurință. Această abordare s-a dezvoltat după mulți ani de haos online, drept înțelepeciune apărută în urma descoperirii informațiilor care sunt esențiale și a celor inutile (de exemplu, Despre noi –  este esențial pe un site).

Teo Humphries susține faptul că design-ul intuitiv poate fi descris drept “ușor de înțeles fără utilizarea instrucțiunilor”. Acest lucru este adevărat atunci când un obiect are sens pentru majoritatea oamenilor, deoarece ei împărtășesc o înțelegere comună despre modalitatea de funcționare a lucrurilor. Poți să spui că sunt un credincios când vine vorba de puterea intuiției disciplinate. Fă-ți munca, călătorește, folosește-ți creierul, împărtășește argumente logice, iar eu voi avea încredere și îți voi respecta puterea intuiției. Dar, dacă stai în hamac și îmi ceri să am încredere în intuiția ta, o să mă vezi ieșind pe ușă fără a-mi lua la revedere.

Spun acest lucru din experiență personală; cu cât fac mai multă cercetare, cu atât mai bine îmi funcționează intuiția.

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

Albert Einstein a spus: “Mintea intuitivă este un dar sacru și mintea rațională este un servitor credincios. Am creat o societate care valorifică servitorul și a uitat darul.

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

Uneori, un mandat corporativ sau un grup decizional sau chiar dorința ta de a avea un anumit rezultat poate face ca mintea ta rațională să mergă în direcția greșită. În astfel de momente, intuiția este cea care are puterea de a te salva. Acel “sentiment rău” care te roade este, de fapt, intuiția care îți spune că indiferent cât de mult încerci să te convingi să mergi în acea direcție, nu este direcția potrivită. Oamenii inteligenți ascultă de acele sentimente. Și cei mai inteligenți dintre noi – acei oameni care fac pași uriași înainte, din punct de vedere intelectual – nu pot face acest lucru fără a valorifica puterea intuiției.

Adaptare după  Bruce Kasanoff

Sabina Strugariu

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Close search

Coș

Back To Top
×Close search
Caută