Este speaker, business coach, trainer și antreprenor. Și-a schimbat parcursul vieții în jurul vârstei de douăzeci de ani, când după o experiență în Portugalia (unde a performat ca grădinar), și unde a învățat ce înseamnă responsabilitatea, ulterior, la aproximativ trei ani, a ajuns la o companie de business training, iar existența sa a căpătat o altă formă. Cu un parcurs sinuos, dar demn de un scenariu de film, Loránd Soares Szász este invitatul nostru de astăzi, pe paginadepsihologie.ro.
Cum arată rutina ta de dimineață într-o zi obișnuită de luni, să zicem? Dar într-o zi de duminică?
Mă trezesc la ora 6:45 și până la ora 7:45 am timp pentru ritualul de dimineață. Citesc, mă rog și fac planificarea mentală a săptămânii. Planificare care ajunge pe hârtie în momentul în care ajung la birou. După aceea, ne pregătim să o duc pe Melissa la grădiniță. Facem în jur de 30-40 de minute în trafic, timp în care povestim, cântăm și facem jocuri mentale (îmi place să inventez jocuri care să îi dezvolte memoria, abilitatea de învățare, abilitatea de observație sau alte abilități care îi vor fi utile în viață). Pe la ora 9:00 ajung la birou și încep munca.
Excepție fac două zile pe săptămână când, după ritualul de dimineață, o pregătesc eu pe Melissa și o duce soția, pentru că eu merg la antrenament de la 8:30 la 9:30.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Duminica mă trezesc, de obicei, pe la 8:00 și am același ritual ca în timpul săptămânii, după care, toată ziua este dedicată familiei. Uneori mergem la plimbare pe plajă, alteori o ducem pe Melissa la activități de grup cu alți copii de la biserică. Dar, în esență, sâmbăta e pentru relația noastră cu Dumnezeu și timp pentru familie și duminica e timp pentru relaxare și pentru familie.
Când vine vorba despre viața profesională, care este cel mai greu de învățat? Ce a fost cel mai dificil pentru mintea ta să înțeleagă?
Cel mai dificil a fost să accept că firma mea și creșterea ei o să fie întotdeauna limitată de creșterea mea emoțională și mentală. Nu a fost greu să învăț lecția și nu a fost greu să înțeleagă mintea mea acest lucru, ci a fost greu să lucrez la trecutul meu și la bagajele emoționale pe care le-am târât după mine din copilărie.
Și cred că aceasta este una dintre cele mai mari provocări pentru antreprenori, să lucrăm la zona emoțională în așa fel încât să nu fim sabotați de subconștientul nostru chiar dacă știm, la nivel logic, ce este corect și bine să facem.
Cât la sută din cunoștințele tale profesionale au fost dobândite prin lectură și cât la sută prin experiență practică concretă?
Nu am stat să fac niciodată o statistică în acest sens. Și nici nu cred că ar fi relevant.
Pentru mine, cel mai important este să învăț cât mai repede și cât mai ieftin. Dacă pot să învăț o lecție dintr-o carte și nu mai trebuie să dau eu cu capul și să pierd timp, bani, energie sau toate trei, prefer așa. Dar dacă am citit despre un concept și nu l-am interiorizat suficient încât să-l trăiesc, cu siguranță că mai devreme sau mai târziu voi avea ocazia să-l învăț dând cu capul și experimentând.
Ce știu sigur e că tot ce am învățat din cărți, cursuri sau de la mentori, ulterior am confirmat sau infirmat prin experiență.
Cred că unul dintre motivele pentru care am reușit să cresc destul de repede a fost că am reușit foarte ușor să pun în practică ce am învățat. Secretul nu este să citești și să înveți mult, secretul este să pui în aplicare ce înveți.
Care sunt top trei greșeli profesionale pe care le-ai făcut și care te-au costat la momentul respectiv?
Cred că cele mai mari greșeli, care au și costat mult, au fost legate de echipă. Munca cu oamenii este o muncă foarte frumoasă, dar, în același timp, provocatoare pentru că cei din jur devin oglinzi pentru noi. Și nu tot timpul ne place ce vedem în oglindă. Până în momentul în care nu am conștientizat că ce disprețuiesc sau admir la colegii mei sunt, de fapt, lucruri din interiorul meu, am făcut multe greșeli. Și sunt convins că mai fac și voi mai face. Nu sunt un lider perfect și un șef exemplar.
Fac în continuare greșeli care costă bani, relații, timp și energie.
Pe lângă acestea, ar mai fi și unele strategice care au dus la pierderi foarte mari bani (de sute de mii de euro).
De exemplu, la schimbarea modelului de afacere din evenimente naționale la o platformă online pe bază de abonament am făcut unele greșeli strategice care au dus la pierderi de aproape 400.000 de euro. Amintesc aici câteva: supraestimarea obiectivelor, fapt care a dus la o bugetare incorectă și, concomitent, la costuri foarte ridicate raportate la veniturile generate, așteptări nerealiste în privința vitezei și gradului de adopție a noului model de business în rândul clienților deja existenți și altele.
Am o filozofie simplă legată de aceste greșeli, probleme sau lecții, dacă vreți.
Unul dintre motivele principale pentru nefericire este așteptarea nerealistă că odată ce ajungem la un obiectiv din capul nostru o să dispară problemele. „Dacă ajung să câștig X, atunci nu o să mai am probleme.“ „Dacă o să construiesc X, nu o să mai am probleme.“ „Dacă ajung la X, atunci nu o sa mai fie provocări!“
Mi-am dat seama după câteva obiective atinse că acest lucru nu este realist. De atunci, nu îmi doresc să scap de probleme, ci îmi doresc probleme mai mari. Asta înseamnă că există progres.
Doresc să devin mai bun ca să pot să rezolv probleme mai mari. Doresc să mă dezvolt ca să pot rezolva probleme care influențează viața mai multor persoane.
Am spus aceste lucruri ca să subliniez că acest top de trei greșeli o să fie în continuă schimbare pentru că fac greșeli mai mari, pentru că întâmpin probleme mai mari.
Într-o postare făcută pe Facebook spui că 2020 a fost un an fabulos… ce a însemnat asta, mai exact, pentru omul Loránd Soare Szász? Dar pentru Upriserz?
A fost un an fabulos pentru că a fost anul în care am reușit să ne mutăm în Portugalia, o promisiune făcută soției mele acum 13 ani, când ne-am mutat în România. A fost anul în care am petrecut cel mai mult timp cu familia. A fost anul în care am învățat cel mai mult din provocările aduse de pandemie.
Iar pentru Upriserz a fost un an extraordinar în care am depășit cu 150% obiectivele stabilite la începutul anului. Am reușit să creștem exponențial comunitatea, am reușit să validăm modelul de business după doar 18 luni de activitate și, prin rezultatele obținute, am reușit să fim unul dintre cele mai de succes startup-uri din România în 2020.
Cum arată planurile și visurile tale pentru 2021?
Anul 2021 o să fie despre consolidarea brandului Upriserz pe piața din România și lansarea brandului Loránd Soares Szász pe piața internațională.
Cine sunt oamenii care te inspiră în plan profesional și de la care înveți să faci față provocărilor vieții?
Am foarte mulți mentori de la care învăț și care mă inspiră, dar de ceva timp mi-am dat seama că nu există un om care să fie un fel de model de urmat. Fiecare om are plusuri și minusuri. Admirăm pe cineva atunci când evităm să-i vedem minusurile și disprețuim pe cineva atunci când nu vrem să-i vedem plusurile.
Câțiva dintre oamenii pe care îi urmăresc și de la care iau ce cred că mi se potrivește mie: Grant Cardone, Brad Sugars, Brendon Burchard, Vishen Lakhiani.
Dar în plan personal, cine ți-a modelat cel mai mult rolurile de partener și de tată?
Părinții mei.
Ce trăiri și gânduri ai cu privire la vaccinul împotriva COVID-19?
Cred în știință.
De ce vorba „Muncești mai mult, câștigi mai mult“ este doar un mit?
Pentru că dacă nu ar fi, muncitorii care se trezesc la cinci dimineața și lucrează „pe rupte“ (îmi cer scuze pentru formularea „academică“) ar trebui să câștige mai mult decât milionarii.
Când eram grădinar, munceam mult mai mult decât acum. Mai multe ore, mai mult efort și mai multă transpirație. Totuși, acum câștig de 84 de ori mai mult.
Se apropie luna iubirii – ce înseamnă o relație de iubire sănătoasă pentru tine?
Oh… aici ar fi multe de spus. Dar, pe scurt, pentru mine, o relație de iubire sănătoasă înseamnă să fiți unul, fără să vă pierdeți identitatea.
La început, credeam că trebuie să mă sacrific eu pentru ca soția să fie fericită sau invers, să facă ea compromisuri în viața ei ca să mă facă pe mine fericit. Acest tip de iubire duce doar la frustrare în cuplu.
Care este modalitatea prin care îți protejezi relația de cuplu de „virusurile profesionale“?
Soția are anumite obiective profesionale și eu am alte obiective profesionale. Le știm, le comunicăm și identificăm în ce fel atingerea obiectivelor ei mă ajută pe mine în obiectivele mele și în ce fel atingerea obiectivelor mele o ajută pe ea în atingerea obiectivelor ei.
Experții în psihologia relațiilor spun că la baza relațiilor sănătoase se afla disponibilitatea de a ierta. Tu cum stai la acest capitol? Cât de ușor ierți în plan personal, dar și în plan profesional?
Știți cum apărea, mai demult, când un site încă nu era gata? „Under construction“. Așa și eu. [râde]
Învăț în fiecare zi să iert. Mai ales de când s-a născut fetița noastră, care este un excelent profesor în acest sens. [râde]
Ce loc ocupă sportul în viața ta și cât de important este acesta pentru succesul profesional?
Fac sport de patru, cinci ori pe săptămână. Pe lângă antrenamentele bisăptămânale de care vorbeam la începutul articolului, joc fotbal o dată pe săptămână și joc padel de două ori pe săptămână.
Am început să fac sport doar în momentul în care am participat la o conferință de business unde un medic ne-a arătat în cel fel influențează sportul succesul nostru în afaceri. Succesul profesional fiind un lucru important pentru mine, și sportul a căpătat o importanță mai mare. Până la vârsta de 37 de ani nu făcusem sport deloc.
Felul în care influențează sportul succesul nostru profesional ar fi subiect de un alt interviu sau chiar de un curs întreg. [râde]
O recomandare pentru antreprenorii care au citit acest interviu și cărora le-ar prinde bine un mesaj pentru anul 2021?
Investește mai mult în tine decât în propria ta afacere. Firma ta nu va depăși niciodată nivelul tău de dezvoltare. Dacă în 2021 te vei confrunta cu probleme mai mari, e bine, înseamnă că ești în creștere. Dacă in 2021 te vei întâlni cu aceleași probleme ca anii trecuți înseamnă că încă nu ți-ai învățat lecția. Și țineți minte, e mai ieftin și rapid să înveți din greșelile altora! Un an 2021 legendar vă doresc!