Lunile de toamnă și de iarnă, în mintea mea, par să fie cele mai potrivite pentru lectură. Zilele fiind mai scurte și nopțile mai lungi, parcă găsesc timp mai lesne să mă las furat de câte o lectură care îmi liniștește corpul, îmi deschide inima și îmi antrenează mintea. Iar dacă mai am și o cană de ceai alături, poate deveni unul dintre cele mai intime momente de me time. Pentru a doua lună de toamnă, vă propun, ca lectură, trei cărți care au văzut lumina tiparului în acesta an. Toate trei s-au apropiat destul de mult de sufletul meu, din motive pe care vi le voi explica în rândurile ce urmează.
Mitul normalității este, probabil, cea mai valoroasă dintre cărțile semnate de psihoterapeutul de origine maghiară Gabor Maté. Știu că poate părea nedrept să evidențiem în acest fel scriitura unui autor, dar cred, de asemenea, că fiecare cititor are libertatea de a-și alege textele preferate. Dacă ai mai citit ceva din ce a scris dr. Maté, posibil să observi cât de bine este structurată această carte, cât de cursiv curg ideile și cât de profund îți atinge întreaga ființă. Îmi place, în mod particular, modul în care Gabor și Daniel (coautorul) s-au jucat cu fiecare cuvânt și cum au căutat ca frazele să capete o formă cât mai potrivită. După cum ne-a obișnuit, dr. Maté scrie despre adevărurile pe care le trăim sau intuim cu toții, dar pe care nu îndrăznim să le răstim cu voce tare. Trauma, normalizarea anormalității, recuperarea sufletească sau nevoia de reapropierea de oameni și natură sunt doar câteva dintre temele atinse și explorate într-un mod unic. Prietenii de la Editura Herald au făcut o treabă excepțională: datorită lor, o carte publicată în septembrie, în limba engleză, a putut să apară și în limba română la doar câteva săptămâni distanță. Dacă sunteți în căutarea unei lecturi transformatoare, Mitul normalității poate fi cu mult peste așteptările voastre.
Dincolo de parenting și teorii este cartea publicată de prietena și colega mea de la radio Europa FM, Mirela Retegan. Dacă ați ascultat cel puțin o dată conversațiile noastre de duminică, de la Antrenorul părinților, ați observat că abordăm subiecte care ne scot din zona de confort, dar care ne arată și cât de important este să ne acceptăm umanitatea. Cartea este o colecție a celor mai reușite conversații pe care le-am purtat împreună și este împărțită în patru capitole: relațiile dintre părinți – reper pentru viitorul copiilor; așchia nu sare departe de trunchi – cum influențează părinții destinul copiilor; copilul sănătos în familie sănătoasă – cum avem grijă de starea psihologică de bine a copiilor; și cum să fim mai buni, pentru noi și copiii noștri. Spre deosebire de cărțile clasice de psihologie, care pot părea greoaie pentru mintea părintelui care nu este familiarizat cu limbajul de specialitate, Dincolo de parenting și teorii este o lectură accesibilă și ușor de parcurs.
Una dintre autoarele mele preferate, care nu are nicio treabă directă cu psihologia, este avocata și activista Susan Cain. Cu toate că are o formare într-un alt domeniu științific, Susan surprinde natura umană mai bine decât mulți dintre noi, psihologii sau psihoterapeuții. Inițial, a militat pentru drepturile introvertiților, publicând mai multe cărți în acest sens. Iar anul acesta a lansat Dulce-amar, un volum despre acele stări sau emoții cu care nu prea știm ce să facem. Dorul, amărăciunea, tristețea merg mână în mână cu bucuria și frumusețea existenței umane. Iar intenția lui Susan este să ne evidențieze că tot ce este dulce poate fi dulce, doar pentru că există și un amar. Prima dată am citit cartea în limba engleză, și mi s-a umplut sufletul cu energie pozitivă, acum o citesc și în limba română și abia aștept să reîntâlnesc aceeași stare de mulțumire și împlinire. Indiferent că te simți mai trist sau mai voios, această carte te poate ajuta să ajungi mai aproape de sinele tău autentic.
Acestea sunt recomandările mele de lectură pentru următoarele săptămâni ‒ sper să vă placă și să vă facă viața mai senină. Toate cele trei cărți sunt disponibile cu reducere la Pagina de Psihologie, și nu uitați că în noiembrie urmează Vinerea Neagră și toate cărțile vor avea cel mai mic preț posibil de peste an.