Skip to content

La început de toamnă, vă invit să citim împreună trei cărți, care pot contribui în mod semnificativ la cultivarea stării noastre de bine. Așa cum deja ne-am obișnuit, este vorba despre trei cărți pe subiecte diferite și, indiferent pe care dintre acestea ați alege să o citiți, am convingerea că vă poate face mult bine. Ideea cu lectura este să nu o facem pentru că trebuie, să nu citim orice ne iese în cale; mai degrabă să o interpretăm ca pe o modalitate unică și profundă de hrănire a minții și de consolidare a conștiinței.

După cum, probabil, știți, în copilărie nu mi-a plăcut sub nicio formă să citesc. Tocmai pentru că mi se impunea. Iar rebelul din mine a ales să lupte prin rezistență. Mai apoi, am realizat că puține activități îmi oferă aceeași stare de bine pe care o trăiesc atunci când mă abandonez printre paginile unei cărți și îmi hrănesc inima cu informații de cea mai bună calitate. Dacă este să mă întrebați direct cum s-a făcut trecerea, nu știu dacă aș putea să vă răspund. Cred că totul a pornit dintr-o nevoie intrinsecă de cunoaștere, așa cum i se întâmplă unui copil mic. Ca mai apoi, să constat că se tot adună cărțile în jurul meu și că simplul gând de-a citi o carte îmi stârnește în corp o anumită avalanșă de trăiri. În timp, am realizat că există câte o carte specială pentru fiecare moment important din viața mea, indiferent că era unul plăcut sau neplăcut. Inclusiv acum, în timp ce stau la masa de birou și lucrez la acest text, sunt înconjurat de aproximativ cincizeci de cărți, care-mi vorbesc, fără să rostească vreun cuvânt.

Revenind la clubul de carte al lunii septembrie, iată ce vă propun să citim împreună: Dăruiește iubirea care vindecăCreierul fericit și Terapie 1 la 1 cu sinele tău.

Dăruiește iubirea care vindecă, semnată de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, este una dintre primele cărți despre parentingul conștient (publicate la nivel internațional) și care accentuează că parentajul este mai mult despre adult decât despre copil, și că, indiferent de ce am face, relația părinte-copil ar fi bine să nu fie ignorată. Așa cum ne-au obișnuit în cărțile lor destinate relației de cuplu (Terapia imagoÎmpreună la bine și la greuPrimește iubirea pe care o dorești), și de această dată, autorii ne îndeamnă să o apucăm pe drumul unei vieți conștiente. Una în care să nu ne consumăm energia judecându-i pe copii sau trăind cu impresia că aceștia au o problemă cu noi. Ci una în care să alegem, din nou și din nou, să vedem ce putem învăța despre noi și despre viață, atunci când este greu sau ne sunt apăsate butoanele psihologice de creștere. În cele din urmă, spun cei doi autori, parentingul este o invitație către transformare, iar alegerea de-a răspunde afirmativ este la latitudinea fiecăruia dintre noi. Indiferent că sunteți părinți, că intenționați să deveniți sau efectiv vreți să vă înțelegeți mai bine relația cu părinții, această carte este o alegere înțeleaptă, către cultivarea stării psihologice de bine.

℗PUBLICITATE



Creierul fericit, de Loretta Graziano Breuning, este o lectură mai mult decât potrivită pentru lunile septembrie-octombrie. Fiind vorba despre perioadele din an în care suntem după vacanță, zilele se scurtează, agendele sunt extrem de încărcate și noi tânjim după un strop de stare de bine. În ciuda faptului că este profesor la Universitatea de Stat din California, autoarea are un limbaj accesibil și un stil de exprimare care poate fi ușor înțeles de către cititorii de toate vârstele și profesiile. Dincolo de partea de explicații despre funcționarea creierului uman, putem descoperi și care sunt acele comportamente care pot determina o creștere a nivelurilor de serotonină, dopamină, exitocină și endorfină. Acestea sunt cele patru chimicale magice din corpul uman, care ne fac să trăim starea de bine sau de fericire. Iar pentru ca informațiile să-și facă cu adevărat efectul, în carte ni se spune și ce avem de făcut, pas cu pas, pentru a înlocui obiceiurile dăunătoare cu alte noi și folositoare.

A treia recomandare este o carte nou-nouță, publicată de colega și prietena mea, Raluca Anton. Terapie 1 la 1 cu sinele tău este genul de carte pe care cu greu o poți lasă din mâini, pentru că te ajută să vezi cine ești, de unde vii și unde te vei îndrepta, dacă nu-ți cultivi capacitatea de conectare la sine. Experiența clinică a Ralucăi se vede în fiecare pagină a cărții și, într-un mod excepțional, autoarea reușește să transmită, în cuvinte simple, mare parte din conceptele psihologice de care are nevoie fiecare dintre noi. Pentru cineva care este novice în ale cunoașterii de sine, nu știu să existe o mai lină introducere. Cu mult drag și apreciere am scris prefața acestei cărți și m-am bucurat mult când am auzit că primul tiraj s-a epuizat într-un timp record.

Fiecare dintre cele trei cărți este disponibilă cu reducere pe Pagina de Psihologie, și reprezintă câte o alegere potrivită pentru a descoperi propriul drum către starea de bine.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0