Skip to content

În fața provocărilor pe care viața ni le scoate în cale (cu contribuția mai mult sau mai puțin inconștientă a omului), popoarele cu un nivel crescut de încredere interpersonală își folosesc cel mai bine resursele și reziliența, pentru a înfrunta toată gama de catastrofe: boli, dezastre naturale, războaie, șomaj, discriminare etc.

Simplul fapt că, în momentele grele, știm că ne putem baza pe cei de alături, dar și pe ceilalți membri din comunitate, inclusiv pe autorități, ne poate ajuta să facem față mai bine anxietății și îngrijorărilor, fiindcă stresul va avea mai puține efecte adverse. Chiar și din punct de vedere istoric, societățile cu un nivel crescut de încredere și-au revenit mai ușor după epidemii și pandemii, iar starea de bine a acestora a fost mai ușor restaurată.

Cum au făcut asta? Prin cooperare, punând mână de la mână și luptând împreună, nu unul împotriva celuilalt. Această conectare aparte îi face pe oameni să se simtă cu adevărat puternici și le crește nivelul de fericire.

Pentru al treilea an consecutiv, potrivit World Happiness Report, Finlanda este cea mai fericită țară din lume. Iar potrivit mai multor opinii internaționale, finlandezii au cele mai mari șanse de a trece cu bine peste această pandemie, deoarece au un crescut nivel de încredere, știu să coopereze și au grijă, într-un mod asumat și conștient, de starea lor psihologică de bine.

În timp ce mă documentam cu privire la situația Finlandei, am mai descoperit un fapt pe care nu-l știam: lectura este o îndeletnicire foarte apropiată de sufletul finlandezilor. Anual, se cumpără peste 20 de milioane de cărți, ceea ce înseamnă aproximativ 4 cărți pe cap de locuitor, incluzând aici și copiii. Finlanda a devenit, astfel, una dintre țările în care oamenii sunt conectați și prin lectură. Ceea ce visez și eu să realizăm la un moment dat în România.

Potrivit mai multor documente referitoare la piața de carte, în Finlanda ascensiunea lecturii a început în secolul al XVIII-lea. Apoi, din ce în ce mai mult, lectura a influențat nivelul de conștiință al oamenilor, mintea acestora, modul în care se raportau la viață, precum și gestionarea propriilor emoții.

La fel ca în multe alte state ale lumii, finlandezii au introdus lectura în rutina vieții de zi cu zi – ca sursă pentru acumularea cunoștințelor, dar și ca formă de activitate culturală și de divertisment – aceasta ajungând, în timp, să fie văzută drept unul dintre cei mai importanți factori de dezvoltare personală și de cultivarea a caracterului uman.

Dacă facem un pas înapoi și dacă respirăm conștient – îndrăznind să ieșim astfel din dansul îngrijorărilor și al fricilor de moment – eu sunt de părere că putem învăța multe lecții valoroase, căutând modele de evoluție în istoria altor state ale lumii. Iar acele state în care încrederea în oameni este la loc de cinste, pentru mine, ca psiholog, reprezintă surse demne de influență.

Cred că, în aceste momente grele, în care suntem atât de încercați de soartă, lectura poate deveni principalul mijloc prin care putem călători în locuri și părți ale lumii nemaivăzute și prea puțin explorate. Și putem să ne lărgim viziunea îngustată și uneori rigidă asupra propriei persoane și a celor care formează familia și țara noastră.

În luna aprilie, am ales pentru Clubul de carte al lui Gáspár trei titluri ce ne pot ajuta să transformăm această perioadă de criză într-o oportunitate de creștere și dezvoltare personală. Sunt trei cărți ce vor contribui la cultivarea stării de bine, la o mai bună gestionare a fricilor și anxietăților, dar și la conturarea unui viitor în care să putem prospera cu toții laolaltă.

Prima propunere este Dansul fricii: Cum să învingi anxietatea, frica și rușinea, ca să ajungi la cea mai bună și mai curajoasă versiune a ta, scrisă de dr. Harriet Lerner. Autoarea este, la fel ca mine, psihoterapeut de familie, ceea ce înseamnă că are o viziune sistemică asupra omului și a vieții, căutând ca, în fiecare idee, să exprime atât modalități de împrietenire cu propriile emoții, cât și recomandări de conturare a încrederii interpersonale. Curajul nu înseamnă să nu simți frica, înseamnă să o înfrunți. Iar perioada de izolare și distanțare fizică este o ocazie bună pentru a învăța psihologia pașilor de dans în care frica e stăpânită de noi, și nu invers.

A doua propunere este o carte pentru a cărei ediție în limba română mi s-a oferit oportunitatea de a scrie cuvântul-înainte. Este una dintre cărțile pe care le-am recitit de nenumărate ori și care acum este o resursă extrem de valoroasă: Curajul de a fi vulnerabil, de dr. Brené Brown. Întâmplarea face ca dr. Brown să se fi inspirat mult din ideile promovate de dr. Lerner, prin urmare lecturarea în tandem a celor două cărți va fi o alegere inspirată. Plină de umanitate, dezvăluiri personale și dovezi bine susținute științific, această carte ne ajută să învățăm multe lecții din vulnerabilitatea colectivă pe care o trăim cu toții.

A treia propunere este o carte scrisă tot de o femeie, care – în urma unei crize psihologice cauzate de stres, anxietate și supraîncărcare – ajunge să-și reinventeze viața și să ia o serie de decizii revoluționare în plan personal și profesional. Succesul redefinit, de Arianna Huffington, este un volum care ne ajută să descoperim ce înseamnă prosperitatea și cum se creează o viață plină de sens. Nu știu dacă am fi găsit pentru această lectură un moment mai oportun decât cel prezent – în care ne putem adresa cele mai importante întrebări, pentru a ajunge la cele mai adevărate răspunsuri din universul nostru interior.

Comandați-vă din shop-ul Paginii de Psihologie propriul exemplar dintre cele trei recomandări de carte și alăturați-vă comunității noastre pe Instagram sau Facebook, folosind #IubimAceeașiCarte. Și haideți să citim împreună, pe tot parcursul lunii aprilie.

Iată cine sunt cei care s-au alăturat clubului nostru, în luna martie:

 

View this post on Instagram

 

℗PUBLICITATE



A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0