Skip to content

Suntem învățați, în special în cultura occidentală, că dacă există suferință, ceva e în neregulă – scrie Frank Ostaseski, autorul cărții Cele cinci invitații. Când vedem lucrurile în acest fel, nu are de ce să ne surprindă faptul că ne consumăm energia pentru a ne feri de suferință, în loc să ne concentrăm pe lecțiile pe care aceasta ni le poate transmite. Ostaseski ne atrage atenția asupra faptului că lucrurile nu se îndreaptă într-o direcție prea bună, dacă nu îndrăznim să ne schimbăm raportarea față de suferință. Probabil că, intrigată și alarmată, mintea multora dintre cititori s-ar putea întreba „De ce să suferim? Când viața trebuie să fie o continuă bucurie!“. Adevărul este că analizându-mi o bună parte din comportamente și observând cu atenție și acțiunile altor persoane din tribul meu de apartenență, dacă evităm cu orice preț suferința, nu facem altceva decât să întărim strategiile de distragere a atenției. Ajungând astfel ca mare parte din activitățile unei zile obișnuite să fie compuse din încercările de-a ne proteja de disconfort: cheltuim ore în șir în spațiul virtual, băgăm în gură orice ne scapă în cale, uităm de noi cu telecomanda în mână sau petrecem la muncă marea majoritate din timpul de care dispunem. 

Funcționează cu adevărat vreuna dintre aceste strategii? – ne întreabă același Frank Ostaseski. Iar noi am putea răspunde că, pe moment, da! Dar nu facem altceva decât să ne ignorăm pe noi înșine, trăind în iluzia beneficiilor de scurtă durată. Renumitul autor ne spune că suferința este exacerbată de evitare – cu alte cuvinte, am ajuns să cădem în propria capcană mentală, uitând că trupul nostru poartă cu el orice durere neglijată. Iar încercările noastre eșuate de-a ține departe suferința de noi nu fac altceva decât să ne împingă într-un colț mic, întunecat și înghesuit, pe care ne-am obișnuit să-l numim viață. 

Dar ce fel de viață intenționăm să trăim, una în care fugim de noi înșine sau una în care trăim deplin?! La această întrebare obținem răspunsuri dacă citim bestsellerul Cele cinci invitații. Aceasta este prima recomandare de lectură pentru luna aprilie, iar pentru mine, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care cineva le-a făcut, vreodată, vieții. Autorul își pune sufletul pe tavă, vorbește din experiența sa personală și profesională, având intenția de-a ne ajuta să conștientizăm cât de prețioasă este viața, pornind de la certitudinea morții. Dacă căutați ceva de citit în perioada aceasta, s-ar putea ca această carte să fie lectura mult căutată.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


A doua recomandare de lectură este cartea semnată de Oana Moraru, un om cu care ne vedem și vorbim rar, dar cu care în timp am construit o relație tot mai solidă. Oana este o persoană cel puțin fascinantă, cunoaște și știe atât de multe lucruri, încât mereu mă surprinde capacitatea ei de-a sintetiza informația și de-a trasa concluzii. Copilul tău citește – este prima carte a Oanei, publicată sub forma unei metode de încurajare a lecturii, pornind de la poveștile Olinei Ortiz. Cartea este asemenea unei conversații deschise cu Oana, vă spun asta cu toată încrederea, pentru că am purtat recent o conversație. Limbajul cărții este de un firesc mai mult decât frumos, ideile sunt cât se poate de elegante, iar după fiecare pagină crește sufletul în tine de bucurie. Dacă ești părinte sau profesor, dacă ai copii în familie sau dacă există copii în jurul tău, îți recomand că toată încrederea să citești această carte, pentru că poate fi deschizătoare de minți și aducătoare de înțelepciune. Oana știe să evidențieze valoare cuvintelor, puterea lecturii și importanța conectării, drept urmare, nu pot decât să spun: Mulțumim, Oana, pentru această carte!

A treia recomandare de lectură este o carte semnată de Alexandru Stermin. Cred că este pentru prima dată în scurta istorie a clubului nostru de carte, când avem doi autori români. Călătorie în jurul omului este genul de lectură care te captează și incită, deopotrivă. Alexandru sau Sandu scrie într-un mod sincer, onest și curajos. Îi permite cititorului să afle pasaje importante din intimitatea sa și, în același timp, prezintă nenumărate studii surprinzătoare. Sandu este genul de om de știință multifațetar – iubește cu patos biologia, teologia, psihoterapia − care caută cu îndârjire să găsească răspunsuri la marile întrebări ale omenirii. Prima dată când am răsfoit Călătorie în jurul omului m-a sedus și acaparat, vream să merg și eu în Brazilia (veți înțelege de ce, după lecturarea cărții), să înțeleg mai bine Natura și să-mi testez limitele, luptând cu neliniștile și angoasa. Indiferent de vârstă, identitate sau orientare sexuală, de nivel de educație sau de statut material – citirea acestei cărți poate fi o extraordinară aventură.

Acestea sunt cele trei recomandări de carte, pentru luna aprilie, atât Cele cinci invitații, cât și Copilul tău citește și Călătorie în jurul omului sunt disponibile în shop-ul online de la Pagina de Psihologie, iar dacă vă grăbiți, până pe 24 aprilie, le prindeți la reducere. Lectură plăcută vă doresc, sărbători cu iubire și fie ca pacea să revină pe planeta noastră!       

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0