Skip to content

Societatea zilelor noastre are un îngrijorător deficit de empatie și trece printr-o vizibilă criză de compasiune. Vedem acest fapt acasă, la muncă, la școală și pe stradă… Parcă ne-am pierdut „acel ceva“ care ne reamintea că lumea nu-i perfectă, dar tot merită iubită și prețuită. Studiile – cel puțin unele dintre acestea – ne arată că, pentru a schimba ceva, este necesară o resetare mentală și comportamentală.

Una dintre strategiile descoperite de cercetători ca fiind utile în transformarea arhitecturii noastre relaționale este practica stării de prezență conștientă. Ghiciți care este a doua? Da, așa este… lectura. Cărțile se pare că au această putere de a ne face nu doar mai deștepți, ci și mai umani, blânzi și empatici.

Din fericire, putem îmbina lectura cu practica mindfulness. Din punctul meu de vedere, atunci când citim – dacă ne rezervăm din când în când câteva clipe pentru a reflecta la ecoul pe care-l creează cuvintele scrise în lumea noastră interioară – practicăm un excelent exercițiu de prezență conștientă. Dacă citim, pur și simplu, lectura ne va încuraja să visăm. Însă dacă privim și în interior, ne trezim la viață. (Asta îmi amintește de un vers din Scrisoarea III, a lui Eminescu: „Dară ochiu-nchis afară, înlăuntru se deșteaptă.“ Și iată cum putem ajunge la viziunile despre noi înșine și rostul nostru pe pământ!)

În 2017, un grup de cercetători de la Kingston University din Londra a selectat pentru un experiment social 123 de participanți, în funcție de preferințele acestora: cine iubește cărțile, cine preferă uitatul la TV și cine este fan jocuri. Scopul a fost ca tuturor participanților să le fie evaluat atât interesul pentru confortul emoțional al semenilor, cât și impulsul de a oferi ajutor. Și, așa cum sigur intuiți, cei care preferau să se uite la TV erau cel mai puțin inteligenți din punct de vedere relațional; un pic mai bine se poziționau cei dornici de diferite jocuri și activități; însă cei care alegeau cărțile stăteau cel mai bine la capitolul „conectare interpersonală“. Asta, deoarece expunerea minții umane la lectură favorizează dezvoltarea abilităților empatice și generează o deschidere mai mare la perspectiva și realitatea celor din jur.

Și fiindcă suntem în februarie, pentru Clubul de Carte al lui Gáspár am ales trei cărți, ce ne pot ajuta să înțelegem mai bine iubirea, propria persoană și oamenii pe care alegem să-i iubim.

℗PUBLICITATE



Intimitate zbuciumată este cartea lui Janet Woititz despre cum iubesc adulții care au crescut în familii disfuncționale. Nu știu dacă mai e nevoie să vă spun cât de mult m-am regăsit în paginile acestei cărți și cât de multă lumină au adus acestea în universul meu interior!

Ce se întâmplă în iubire? este o ficțiune psihologică prin intermediul căreia Alain de Botton ne invită într-o călători cu suișuri și coborâșuri, o poveste de iubire care s-ar putea să semene izbitor de mult cu povestea ta sau a mea. O narațiune ca multe altele și, totuși, unică.

Regândirea infidelității este, probabil, cea mai complexă carte despre filosofia și psihologia relațională a infidelității. Cu toții ne dorim și promitem fidelitate, dar cartea lui Esther Perel ne ajută să descoperim de ce și cum ajung oamenii la trădare și, apoi, la vindecare.

Comandați-vă din shop-ul Paginii de Psihologie propriul exemplar din cele trei recomandări de carte și alăturați-vă comunității noastre pe Instagram sau Facebook, folosind #IubimAceeașiCarte. Și haideți să citim împreună, pe tot parcursul lunii februarie.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0