Skip to content

De curând, Pagina de Psihologie a publicat Eliberați de durere, una dintre cele mai relevante lecturi despre conexiunea corp-minte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Drept urmare, am introdus-o pe lista noastră de lectură din această primăvară. Semnată de doi dintre cei mai apreciați traumatologi ai secolului nostru, dr. Peter Levine și dr. Maggie Phillips, cartea prezintă un program de intervenție psihosomatică, optim pentru a ne elibera de durerea fizică, emoțională și posttraumatică.

Din capcana durerii la restaurarea sinelui profund

Textul este structurat în șapte capitole și, dincolo de explicațiile clinice, ne ghidează aidoma unui psihoterapeut bine pregătit pentru a ne debloca din capcana durerii. Primul capitol include o prezentare generală a modului și motivelor pentru care suferim (oferind descrieri științifice despre ce sunt durerea și trauma). Capitolele doi și trei intră mai mult în profunzime și ne oferă primele instrumente somatice și exerciții menite să ne redea atât speranța, cât și încrederea că ne poate fi mai bine. Capitolul patru explorează etapele concrete ale revenirii din durere. În timp ce capitolul cinci este structurat pe diferitele tipuri de durere (cum ar fi: durerile provocate de traume, abuzuri, accidente etc.), punctând, de asemenea, unde se pot localiza aceste traume în corpul nostru. Capitolul șase este despre strategii de prevenție. Iar cel de-al șaptelea capitol tratează subiectul rezilienței (respectiv recuperarea continuă și restaurarea sinelui profund).

Parteneriatul cu propriul corp

Pentru a face lectura cât mai accesibilă publicului larg, cei doi autori au inserat nenumărate studii de caz și încurajează cititorul să parcurgă exercițiile utilizând un jurnal al durerii. Dacă ai mai citit cel puțin una dintre cărțile lui Peter Levine, atunci cu siguranță intuiești că și de această dată accentul cade pe modul în care corpul procesează vindecarea. Spre deosebire de multe alte programe de intervenție în care accentul se pune pe mintea noastră, în Eliberați de durere suntem învățați să comunicăm cu trupul, astfel încât să creăm un parteneriat de vindecare și colaborare.

Dacă ar fi să mă gândesc la ce am dobândit cel mai mult în urma lecturării acestei cărți, răspunsul ar fi o mai mare conștientizare a faptului că trupul nostru știe cum anume să se vindece, dar lucrurile se complică din cauza minții și a educației primite. Din fericire, corpul nostru nu renunță ușor și, cu ajutorul programului creat de dr. Levine și dr. Phillips, putem redescoperi părțile lipsă din conexiunea minte-corp-relații, care ne vor permite să ne simțim întregi și compleți. Eliberarea de durere ne ajută să trăim pe deplin și să prosperăm, savurând din plin călătoria numită viață.

℗PUBLICITATEColegii din redacția Editurii Pagina de Psihologie mi-au lansat și o invitație-surpriză. În carte există două imagini menite să faciliteze procesul de înțelegere a exercițiilor, iar pentru ediția din limba română am apărut și eu în acest două imagini.

Acestea fiind spuse, vă doresc lectură utilă și vreau să vă reamintesc că volumul este disponibil cu reducere aici. Iar pentru a face și mai mare clubul nostru de carte, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o în social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și:

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0