„Să începem cu exilații. Aceștia sunt adesea părțile mai tinere, care poartă frecvent numele de copii interiori în cultura noastră. Înainte să fim răniți, ei reprezintă părțile încântătoare, jucăușe, creative, încrezătoare, inocente și deschise din noi, de care ne place să fim apropiați. Exilații sunt, de asemenea, părțile cele mai sensibile, astfel încât, atunci când cineva ne rănește, ne trădează, ne umilește sau ne sperie, ei sunt cei care preiau cel mai mult convingerile și emoțiile extreme (poverile) rezultate în urma acestor evenimente. După traumă sau răni de atașament, poverile preluate de exilați îi transformă din părți vesele și jucăușe în copii interiori răniți cronic, blocați în trecut și având capacitatea de a ne copleși și de a ne readuce la acele scene îngrozitoare“ – acesta este unul dintre fragmentele care mi s-a lipit de suflet, odată ce am început să citesc Nu există părți rele, cartea de mare succes a lui Richard C. Schwartz.
Dr. Schwartz este creatorul terapiei Sistemelor Familiale Interne (SFI), una dintre cele mai moderne forme de intervenție psihoterapeutică, care se bucură de popularitate crescută în ultimii ani. Este greu să accesezi un ghid actual care tratează noutățile în psihoterapie (în psihoterapia validată științific), să participi la conversații internaționale despre vindecarea traumelor și întregirea Sinelui, fără să auzi despre SFI sau să nu ți se recomande una dintre lucrările lui Dick Schwartz.
Teoria sistemică în sistem individual
Terapia Sistemelor Familiale Interne are la bază teoria generală a sistemelor, cunoscută în lumea întreagă drept „paradigma centrală a terapeuților de familie și de cuplu“. Dr. Schwartz, format și el în terapia de familie, a dus mai departe teoria sistemică, oferindu-i un nou cadru conceptual, trecând de la sistemele externe la cele individuale interne. Mai exact, în viziunea autorului, cu toții suntem personalități multiple, nu în ideea tulburării de personalitate, ci în contextul faptului că avem mai multe minți, alter ego-uri sau, mai simplu spus, părți. Sistemul familial intern este creat din părțile noastre exilate (după cum apare în citatul din introducere), din manageri (părțile noastre protectoare) și pompieri, care sunt tot o clasă de protectori, dar oglindesc acele părți care recurg la măsuri disperate.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Chiar dacă la o descriere superficială, cum sunt rândurile mele de mai sus, teoria poate părea bizară, te asigur că este un model de conceptualizare a psihicului uman absolut fascinant și plin de insight. Ideea părților poate părea neobișnuită din cauza faptului că ne-am socializat și am crescut în cultura paradigmei „mono-minte“ – care vede lumea într-un singur mod, care este unic, corect și superior. Dar adevărul este că dinamica noastră interioară este rezultatul diferitelor părți care ar putea comunica între ele pentru starea noastră de bine și cu toții avem o minte multidimensională. Ba mai mult, dr. Schwartz scrie în detaliu și despre poverile care ne copleșesc părțile sistemului intern, și pe care le împarte în poveri personale (produsul experiențelor noastre individuale) și poveri moștenite (dobândite de la părinții și bunicii noștri și de la generațiile de dinainte).
Indiferent de clasificarea părților lumii interioare, mesajul autorului este cât de poate de clar: nu există părți rele, există doar explicații pe care – poate – nu le-am înțeles sau n-am avut suficientă răbdare să le înțelegem. Secretul funcționării optime constă în inițierea unui dialog cu toate părțile noastre și evidențierea Sinelui nostru care e posibil să fie rătăcit în cotloanele minții sau ale spațiului nostru psihologic interior.
Cartea care a ajuns în topurile cele mai relevante din lume
În repetate rânduri, Nu există părți rele a fost nominalizată drept una dintre lecturile preferate ale cititorilor de psihologie din întreaga lume, fiind o lectură recomandată de personalități precum Gabor Maté, Basser Van Der Kolk, Oprah Winfrey sau artista Alanis Morisette.
Cartea este structurată în trei părți și 11 capitole, însoțite de exerciții practice. Prima parte este o introducere blândă, empatică și elegantă în teoria de bază a sistemelor familiale interne (SFI). A doua parte este mai tehnică, fiind axată pe intervenția psihoterapeutică. Iar a treia parte prezintă o perspectivă mai largă asupra gândirii sistemice și a utilizării SFI în lume.
Din punctul meu de vedere, Nu există părți rele este lectura care ne dovedește că, atunci când putem să acceptăm toate părțile lumii interioare, putem să le acceptăm și pe cele ale lumii exterioare. La fel ca soarele, și iubirea de sine poate fi ascunsă temporar, dar nu dispare niciodată. Iar această carte reprezintă harta care ne ajută să ne regăsim Sinele și resursele lumii interioare, inclusiv mult râvnita iubire.
Cartea este disponibilă cu reducere în librăria ta online de la Pagina de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.
Citește și: