Skip to content

Pentru începutul acesta de toamnă, vă propun să citim trei cărți semnate de patru dintre autorii mei preferați. Oameni care, deși vin din arii științifice diferite, au ca punct de legătură preocuparea și interesul față de conexiunile intra și interpersonale. Sunt nerăbdător să vă povestesc despre ele și, mai ales, să vă invit să le citim împreună.  

Prima carte pe lista noastră de recomandări este Terapia imago: știința relațiilor, cea mai recentă dintre cărțile semnate de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt. Cunoscătorii terapiei imago, cu siguranță, au mai citit cel puțin una dintre cărțile lor, și au habar despre particularitățile acesteia. Însă, noua carte aduce câteva completări și ajustări idelor de bază, dincolo de faptul că prezintă întreaga metodă imago într-un mod practic și extrem de structurat. De curând, am purtat un interviu cu cei doi autori și, printre altele, mi-au împărtășit că este un volum la care au lucrat zece ani! Timp în care au regândit câteva dintre ideile inițiale și au integrat cu măiestrie, aș spune eu, noutățile din fizica cuantică și descoperirile adiacente din psihologia relațiilor. Din punctul meu de vedere, Harville și Helen s-au întrecut pe ei înșiși cu această carte, și noile perspective fac ca terapia imago să devină și mai valoroasă. Dacă ești terapeut, te vei bucura să descoperi fascinanta lume imago, care îți va îmbunătăți semnificativ practica clinică. Dacă ești un cititor dornic să afle mai multe despre știința relațiilor, te va surprinde lejeritatea cu care sunt explicate concepte greu de înțeles (chiar și pentru specialiști) și vei afla tot ce ți-ar putea spune doi dintre cei mai buni terapeuți de cuplu ai lumii. Prin urmare, nu știu să existe o recomandare de lectură mai potrivită pe subiectul intimitatea în cuplu. 

A doua recomandare de lectură este, de fapt, prima carte semnată de către Brené Brown, probabil, cea mai îndrăgită și aclamată cercetătoare din domeniul științelor socio-umane, din zilele noastre. Credeam că problema e doar la mine a mai fost publicată în limba română, sub un alt titlu, iar acum a fost tradusă și publicată de către Curtea Veche. Scrisă pentru femei și cu focus pe rușine, cartea prezintă cele patru elemente cheie pentru creșterea rezilienței față de rușine:

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


  1. Recunoașterea rușinii și înțelegerea factorilor declanșatori; 
  2. Practicarea conștientizării critice; 
  3. Disponibilitatea de a crea legături cu ceilalți; 
  4. Deschiderea de a vorbi despre rușine. 

Cartea merită citită, cu atât mai mult cu cât dr. Brown a anunțat că ultima ei carte, Atlas of the heart, nu va fi tradusă în nicio altă limbă, fiind disponibilă exclusiv în limba engleză. 

A treia recomandare este, probabil, cea mai surprinzătoare apariție editorială semnată de dr. Daniel Siegel, promotorul neurobiologiei interpersonale și al metodei Mindsight. Spre deosebire de cărțile sale exhaustive și cu un conținut extrem de elaborat (așa cum este volumul Mintea), de această dată, dr. Siegel ne propune spre lectură un ghid succint de 21 de zile, menit  atât să ne reducă nivelul de anxietate, cât și să ne cultive starea de calm. Una dintre tehnicile cheie în metoda Mindsight este roata conștientizării, iar acest ghid este despre partea aplicativă a acesteia în viața noastră și despre cum să ne cercetăm arhitectura propriei minți. Conștiență deplină în 21 de zile este o lectură care te invită ca timp de trei săptămâni să descoperi ce înseamnă mindfulness și cum să-ți cultivi roata vieții. Cartea merită citită și mai ales aplicată, aceasta fiind ca un portal psihologic ce ne aduce mai aproape de noi înșine și de lumea în care trăim. 

Fiecare dintre cele trei titluri este disponibil cu reducere pe platforma Pagina de Psihologie. Lectură cu mult sens și ne dăm întâlnire data viitoare! Până atunci, să ne facem loc în agendă pentru a citi zilnic câte un pic, deoarece lectura ne face bine și ceea ce citim contează. 

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site utilizează cookie-uri pentru a-ți oferi o experiență de navigare cât mai plăcută și eficientă. Informațiile colectate prin intermediul acestor fișiere sunt stocate în browserul tău și ne ajută să:

  • recunoaștem dispozitivul tău atunci când revii pe site;
  • păstrăm preferințele tale;
  • înțelegem mai bine ce secțiuni ale site-ului sunt cele mai accesate și relevante pentru tine.

Poți ajusta oricând setările cookie-urilor, astfel încât să alegi exact ce informații dorești să partajezi. Confidențialitatea ta este importantă pentru noi.