Cred cu tărie în faptul că o viață bună implică o existență în care suntem văzuți și vedem la rândul nostru! Una dintre năzuințele noastre principale este conexiunea. Iar una dintre nevoile de bază este iubirea. Este greu – dacă nu imposibil – să te simți iubit sau să iubești, fără să aibă loc acea contopire alchimică în care vulnerabilitatea, respectul și încrederea se aliniază la unison pe scena unei relații. Nu ajută nici dacă dai prea mult. Nici dacă primești prea puțin. Dacă te afli într-un context social și exagerezi cu ceea ce spui sau prezinți despre tine, riști să activezi respingerea sau resentimentele celor din jur – în timp ce tu cauți cu însetare conectarea. Dacă însă manifești doar o prezență fizică, fără dram de vulnerabilitate, te hazardezi la modul în care devii invizibil.
Fără îndoială, conectarea umană necesită ceva cunoștințe, prezență conștientă și asumare. De aceea, vă propun să citim împreună Arta conectării umane, de Priya Parker. Posibil să fi auzit numele ei în podcastul lui Brené Brown sau în videourile celor de la SXSW. La ora actuală, Priya este una dintre cele mai îndrăgite persoane publice, când vine vorba despre organizare de evenimente, întruniri sau reuniuni cu sens și semnificație. În Statele Unite sau în Marea Britanie, dacă cineva își propune un eveniment memorabil, mai mult ca sigur va căuta să afle câte ceva despre opiniile și părerile Priyei. Tot cu Priya a lucrat și autoarea Brené Brown pentru lansarea cărții ei despre atlasul emoțiilor.
Revenind la cartea din clubul nostru de lectură, aceasta este un ghid unic și de actualitate, lipsit de ponositele etichete sociale, care ne reamintește de ce ne întrunim noi, oamenii. Autoarea nu se limitează la întrunirile de familie, nici măcar la evenimentele organizate de câte o companie, ci propune o conversație globală despre orice adunare umană. Venind și cu exemple concrete.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Structura cărții
Cartea nu se vrea a fi vreo raritate literară. Accentul este pus pe întrebarea de ce se întâlnesc oamenii și cum pot face ca reuniunile lor să conteze. În cele opt capitole, Priya ne vorbește despre semnificația întrunirilor, despre limite și reguli de bază. Dar și despre gesturile și comportamentele pe care să le faci și de cele care să te ferești, indiferent că ești organizator, gazdă, participant sau oaspete. Având o mamă indiancă și budistă, autoarea a preluat de la aceasta multe din învățăturile străvechi, pe care le-a integrat în viziunea sa profesională, ghidându-și mare parte din reguli după această filosofie. Prin urmare, Priya ne reamintește foarte clar că orice întrunire este unică, niciodată nu va mai fi una la fel. Așa cum este înțelept și să acceptăm că orice întâlnire are un sfârșit, chiar dacă ezităm să vorbim despre asta.
Tot Priya subliniază și esențialitatea vulnerabilității, amintind despre o dezvăluire pe care a făcut-o într-un context profesional scorțos (o cină din cadrul Forumului Economic Mondial) și care i-a arătat cât de mult contează să fim reali și autentici:
„Când aveam 11 ani, mi‐a venit menstruația. Dormeam la o prietenă din Maryland și nu știam cum să reacționez. Nu i‐am spus prietenei mele, dar m‐am dus acasă a doua zi și i‐am spus mamei. Eram la o vârstă la care o mare parte din convingerile și judecățile mele despre lucruri veneau din reacțiile altora și am urmărit‐o îndeaproape pe a ei. Când a auzit, a chiuit și a țipat, m‐a ridicat și m‐a învârtit în aer, râzând de fericire. Apoi a dansat prin toată casa, sărbătorind. Am învățat în acea zi, din reacția ei, că a fi femeie este ceva ce trebuie sărbătorit. Dar nu s‐a oprit aici. Două săptămâni mai târziu, mama mi‐a organizat o petrecere pentru sărbătorirea primei menstruații“.
Prin urmare, dacă vrem o viață de calitate, este important să creăm conexiuni. Și pentru asta este important să ne lăsăm văzuți.
Acestea fiind spuse, vă doresc lectură utilă și vă spun că volumul este disponibil cu reducere aici. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o în social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.
Citește și: