Vara se apropie de final și în biblioteca minții noastre își găsesc loc noi teorii și practici despre o mai bună înțelegere și cunoaștere atât a sinelui, cât și a celor din jur. Cel puțin așa vizualizez eu acest început de toamnă care se pregătește să ne bată la ușă. În imaginația ta cum stau lucrurile? Finalul de august și începutul de septembrie reprezintă, pentru mine, o perioadă plină de emoții și trăiri afective de variate feluri. Este acel interval de timp în care, în realitatea mea socială, adulții și părinții se întorc la muncă, copiii revin la școală, natura se pregătește (și ne pregătește!) pentru un nou ciclu de viață. Îmi place să cred că trecerea de la un ciclu la altul vine cu noi oportunități, dacă avem mintea antrenată spre curiozitate și ne păstrăm mentalitatea de creștere.
În acest sens, sugestia mea de lectură pentru săptămânile următoarea este noua carte a lui Jonice Webb, Vindecarea neglijării emoționale din copilărie, care este un fel de continuare și de completare a volumului ei de debut Drama neglijării emoționale din copilărie.
Cum ne pregătim pentru toamnă?
Mereu am fost fascinat de oamenii care se pregăteau, în avans, pentru noile perioade din viața lor. Îmi imaginam că sunt oameni conștiincioși, cu un potențial foarte bun și plini de resurse personale. În fapt, s-ar putea ca noi toți să fim astfel de oameni, cu amendamentul că pentru unii dintre noi neglijarea emoțională din copilărie cântărește mai greu. După cum punctează și dr. Webb, neglijarea emoțională din copilărie (NEC) este ce se întâmplă atunci când, pe parcursul copilăriei noastre, părinții nu reușesc să răspundă suficient nevoilor noastre emoționale și viața merge mai departe fără substanță emoțională. Este ca și cum ceva ar lipsi constant din universul nostru interior și am încerca să umplem acel gol zadarnic cu lucruri mai mult sau mai puțin inutile: bunuri materiale, mâncare, haine, muncă, bani, alcool și alte substanțe.
Dacă în prima ei carte, autoarea ne-a familiarizat cu conceptul de NEC, explicând cât de extins este în realitate acest fenomen, în noul volum, dr. Webb oferă mai multe strategii practice de recuperare, punând accent pe relațiile noastre cele mai importante. Mai exact, ne pregătește pentru toamnă, dar nu este vorba doar despre anotimpul anului 2024, ci despre întreaga noastră existență.
Cartea este compusă din 15 capitole care sunt prezentate și descrise pe parcursul a trei părți. În prima parte aflăm despre cum ne poate afecta NEC relațiile de cuplu, indiferent dacă noi sau dacă jumătatea noastră de cuplu am crescut într-un mediu deficitar. Partea a doua este despre familiile noastre de bază, în care părinții au dat dovadă de neglijare emoțională la adresa noastră. Iar ultima parte este despre cum putem fi noi, sau mai bine spus cum putem evita să fim, neglijenți emoțional cu copiii noștri.
O carte care merită citită și „practicată“
Dincolo de faptul că Jonice Webb scrie pe înțelesul tuturor și folosește un limbaj accesibil, această carte este îmbogățită și cu nenumărate fișe de lucru (gândite să ne ajute în procesul personal de depășire a neglijării emoționale). Limbajul, din nou, este unul plin de empatie și compasiune atât la adresa noastră, a cititorilor, cât și a părinților noștri. Spre deosebire de alți autori și psihologi care își mai mustră cititorii, dr. Webb ține cu multă măiestrie la distanță atât rușinarea, cât și învinuirea. Ba chiar ne echipează și cu o tehnică de gestionare a vinovăției, în caz că am putea fi cuprinși de ea.
Probabil că dintre toate capitolele din carte, preferatul meu este cel în care aflăm despre cum să discutăm – noi, ca adulți – cu părinții noștri despre trecut și neglijările emoționale din copilărie. Jonice Webb ne explică în mod clar: cum să decidem dacă această discuție ar trebui să aibă loc, cum să purtăm discuția, dacă decidem că aceasta este alegerea noastră, cum ar putea arată o relație vindecătoare cu părinții noștri, dar și ce putem face în caz că nu mai există speranță.
Pentru acest demers, mesajul autoarei este următorul: „Relația cu părinții tăi este la fel ca orice altă relație pe termen lung între oameni. Necesită suficientă conștientizare emoțională reciprocă, pentru ca ambele părți să se simtă înțelese, apreciate și validate“. În concluzie, dacă ți-a plăcut Drama neglijării emoționale din copilărie, sunt șanse mari ca această a doua carte a lui Jonice Webb să-ți placă și mai mult.
Cartea este disponibilă cu reducere în librăria ta online găzduită de Pagina de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.
Citește și: