fbpx
skip to Main Content

Pentru ultima ediție a clubului de carte din acest an, vă invit să ne deschidem mintea și inima către trei cărți care au puterea de-a ne revoluționa viața și relațiile. Lynne Twist, Harriet Lerner și John Gottman, sunt autorii cărților Sufletul banilor, Dansul relațiilor și Știința încrederii, trei bestselleruri internaționale.  

Sufletul banilor este textul care pentru mine rămâne de referință în ceea ce privește relația cu banii. Aceasta este cartea care mi-a schimbat în profunzime perspectiva asupra bunăstării financiare. Lynne Twist este genul de autoare care îți vorbește direct către inimă, are o căldură aparte în fiecare cuvânt și reușește să evidențieze ce contează cu adevărat atunci când vine vorba despre energia banilor. Crescut într-o familie cu majore lipsuri materiale, eram convins că nu există bani suficienți, că mai mult înseamnă mai bine, și că așa stau lucrurile – te-ai născut sărac, mori sărac. Dar Lynne Twist mi-a arătat, într-un mod evident, că acestea sunt cele mai mari mituri în calea bunăstării financiare și că banii, la fel ca sufletul pot trece printr-un amplu proces de transformare. Probabil că cel mai semnificativ beneficiu pe care l-am resimțit în urma acestei lecturi este dizolvarea anxietății și a sentimentului de neîndestulare. Am învățat să trăiesc în paradigma aprecierii, a recunoștinței și a suficienței, iar odată cu asta perspectiva mea asupra resurselor s-a metamorfozat în totalitate. Tot Sufletul banilor a fost sursa de referință atunci când am realizat cursul online – Mindfulness financiar.

Știința încrederii este probabil acel domeniu social de care noi, românii, avem cea mai mare nevoie. Experiențele negative din trecut, trădările, rănile emoționale și traumele erodează nu doar stabilitatea noastră sufletească, dar și încrederea în oamenii de lângă noi. Nu știu să existe vreun om în jurul meu care să nu întâmpine provocări la capitolul încredere; din acest punct de vedere cu toții suntem în aceeași oală și o lucrare în curs de desfășurare. John Gottman, renumitul expert în psihologie și relaționlogie, cu care am avut șansa de-a purta și o conversație, a adunat în paginile acestei cărți nenumărate cercetări și dovezi clinice prin care ne ajută să înțelegem care sunt acțiunile și manifestările care determină o creștere și care sunt cele care duc la o și mare diminuare a nivelului de încredere în cuplu. Știința este cât se poate de clară și de evidentă, în acest sens, fără încredere nu există siguranță, nici stabilitate și nici armonie. Iar acest fapt este valabil în cuplu, în familie, la muncă și în relațiile de prietenie. 

℗PUBLICITATEPentru că urmează mai multe zile de sărbătoare, unele în care mare parte dintre noi vom interacționa cu familia extinsă, rudele prin alianță, prieteni și cunoscuți, a treia recomandarea de lectură este Dansul relațiilor, de Harriet Lerner.  Aceasta este o carte despre cum să relaționăm și cum să comunicăm atunci când emoțiile de variate feluri pun stăpânire asupra noastră, dar și atunci când mintea ne transmite că ceea ce se întâmplă este nedrept, injust sau de-a dreptul insultător. Emoțiile de furie, frustrare, supărare, tristețe sau umilință sunt adesea resimțite atunci când relaționăm chiar și cu oamenii care declarativ ne iubesc și ne prețuiesc. Indiferent că avem de purtat conversații dificile cu părinții, partenerul de viață sau alți oameni din jur, dr. Lerner are înțelepciunea de-a evidenția esența și de-a ne antrena să fim mai competenți în arta conversației și a relaționării. Harriet Lerner este un om blând, uman, vulnerabil și plin de inteligență, iar acest lucru mi-a fost confirmat atât în mai multe discuții pe care le-am purtat online, cât și în cadrul conversației #EpicTalk.  

Vă doresc lectură cu sens, sărbători ușoare, și fie ca noul an să aducă mai multă siguranță, încredere și bunăstare sufletească și materială în viețile noastre, ale tuturor!      


Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută