Skip to content

Pentru ultimele recomandări de lectură din acest an vă propun să navigăm pe tărâmurile anxietății și să vedem cum anume ne putem echipa, pentru a nu cădea nici într-o extremă și nici în cealaltă. Fără să ne disociem atât de mult, încât să ne amorțim emoțiile și simțurile, dar să nici nu ajungem sclavii anxietății.

Nu cred să existe om pe care să-l știu și care să nu cunoască anxietatea. Este drept că mulți nu o recunosc, iar un număr și mai mare nu au învățat să fie anxioși într-un mod „corect“. Mă număr printre oamenii care se pot „anxieta“ din aproape orice: din faptul că cineva nu mi-a răspuns la un mesaj, din faptul că cineva mi-a răspuns pe un ton rece și impunător, din cauză că am de mers la o petrecere (despre care cred că nu este de nasul meu), din cauză că am purtat o conversație dificilă cu mama, din cauză că am uitat să răspund la un email, din cauză că nu am dormit suficient… Iar lista poate continua, cât pentru o carte întreagă.

Drept urmare, cunosc destul de bine ce este anxietatea, și îmi este clar că aceasta nu dispare odată și pentru totdeauna. Însă, putem învăța să conviețuim împreună cu ea, ceea ce poate reprezenta lucrul fundamental.

Cartea care merită citită la început de an

Câteva idei geniale (mai exact, 40 la număr), prezentate într-un limbaj plin de umor, și dezvăluiri neașteptate se regăsesc în cartea Cum să-ți îmblânzești anxietatea, scrisă de James Withey (autorul bestsellerului Cum să bagi depresia în depresie). Este genul de lectură pe care, probabil, nu ar recomanda-o mulți psihologi, deoarece nu respectă rigurozitatea științifică. Dar pe mine m-a cucerit de la primele cuvinte. Dacă sunteți în căutarea unui text riguros și complicat, recomandarea mea de carte nu este alegerea potrivită. Dar dacă intenționați să vă amuzați și să citiți ceva mai puțin obișnuit pe tema anxietății, este cartea câștigătoare.

℗PUBLICITATE



Cartea care te ajută să te înțelegi

O altă carte, tot pe subiectul gestionării emoțiilor și stărilor dificile, pe care vă propun să o citim este Ghidul Teoriei polivagale, volumul semnat de Stephen Porges. Dacă Withey vine cu o abordare plină de umor negru și relatări surprinzătoare, dr. Porges este genul de autor care respectă rigurozitatea științifică și accentuează puterea transformatoare pe care ne-o oferă starea de siguranță și de conectare. Opusul stării de anxietate este starea de siguranță. Despre cum facem trecerea de la una la cealaltă și despre cum învățăm să ne păstrăm umanitatea a scris pe larg dr. Porges, considerat unul dintre cei mai influenți oameni de știință din prezent.

Cartea care îți insuflă speranță

Aflându-ne la granița dintre 2022 și 2023, mi-am imaginat că ne-ar prinde bine și să citim, sau mai bine zis să recitim, și o poveste. Gândindu-mă la multitudinea de povești care s-au scris de-a lungul timpului, am ales să vă propun unul dintre textele cele mai frumoase: Micul prinț, de Saint-Exupéry. Partea bună este că se leagă într-un mod foarte frumos și de tema anxietății, dar și de puterea conectării.

Toate acestea fiind scrise, vă doresc lectură cu sens, să aveți parte de Sărbători cu iubire și să ne regăsim cu bine și în anul viitor!

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0