La nivel global februarie este luna iubirii. Pentru a trăi în sănătate și bunăstare, avem nevoie să practicăm cu încredere atât iubirea de sine, cât și iubirea față de ceilalți. Iar când folosesc cuvântul practică mă refer la a transforma aceste acțiuni într-un obicei care să devină parte implicită din gesturile și reflexe noastre. Putem face această practică mai ușoară dacă avem acces la informație de calitate și dacă înțelegem de ce este indicat să facem ceea ce facem. În acest sens, am ales spre lectură trei cărți ce reprezintă adevărate ghiduri pentru intenția noastră: aceea de a transforma iubirea într-o practică cotidiană.
Iubirea 2.0, de Barbara Fredrickson, este unul dintre cele mai frumoase texte pe care le-am citit pe acest subiect. Este plină de diade de cele mai variate feluri, prezintă relația dintre: psihologia emoțiilor și psihologia relațiilor; știință și spiritualitate; teorie și practică. Profesoară și cercetătoare, Barbara este una dintre reprezentantele de marcă ale psihologiei pozitive, iar asta face ca lentila prin care privește spre oameni și iubire să fie plină de empatie și compasiune. Este una dintre acele cărți în care găsești ceva de subliniat pe fiecare pagină. Și pe măsură ce avansezi cu lectura te întrebi: Cum de nu m-am gândit la asta până acum? Intuitivă și, totuși, plină de dovezi științifice, este cartea care poate face din această lume un loc mai bun.
Mindfulness pentru părinți, de Myla și Jon Kabat-Zinn, este una dintre cărțile mele de suflet la capitolul parenting. Jon este unul dintre cei mai importanți susținători ai mindfulnessului științific, iar prin această carte, alături de Myla, ne răspunde la multe dintre întrebările pe care nici nu am îndrăzni să le adresăm cu voce tare. Deși este o carte centrată pe relația părinte-copil, reprezintă, din punctul meu de vedere, o lectură care atinge fiecare celulă a existenței noastre. Poetică și plină de metafore, sau de pasaje de autodezvăluire, cartea ne deschide atât mintea, cât și inima pentru a ne îmbrățișa cu adevărat umanitatea.
Curajul de a fi un părinte imperfect, de Sandra O’Connor, face parte din categoria cărților care se cer a fi citite, deoarece autoarea vede lucrurile prin lentila spațiului cultural românesc. Axată pe multă știință și bogată în dovezi bazate pe cercetare, Sandra găsește balansul potrivit între teorie și explicații pe înțelesul tuturor. Am avut onoarea de a citi acest text înainte de publicare și m-am bucurat să descopăr un ghid de navigare pe tărâmurile vieții parentale.
Toate cele trei volume sunt disponibile cu reducere, în shopul nostru online, acolo unde cărțile de cuplu se bucură de prețuri mici până pe 24 februarie. Lectură plăcută și inimă plină de iubire să avem!