skip to Main Content

Mulți dintre oamenii cu care am interacționat în ultima perioadă mi-au spus că, pentru anul 2023, își propun să citească mai mult. O rezoluție care poate fi benefică din mai multe puncte de vedere: știm că lectura este un mijloc de liniștire a sistemului nervos, ajută la starea de relaxare, ne dezvoltă încrederea în propria persoană, întărește empatia, crește inteligența emoțională și ne dezvoltă creativitatea. Însumând multiplele beneficii ale cititului, dezvoltarea acestui obicei este o alegere înțeleaptă.

Pentru clubul de carte al lunii ianuarie, vă propun spre lectură trei volume care contribuie semnificativ la starea noastră de bine și la recuperarea emoțională. Este vorba despre o carte bogată în exerciții menite să contribuie la reglarea sistemului nostru nervos. O alta despre înțelegerea conflictului distructiv. Și o a treia despre procesul holistic de vindecare. 

Cum ne recăpătăm starea de bine, conectare și siguranță este un volum cu 50 de practici polivagale pentru corp și minte, care pot fi aplicate cu succes atât în cabinetul terapeutic, cât și în procesul personal de redobândire a stării de bine. Luna trecută ne-am împrietenit cu teoria polivagală a lui Stephen Porges, iar acum vă invit să continuăm procesul de aprofundare adăugând viziunea practică a lui Deb Dana. În materie de cărți aplicative, aceasta este una dintre cele mai bune alegeri. Limbajul este ușor de descifrat. Textul este structurat. Iar cele 50 de exerciții oferă o diversitate semnificativă.

℗PUBLICITATE



Conflict distructiv, cartea semnată de Amanda Ripley, ne deschide ochii minții spre acest fenomen care se regăsește în viața fiecăruia dintre noi, dar pe care îl tratăm cu prea puțină atenție. Autoarea, jurnalistă de profesie, a investigat la modul serios psihologia conflictului, ajungând să puncteze cu multe detalii prin ce diferă conflictul bun de cel distructiv și care ar fi căile de ieșire. În această carte am citit pentru prima dată despre antreprenorii conflictului, despre fitilurile conflictului. Și tot aici am regăsit câteva asemănări cu instrumentul cheie al terapiei imago, dialogul conștient.

Vindecat, de Jeffrey Rediger, este o recomandare făcută, adesea, de Gabor Maté. Autorul analizează în profunzime conexiunea minte-corp și evidențiază câteva aspecte esențiale despre sistemul imunitar. Plină de dovezi validate științific, cartea stârnește la modul real curiozitatea minții, oferind explicații și exemple de bune practici. Pornind de la subiectul cancer, Rediger ne redă speranța în capacitatea intrinsecă de vindecare și ne indică ce putem face pentru a avea un sistem imunitar prosper. Indiferent că o privim drept ghid de intervenție sau manual de prevenție, Vindecat este un excelent text lucrat cu multă măiestrie.

Până la recomandările de luna viitoare, să avem timp suficient pentru lectură și să împărtășim cu cei dragi cunoștințele și informațiile necesare cultivării unei stări de bine!   

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0