Pentru clubul de carte al lunii iulie, vă propun spre lectură trei noi apariții pe piața de carte de la noi. Una dintre ele este o lectură care ne întoarce în timp, ajutându-ne să reluăm legătura cu părți pierdute din noi. A doua este tot o întoarce în timp, dar una diferită; autorul ne invită la o călătorie în istoria universului. Iar a treia este o carte despre viitor, despre cum să aplicăm știința micropașilor pentru a ne transforma obiectivele în realitate.
Ghidul copilului interior, de Cathryn L. Taylor, este o lectură despre ce putem face cu trecutul care nu ne dă pace. Tema copilului interior este un subiect care mă preocupă de mulți ani și am citit, până în prezent, majoritatea cărților publicate pe acest subiect, iar volumul psihologului american Cathryn Taylor, a ajuns pentru mine pe primul loc în topul preferințelor. Dincolo de faptul că aduce câteva elemente de noutate, subliniind că atunci când facem referire la metafora copilului interior ar fi bine să vorbim la plural, pentru că în noi toți există copii interiori din diferite etape ale vieții, propune și o complexă strategie de împăcare cu noi înșine. Despre cartea mea, Copilul invizibil, s-a spus adesea că i-ar fi prins bine mai multe exerciții, Ghidul copilului interior este o continuare pe cinste. Este practică, plină de explicații și bogată în nenumărate activități practice. Dacă cineva intenționează să lucreze cu sine, dar din diferite motive îi este imposibil să acceseze un psihoterapeut, această carte este o alegere potrivită. În concluzie, această carte este o hartă. Poate cea mai importantă hartă a vieții tale, una care te ajută să călătorești în timp și să vindeci traumele copilului interior.
Strania ordine a lucrurilor este volumul semnat de Antonio Damasio, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai importanți cercetători din neuroștiințe. Dr. Damasio m-a cucerit definit, din momentul în care a dovedit rolul central pe care-l joacă emoțiile în ceea ce privește cognițiile sociale și luarea de decizii. În timp, munca sa mi-a influențat destul de mult viziunea asupra sistemelor neuronale și a memoriei. În această nouă carte, Damasio scrie tot despre viață și sentimente, accentuând importanta homeostaziei. Limbajul lui Damasio este unul elevat, nu vă așteptați la o lectură simplă de dezvoltare personală, cuvintele sale sunt cu atenție alese; dar cartea merită citită din scoarță în scoarță. Cartea în sine este o experiență, dar una transformatoare care ne ajută să înțelegem relația dintre latura noastră psihică, somatică și emoțională.
Timp ca să crești, este cartea semnată de Marina Khidekel și echipa de redactori Thrive, coordonați de Arianna Hufington. Așa cum este tiparul materialelor Thrive, cartea se centrează pe opt capitole importante pentru starea noastră de bine (somnul, reîncărcarea bateriilor, alimentația și hidratarea, mișcarea, concentrarea și prioritățile, comunicarea și relațiile, creativitatea și inspirația, scopul și sensul vieții) și ne oferă sugestii practice pentru a crește. Termenul-cheie în materialele Thrive este cel de micropași, despre acesta mi-a povestit Arianna și în cadrul conversației noastre din 2020. Limbajul cărții este unul accesibil, diversitatea ideilor este mare, iar teoria este structurată în așa fel încât să fie cât mai ușor de parcurs. Dacă intenționăm să creștem în această vară și să începem toamna cu o nouă energie, această carte este un început potrivit.
Acestea sunt cele trei recomandări de lectură pentru săptămânile care urmează, vă doresc o vară plăcută, să aveți timp de odihnă și de lectură, pentru ca mai apoi să începeți toamna cu forțe proaspete și deschidere față de noile provocări. Ca de obicei, în shop-ul Paginii de Psihologie găsiți fiecare carte recomandată!