Skip to content

Cum să ne eliberăm de sclavia traumelor nerezolvate din trecutul nostru? Este întrebarea la care răspunde, într-un mod științific și practic, renumitul psihotraumatolog Peter A. Levine, în Vindecarea traumei, cea mai recentă care publicată de Editura Pagina de Psihologie. Volumul – succint ca număr de pagini – prezintă esența muncii, întinsă pe mai multe decenii, a doctorului Levine și este, probabil, cea mai accesibilă dintre scrierile sale destinate publicului larg.

Am ales această lectură pentru clubul nostru de cartea deoarece prezintă un „program de vindecare în 12 etape“, care nu solicită prezența unui psihoterapeut, dar implică prezența unui adult în care să ai încredere. Din acest punct de vedere, consider Vindecarea traumei ca fiind unul dintre cele mai frumoase programe de vindecare în cuplu sau în orice altă relație semnificativă.

Cele „Patru Adevăruri Nobile

Pentru iubitorii cărților semnate de Peter A. Levine nu mai reprezintă nicio noutate faptul că autorul îmbină știința cu spiritualitatea pentru a contura cele mai eficiente și practice strategii de vindecare a traumei. În deschiderea acestui volum, dr. Levine punctează faptul că suferința poate fi văzută ca o portă spre trezire și face referire la cele Patru Adevăruri Nobile expuse de Buddha:

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


  • Suferința face parte din condiția umană. Drept urmare, pentru a începe procesul de vindecare, este necesar să te confrunți cu experiențele dureroase.
  • Este important să descoperi de ce suferi. Iar pentru acest pas, ai de privit propria suferință și să descoperi efectele pe care traumele din trecut le au asupra momentului prezent.
  • Suferința poate fi transformată și vindecată. După cum arată cercetările întreprinse în domeniul Somatic Experiencing – metoda de lucru dezvoltată de dr. Levine – revenirea după traumă este înnăscută.
  • Odată identificată cauza suferinței, ai de găsit calea vindecării. În acest sens, cartea prezintă un program de vindecare a traumei bogat în exerciții și sugestii practice.

Programul de vindecare a traumei în 12 etape

Cartea prezintă definiția și simptomatologia traumei, dar se axează cu adevărat pe oferirea unor strategii de lucru împărțite în patru grupuri și 12 etape.

℗PUBLICITATE



  1. Primul grup reprezintă etapele pregătitoare și vizează redobândirea resurselor fundamentale pe care le pierdem în traumă. Peter A. Levine ne prezintă exerciții precum: stabilirea limitelor personale și reconectarea cu propriul corp, ancorarea și centrarea în propria ființă, construirea unor noi resurse.
  2. Al doilea grup vizează urmărirea abilităților, odată ce ne simțim mai susținuți de propriul corp. Exercițiile propuse implică: trecerea de la „simțirea conștientă“ la urmărirea senzațiilor specifice; urmărirea activării (senzații, imagini, gânduri, emoții), pendularea (urmărirea ritmului de expansiune și de contracție).
  3. Al treilea grup este despre descărcarea activării și despre cum lucrăm cu strategiile de supraviețuire. Exercițiile propuse sunt: răspunsul de luptă (agresiunea naturală vs. violență); răspunsul de fugă (evadarea naturală vs. anxietate); forță și rezistență vs. prăbușire și înfrângere; decuplarea fricii de răspunsul de imobilitate.
  4. Al patrulea grup este despre finalizarea procesului și revenirea la starea de bine. Exercițiile sunt despre mutarea atenției de la mediul intern la cel extern și implicarea socială, soluționarea și integrarea.

Curățarea minții și a corpului

Autorul punctează foarte clar că efectele unei traume nerezolvate pot fi devastatoare, așa cum subliniază și faptul că, folosind exercițiile fizice și mentale prezentate în detaliu, putem să ne curățăm mintea și corpul de efectele paralizante ale traumei. Lectura nu înlocuiește ședințele de psihoterapie. Cu toate acestea, autorul accentuează că nu trebuie să ne amintim conștient un eveniment traumatic ca să ne vindecăm de el. Folosind tehnicile prezentate, ne putem ajuta pe noi înșine și unii pe alții atât în prevenirea, cât și în rezolvarea traumelor.

Cartea este disponibilă cu reducere în librăria ta online găzduită de Pagina de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%