Skip to content

Dumnezeule, deja suntem la final de iunie! Adesea mă întreb de ce se scurge timpul atât de repede și cum este posibil să fim deja la mijlocul anului? Emoțiile pe care le resimt sunt de variate feluri – de teamă, vinovăție, frustrare și regret. Mă întreb dacă este ceva ce ar trebui să fac mai bine, dacă doar eu mă simt ca în „ziua cârtiței“ sau dacă nu ar ajuta să-mi las timp și de plictiseală uneori? Mi-am propus, de altfel, să meditez mai mult la aceste întrebări pe parcursul verii și între timp să citesc câteva cărți care m-ar putea ajuta să găsesc și răspunsurile. 

Ca de obicei, și luna aceasta vă propun spre lectură trei cărți. În ultima vreme, mai multe persoane mi-au menționat că le este greu să citească trei cărți pe lună și aș vrea să punctez că aleg trei titluri diferite în ideea în care cineva nu rezonează cu o recomandare și are posibilitatea de-a mai alege între alte două titluri. Pe scurt, nu suntem la un maraton de lectură, vreau doar să avem o diversitate suficient de generoasă încât fiecare cititor să găsească ceva pe gustul său. OK, revenind, propunerile de lectură sunt trei autori cu viziuni, experiențe și păreri destul de diferite: unul scrie despre experiențe și cum anume să le facem loc în viața noastră, un altul ne ajută să înțelegem că a trăi fără regrete nu este o alegere înțeleaptă, în timp ce al treilea autor ne punctează cât de mare este capacitatea corpului nostru de a se vindeca. 

Michael Singer, autorul cărții Experimentul renunțării, este genul de înțelept pe care l-ai vrea alături în momentele dificile. L-am descoperit într-un interviu pe care l-a purtat cu Oprah și imediat am făcut click cu modul lui de a vedea lucrurile. Cartea începe un adevăr care oglindește foarte bine cuvintele mele din introducerea acestui text. Michael scrie: „Rareori viața decurge așa cum ne-am aștepta. Iar acest lucru este de bun-simț, dacă stăm să ne gândim. Viața este atotcuprinzătoare și ar trebui să fie de la sine înțeles faptul că n-avem control asupra a tot ceea ce se întâmplă. Universul există de 13.8 miliarde de ani, iar procesele care determină cursul vieții noastre nici nu începuseră atunci când am apărut noi și nici nu se vor sfârși când vom muri.“ Cartea este structurată în nouă capitole și este o adevărată călătorie în jurul vieții. Autorul scrie despre trezirea conștiinței, despre experimentul numit viață, despre rostul nostru, despre capitulare, despre forțele naturale și multe altele. Este o carte care pune în cuvinte ceea ce noi nu îndrăznim și caută răspunsuri la marile întrebări ale omenirii. 

℗PUBLICITATE



Daniel Pink este autorul cărții Puterea regretului. Un volum care s-a tradus în limba română cu viteza luminii, abia ce am văzut titlul publicat în SUA și la scurt timp l-am descoperit și în ediția românească. Regretul, ce-i drept, este o emoție cu care nu prea știm ce să facem și seduși de vocea și cuvintele lui Edith Piaf am ales să credem că noi nu regretăm nimic. Dar vine Daniel Pink și ne arată că o viață trăită din plin, o existență sănătoasă și calitativă, este imposibilă fără de regrete. Ba mai mult, recunoașterea și acceptare regretelor noastre ne-ar putea ajuta să obținem rezultate mai bune și să facem alegeri mai înțelepte. Concluzia cărții este clară – filosofia unei vieți „fără regrete“ este un mare și complicat mit, prezența regretelor ne poate face mai buni, atâta timp cât știm să ne revelăm și refacem regretele. Mai multe despre subiect găsiți și într-un articol din seria #DoveditȘtiințific.

Remisie totală este titlul unui bestseller semnat de dr. Kelly Turner. De autoare și de carte am aflat întâmplător dintr-un podcast cu Gabor Maté, care puncta cât de mare este inteligența corpului uman și cât de mult ne-ar ajuta să-i acordăm mai multă atenție. Auzind de carte, am căutat să văd dacă mai este disponibilă versiunea în limba engleză și surpriza a fost să descopăr că deja avem cartea și în limba română. Subtitlul cărții este pe cât de îndrăzneț pe atât de impactant – Să-i supraviețuim cancerului, chiar și atunci când nimeni nu ne mai dă nicio șansă. Indiferent dacă avem sau nu vreo legătură cu cancerul, cartea este o resursă importantă pentru a afla mai multe despre psihologia somatică și pentru a descoperi puterea autovindecătoare a corpului nostru. Autoarea este un om cu o vastă pregătire științifică și crede în terapia convențională, dar în aceeași măsură crede și în alți factori de vindecare pe care, adesea, îi trecem cu vederea. 

Vă recomand să comandați exemplarele voastre din shopul Paginii de Psihologie. Sper să avem parte de lectură cu sens, să-și găsească toată lumea din comunitatea noastră de carte ceva semnificativ de citit și să ajungem astfel mai aproape de sufletele noastre și de ale celor din jur.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0