Skip to content

O altfel de scrisoare. O lectură răvășitoare, care te va face să te întâlnești cu propria istorie relațională și cu moștenirea psihologică a familiei tale. Te va cutremura. Te va pune pe gânduri. Și, ulterior, te va ajuta să-ți vezi viața dintr-o altă perspectivă. Asta face V cu cei care-i citesc cărțile… îi împuternicește, îi ajută să se elibereze de minciunile și blestemele minții.

V (fostă Eve Ensler) este dramaturgă, activistă și autoarea celei mai recente cărți publicate la Editura Pagina de Psihologie – Scrisoare de iertare. Este o carte scurtă ca număr de pagini, dar extrem de exhaustivă în ceea ce privește conținutul. V scrie această scrisoare în locul tatălui ei, care nu mai trăiește și de la care mereu a așteptat să-și ceară iertare. Această scrisoare – curajoasă, transformatoare și „incredibil de genială“ (după cum o numește The Times) – reprezintă încercarea lui V de a-i oferi tatălui ei voința și cuvintele necesare pentru a rosti limbajul scuzelor, astfel încât ea să fie, în sfârșit, liberă.

O poveste care te pune pe gânduri

V a crescut într-o familie de oameni așezați, tatăl ei fiind director general la o fabrică de înghețată, iar mama – secretară, la aceeași fabrică. Între părinții ei era o diferență semnificativă de vârstă, dar amândoi aveau ceva în comun: dorința de a-și folosi carisma și frumusețea pentru a impresiona și pentru a ajunge cât mai sus pe scara socială. Tatăl lui V nu și-a dorit niciodată copii, după cum reiese din paginile cărții: „Am fost mezinul, născut mult mai târziu decât ceilalți, neplanificat, dar special. Am fost un accident devenit miracol. Copilul de aur. Cel ales. Băiatul care avea să atingă cele mai înalte aspirații ale mamei și să-l elibereze pe tatăl meu de depresia și dezamăgirea cronică de care suferea“. Cu un astfel de istoric personal, tatăl autoarei alege ca, până la vârsta de 50 de ani, să se țină departe de limitările familiei și să-și savureze burlăcia. După care o întâlnește pe mama lui V, de care nu era extrem de îndrăgostit, dar împreună cu care făcea o echipă bună.

Deși nu și-a dorit niciodată să devină tată, grandomania pune stăpânire asupra lui și nu concepe ca un om cu un caracter și cu o inteligență superioare să nu-și ducă moștenirea mai departe. Așa se face că el și soția sa aleg să devină părinți, considerând că copilul ar fi mai degrabă o „recuzită“ pentru statutul lor în plină ascensiune.

Deși ideea de a avea copii îi provocase mereu un sentiment îngrozitor, odată cu rolul său de tată, el descoperă o tandrețe de care nu știa că există – nici în el, și nici în cei din jur. Dar descoperă, totodată, și un fior care-i străbătea tot corpul și care s-a dovedit a fi „o senzație mai acaparatoare decât oricare alta, mai electrizantă decât dobândirea postului de director, mai erotică decât orgasmul, mai mistuitoare decât cea mai profundă rugăciune“.

℗PUBLICITATENașterea lui V a reprezentat catalizatorul pentru întoarcerea „Omului din Umbră“, o metaforă care ar putea simboliza traumele dobândite în copilărie și rănile emoționale nevindecate. Extrem de devreme în viață, V află că traumele părinților nu pot fi ținute departe de ceea ce numim parenting. Iar soarta a făcut ca ea să descopere acest fapt într-unul dintre cele mai crunte moduri cu putință.

De ce să citești Scrisoare de iertare?

Da, este o întrebare bună – de ce am adus această carte în clubul nostru de lectură? Înainte de toate, pentru că V este un exemplu de femeie care s-a eliberat din temnițele iadului. Iar dacă ea a putut să facă asta, mai mult ca sigur o putem face cu toții. Probabil că cei mai mulți dintre noi nu am trecut prin calvarul pe care l-a cunoscut V în copilărie, cel al atingerilor păcătoase ale tatălui. Dar s-ar putea ca mulți dintre noi să purtăm în trup rămășițele unor mângâieri sau gesturi sexuale nedorite. După cum reiese din cartea lui V, acestea nu dispar doar pentru că încercăm să le dăm uitării, pentru a ne elibera trebuie să ne spunem povestea.

Iar dacă te întrebi de ce și-a schimbat autoarea numele, răspunsul ei este cât se poate de frapant. Pentru că nu mai voia să fie Eva (Eve) nimănui în această viață.

Cartea este disponibilă cu reducere în librăria ta online găzduită de Pagina de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.


Citește și:

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0