Când am terminat de citit Drama neglijării emoționale din copilărie, de Jonice Webb, o carte despre forța invizibilă care conduce viețile multora dintre noi, am simțit că această lectură este musai să se regăsească în clubul nostru de carte. Autoarea – care este de profesie psiholog și psihoterapeut – a descoperit în practica ei clinică că există un fenomen despre care specialiștii în sănătate mintală vorbesc mult prea puțin, care nu este abuz, nu este nici tulburare de personalitate și nici boală ori o condamnare pe viață – este vorba despre efectele neglijării emoționale din copilărie.
După cum punctează cu multă măiestrie dr. Webb, neglijarea emoțională pură – spre deosebire de abuz sau violență – este invizibilă. Aceasta poate fi subtilă și păcălitoare, deoarece mulți dintre copiii neglijați emoțional au avut parte de îngrijire fizică excelentă și, cu toate acestea, ei trăiesc cu o suferință reală, a cărei sursă nu o pot identifica. Neglijarea emoțională din copilărie, spre deosebire de traumele cu „T“, este despre ceea ce nu s-a întâmplat în copilăria noastră, despre ceea ce nu ne amintim și ar putea purta numele de trame cu „t“.
Există o explicație clară pentru care neglijarea emoțională a fost trecută cu vederea atât de mult timp – sălășluiește în păcatul neglijării, mai degrabă decât în cel al implicării. „Pentru că ceea ce nu s-a întâmplat are la fel de multă, sau poate chiar mai multă, putere asupra persoanei care ai devenit ca adult, decât oricare dintre acele evenimente pe care ți le amintești“, scrie autoarea, dr. Jonice Webb.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Chestionar de neglijare emoțională
Te mai întrebi dacă această lectură este pentru tine sau nu? Dr. Webb spune că vei găsi răspunsul la această întrebare mult mai ușor, dacă parcurgi o parte din itemii de mai jos:
- Uneori, simți că locul tău nu este alături de familia sau de prietenii tăi.
- Te mândrești cu faptul că nu te bazezi pe alții.
- Întâmpini dificultăți în a cere ajutor.
- Ai prieteni sau membri ai familiei care se plâng că ești distant ori rezervat.
- Simți că nu ți-ai atins potențialul în viață.
- Adesea, vrei doar să fii lăsat în pace.
- Simți în secret că ai putea fi un impostor.
- Ai tendința să te simți inconfortabil în situații sociale.
- Adesea, te simți dezamăgit sau supărat pe tine însuți.
- Te judeci mai aspru pe tine decât îi judeci pe ceilalți.
Sunt doar zece din cele 22 de afirmații ale Chestionarului de Neglijare Emoțională, elaborat de Jonice Webb, în baza anilor ei de practică clinică. Ce avem de făcut este să încercuim afirmațiile pentru care răspunsul nostru este DA și apoi putem identifica zonele în care este posibil să fi experimentat neglijarea emoțională în copilărie.
Umplerea rezervorului emoțional
Adultul neglijat emoțional în copilărie trăiește cu un gol interior. Acesta este un sentiment generic de disconfort, seamănă cu o lipsă de umplere, care poate să apară și să dispară. În ceea ce privește golul emoțional, pentru unii dintre noi este resimțit inclusiv fizic – la nivelul pieptului sau al stomacului, în timp ce pentru alții înseamnă, mai degrabă, o amorțeală emoțională. Ingredientul principal care a generat acest gol a fost lipsa de conexiune afectivă în relația cu părinții, ceea ce a făcut ca la vârsta adultă să trăim deconectați de sinele nostru emoțional.
Din fericire, prin conștientizare și lucru cu sine, efectele neglijării emoționale din copilărie pot fi depășite și astfel putem umple rezervorul interior. Autoarea a descoperit că, dincolo de o amplă alfabetizare emoțională, mai avem de învățat să avem grijă de noi înșine, să devenim tot mai competenți la capitolul autodisciplină, să identificăm care sunt cele mai eficiente strategii de gestionare a emoțiilor și, nu în ultimul rând, să ne exprimăm compasiunea față de propria persoană.
Înainte de încheiere, vreau să vă spun că Drama neglijării emoționale din copilărie nu este genul de carte care să-i învinuiască pe părinții sau îngrijitorii noștri. Din contră, dr. Webb le găsește multe scuze și explicații, în timp ce-i oferă cititorului empatia necesară pentru a se elibera de trecut și pentru a-și umple rezervorul cu emoții, considerate drept cel mai sacru combustibil al vieții.
Acestea fiind spuse, îți doresc lectură utilă și îți spun că volumul este disponibil cu reducere aici. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.
Citește și: