fbpx
skip to Main Content

Selecțiile de lectură pe care le propun pentru luna septembrie sunt trei cărți care ne pot transforma modul în care privim atât spre interior, cât și spre exterior. Știu că pentru unii dintre noi, „transformarea“ este un lucru greu de imaginat, dar informarea profundă și, mai ales, transpunerea în practică a celor citite pot reprezenta exact punctul de pornire al procesului de metamorfozare.

Prima dintre lecturile propuse este una dintre cărțile care a făcut mari valuri în Statele Unite ale Americii. Imediat după publicare, autorul Vivek Murthy (Șeful Serviciului Federal de Sănătate Publică în administrația Obama-Biden) a devenit o figură națională și mai îndrăgită, fiind invitat la cele mai apreciate emisiuni și podcasturi din întreaga țară. În acest sens, vă recomand cu încredere conversația dintre dr. Murthy și dr. Brené Brown

La momentul publicării volumului, primăvara lui 2020, autorul era deja cunoscut datorită eforturilor pe care le depunea pentru a combate efectele nocive ale opioidelor, țigărilor electronice, dar și pentru a promova sănătatea emoțională și importanța stării interpersonale de bine. 

Împreună. Puterea vindecătoarea a relațiilor umane într-o lume însingurată este, din multe puncte de vedere, cartea apărută la momentul cel mai potrivit. Acum, când pandemia de COVID-19 ne-a împărțit în infinite tabere și ne-a divizat modul de gândire și raportare la pericol, avem cea mai multă nevoie de a înțelege ce înseamnă să fim împreună și cum putem avea cu adevărat grijă unii de ceilalți. Cartea este un instrument-cheie în procesul de transformare, deoarece ne ajută să săpăm dincolo de gândurile de suprafață, să ne adresăm întrebări-cheie și să realizăm că, în ciuda încăpățânării, nu putem trăi unii fără alții. De asemenea, ne oferă ocazia de-a observa cum funcționează relațiile noastre și de-a conștientiza cât de mare poate fi durerea însingurării sau a superficialității. La modul real, dr. Murthy te ajută să descoperi, vorba lui Oprah, că mulți oameni vor să meargă cu tine cu limuzina, dar ce îți dorești tu, de fapt, e pe cineva cu care să mergi cu autobuzul, atunci când se strică limuzina. 

℗PUBLICITATEA doua recomandare de lectură este cartea lui Jasmin Lee Cori, publicată sub titlul – Mamă, tu unde erai atunci? Autoarea este o psihoterapeută (tot) din Statele Unite, care a muncit mai multe decenii cu persoane abuzate în copilărie și care suferea din cauza traumelor emoționale. Dincolo de subiectul evident, cartea este o lectură surprinzătoare, cu atât mai mult, cu cât autoarea nu este ușor de găsit nici pe rețelele de socializare și nici pe YouTube. Cu subiectul cărții s-ar putea să rezonăm cu toții, până la un punct, deoarece accentuează într-o manieră plină de respect și umanitate efectele psihologice ale mamelor absente din punct de vedere emoțional. Stilul terapeutic al autoarei este vizibil din modul în care este scrisă cartea, iar partea care m-a emoționat cel mai tare este capitolul despre travaliul copilului interior. Plină de explicații ușor de parcurs și tehnici accesibile tuturor, volumul lui Jasmin L. Cori este ghidul ce ne poate ajuta în călătoria vindecării noastre emoționale și spirituale.

A treia recomandare este cartea semnată de colega și prietena mea, Mirela ReteganAstăzi, aici, acum este asemenea unei conversații cu Mirela: sinceră, surprinzătoare, de impact și plină de idei menite să ne lărgească perspectiva asupra vieții și a potențialului personal. Nu știu dacă ați avut ocazia de-a o cunoaște pe Mirela personal, tot ce pot să vă spun este că debordează de energie, forță și umanitate. Iar toate aceste trăsături devin vizibile în paginile cărții sale cu coperta roz. Citind cartea, m-am tot întrebat dacă există vreun subiect important care să-i fi scăpat, pe care să nu-l fi atins în paginile sale. Însă indiferent de răspuns, cartea merită citită și recitită, atunci când ne este greu și atunci când ne este bine, deoarece reprezintă acea porție sănătoasă de optimism de care avem nevoie pentru a ne găsi motivația necesară procesului de vindecare, creștere și reinventare personală.

PS: Începând cu 19 septembrie, în fiecare dimineață de duminică, împreună cu Mirela vă așteptăm la un altfel de sezon din Antrenorul părinților, doar pe Radio Europa FM.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0