Pentru acest început de toamnă, cred că nu puteam găsi o lectură mai potrivită pentru clubul nostru de carte decât volumul semnat de Stephen Porges, inițiatorul teoriei polivagale, și Seth Porges, fiul renumitului specialist în neuroștiințe. Putem spune că, din multe puncte de vedere, teoria polivagală aduce multă lumină atunci când vine vorba despre descifrarea mecanismelor fiziologice care construiesc peisajul emoțional al lumii noastre interioare, pornind de la conexiunile pe care le avem cu oamenii din jur. De asemenea, teoria polivagală aduce contribuții științifice semnificative și în ceea ce privește înțelegerea modului în care stresul și trauma produc schimbări în corpul nostru, dar ne oferă și nenumărate răspunsuri în ceea ce privește redobândirea stării de bine a corpului nostru.
Depășirea experiențelor traumatice și redobândirea siguranței
Cei mai mulți dintre noi, locuitorii planetei Pământ, suntem dornici să trăim în contexte de siguranță, atât în ceea ce privește spațiul nostru interior, cât și conexiunile cu semenii noștri. Cu toate acestea, siguranța pare să reprezinte un lux pentru multe dintre societățile evoluate ale lumii moderne. În cartea Lumea noastră polivagală, cei doi autori ne oferă o hartă cu două sensuri, poate cele mai importante direcții ale vieții noastre. Unul dintre aceste sensuri ne indică ce se află în lăuntrul nostru și cum putem dobândi mai multă siguranță. Iar cel de-al doilea ne prezintă, într-o lumină nouă, lumea din care facem parte cu toții.
Dincolo de explicațiile clare și bine articulate despre ce este teoria polivagală, cartea mai are un personaj principal, și anume nervul vag. Probabil cel mai citat nerv din cărțile de specialitate publicate în ultimul timp. Nervul vag este un mănunchi indisolubil de fibre care își croiește drum prin tot corpul nostru, legând trunchiul cerebral de intestine, atingând, în același timp, nenumărate alte organe și sisteme corporale.
Dacă intenționăm cu adevărat să depășim experiențele traumatice și să ne simțim din nou în siguranță, în viața noastră și în lumea din care facem parte, descoperirea limbajului ascuns al nervului vag este esențială.
Ce-mi place mie cel mai mult la teoria polivagală este atenția acordată comportamentelor noastre sociale și modul în care acestea ne pot transforma sistemul nervos și starea fiziologică. „Conexiunea dintre nervul vag și mușchii care ne permit să fim expresivi și să socializăm cu ceilalți este esențială pentru această magie“ – scriu cei doi autori ai cărții.
Relațiile contează
Revenind la recent publicata carte în limba română, aceasta are o structură ușor de urmărit atât pentru specialiști, cât mai ales pentru non-specialiști. Deși are concepte specifice teoriei polivagale, cartea este scrisă într-un limbaj ușor de înțeles. Cititorii au astfel posibilitatea de a înțelege mai bine trauma și cum putem ajunge să trăim o viață mai bună.
În afară de respirația conștientă și practica yoga, această carte ne reamintește că relațiile interumane contează. Ba chiar autorii concluzionează că nimic nu este mai benefic pentru sănătatea noastră și a sistemului nostru nervos decât conectarea relațională cu oamenii pe care îi iubim și în care avem încredere.
Cartea este disponibilă cu reducere în librăria ta online găzduită de Pagina de Psihologie. Iar pentru a face clubul nostru de carte și mai mare, fă o poză cu tine și coperta cărții și posteaz-o pe canalele de social media. Toate pozele cu tag spre mine și Pagina de Psihologie vor fi preluate pe Instagram.
Citește și: