Primăvara este unul dintre anotimpurile mele preferate și, chiar dacă în acest an virusul COVID-19 mi-a sabotat destul de mult accesul la natură, am ales în mod intenționat să-mi manifest preferința altfel: nu în exterior, ci în interior.
Despre această perioadă de criză, izolare și distanțare socială s-au spus și scris nenumărate lucruri. Iar una dintre ideile pe care le-am auzit deunăzi de la psihologul american Robert Leahy s-a cuibărit în mintea mea și nici că s-a mai dat dusă. Aceasta sună în felul următor: „Dacă privești viața ca fiind o serie de capitole, cel de față e unul deosebit de greu. Dar ne putem ajusta așteptările și putem scrie o poveste despre cum îi facem față, astfel încât să devină atât de bun pe cât poate fi.“
Sigur că, în teorie, totul sună mai lesne decât în practică. Dar ținând cont de faptul că noi reacționăm de regulă la ceea ce credem despre ceea ce se întâmplă și nu la situația reală în sine, cred că este important să ne asumăm acest capitol din povestea noastră de viață și să-l scriem în așa fel încât să-l povestim cu mândrie generațiilor viitoare. Acelea au fost zilele în care am învățat să mă împrietenesc cu propriile emoții, în care am descoperit că pot avea o altfel de relație cu respirația mea, în care am descoperit că viața de familie îți cere adesea „protocoale de politețe“ în care este musai să te raportezi la cei dragi așa cum nu ai învățat în familia de origine, în care am conștientizat și înțeles în profunzime că de calitatea relațiilor noastre depind la modul cel mai serios calitatea și durata vieții noastre.
Astfel ar putea fi evidențiate concluziile principale ale capitolului despre cum am făcut din primăvara lui 2020 o perioadă atât de bună pe cât putea fi.
Desigur că o infinită sursă de inspirație este conținută în cărți. Iar pentru „Clubul de carte al lui Gáspár“ din luna mai, am ales trei volume care, cu siguranță, ne vor ajuta să punctăm câteva momente istorice în povestea vieții.
Prima alegere este Mai bun decât părinții tăi, o carte semnată de psihologul american dr. Janet G. Woititz și publicată fix în această lună la Pagina de Psihologie. Dacă ați citit Intimitate zbuciumată, cu siguranță vă puteți imagina cum este această carte de parenting. Celor care nu au gustat încă din scrierile publicate de dr. Woititz, le spun că e o carte menită să scoată la lumina zilei amintiri considerate de mult uitate, dar care au nevoie să fie conștientizate și înțelese – pentru ca noi să nu transmitem suferința noastră mai departe, către copiii și nepoții noștri. Cartea e bine scrisă, foarte clar structurată și revelatoare la fiecare pas.
A doua alegere este Cum să-ți reinventezi viața, de Jeffrey Young și Janet Klosko. O carte practică, menită să reprezinte o inspirată continuare a textului scris de dr. Woititz. Atât volumul Mai bun decât părinți tăi, cât și această carte au acel „ceva“ care îți determină corpul să-și amintească și, astfel, mai pui câte o cărămidă la arhitectura ta psihologică. Dar, de asemenea, am putea spune și că scriem povestea copilului invizibil din noi – pentru ca prezentul să fie cât mai puțin bântuit de trecut. Lectura nu este mereu ușoară, dar vă asigur că merită tot efortul.
A treia alegere este intitulată Legături pierdute, un volum semnat de britanicul Johann Hari. Spre deosebire de dr. Wotitz și ceilalți doi autori, dr. Young și dr. Klosko (ce fac parte din breasla specialiștilor în sănătate mintală), Hari este un jurnalist bântuit de episoade de depresie și anxietate, care pornește la drum cu scopul de a găsi leacul pentru suferința sa. Iar discuțiile purtate cu cei mai de vază specialiști în tratamentul depresiei și al anxietății îl ajută să înțeleagă că cele două patologii sunt cauzate de pierderea legăturilor importante pentru noi. Despre care legături este vorba, vă las să descoperiți citindu-l pe Johann Hari.
Comandați-vă din shop-ul Paginii de Psihologie propriul exemplar dintre cele trei propuneri de carte și alăturați-vă comunității noastre pe Instagram sau Facebook, folosind #IubimAceeașiCarte. Și haideți să citim împreună, pe tot parcursul lunii mai!
Iată cine sunt cei care s-au alăturat clubului nostru, în luna aprilie:
View this post on Instagram