Skip to content

Dacă mă întreb ce simt în acest moment, aș punea spune că sunt obosit și amorțit. De dimineață, am purtat o conversație interesantă cu cineva și-i spuneam că mă simt neliniștit, preocupat și îngrijorat cu privire la viitor. Iar și mai de dimineață eram destul de furios și revoltat pe toată această criză de război din Ucraina. Dacă nu aș activa în domeniul sănătății emoționale de ani buni, poate că m-aș îngrijora inclusiv legat de aceste fluctuații emoționale. Dar viața profesională mi-a dovedit că nu este nimic în neregulă cu a trăi emoții de variate feluri și a experimenta starea de carusel afectiv, mai ales în vremuri de criză. 

Pornind de la realitatea zilelor noastre, una diferită de ce mi-aș fi dorit eu (și-mi imaginez că sunteți și voi în asentimentul meu), am ales următoarele trei cărți pe care vă invit să le citim împreună: Cum să-ți transformi viațaEvoluția sinelui și Atomic habits.  

De Nicole LePera, autoarea cărții Cum să-ți transformi viața, am aflat de pe platformele de social media, unde apare ca psiholog holistic și se bucură de o mare popularitate. Abordarea holistică este confirmată odată ce deschidem cartea și descoperim viziunea sa, care depășește granițele rigide ale psihologiei științifice, integrând concepte și metode din variate arii ale cunoașterii omului – mai mult decât necesare în aceste vremuri de incertitudine. Din multe puncte de vedere, viziunile noastre se aseamănă; autoarea atinge partea de tipare de relaționare interpersonală, pune accent pe copilul interior și traumele interioare, crede în transformare și în puterea comunității. Bine structurată și bogată în explicații cu sens, cartea este asemenea unei călătorii care, pagină după pagină, ne aduce mai aproape de noi înșine și de marea familie umană căreia îi aparținem.

℗PUBLICITATE



A doua alegere este o lectură ceva mai complexă, așa cum sunt de regulă cărțile regretatului Mihály CsíkszentmihályiEvoluția sinelui este o continuare a bestsellerului Flux, care aduce o serie de explicații suplimentare cititorului dornic să-și cultive starea de bine și de fericire. Parcurgând cu atenție cuprinsul cărții, consider că este o lectură mai mult decât binevenită în vremurile actuale. Este genul de text care ne poate debloca mințile și ne întărește speranța unui viitor mai bun, datorită faptului că ne ajută să înțelegem sinele pe dimensiunea infinită a timpului – trecut, prezent, viitor. 

James Clear este autorul cărții Atomic habits, și am ales să-i cumpăr cartea după ce l-am auzit în podcastul lui Brené Brown. Din multe puncte de vedere mi se pare o lectură bună în prezent, dar probabil că motivul principal este acela că ne prezintă modalități prin care putem face schimbări mici cu rezultate remarcabile. Iar în situații definite de criză și imprevizibil, avem nevoie de pași mici și dătători de cât mai multe rezultate pozitive. Cartea este ușor de parcurs, fără vreun elitism intelectual sau psihologic, iar reprezentările grafice sunt mai mult decât utile, în perioadele în care capacitatea de a ne utiliza memoria (din cauza emoțiilor dificile) nu este maximă. Ce mi-am propus să fac acum, că închei acest articol, este să-mi ofer răgaz de două ore și să descopăr ideile de bază despre arta și știința obiceiurilor noastre. 

Îmi doresc să rămânem cu toții în siguranță, să revină pacea în interiorul și exteriorul nostru și, indiferent de cât ne-ar fi de greu, să ne reamintim că #LecturaNeFaceBine!       

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0