Luna aceasta, clubul nostru de carte împlinește un an; probabil că, pentru mulți dintre noi, acesta a fost cel mai greu an dintre cei trăiți în ultima vreme. Criza care s-a făcut resimțită odată cu luna martie a scos din străfundul sufletelor noastre atât frici, cât și traume sau dureri vechi și nevindecate. De ceva timp, mă întreb cu încăpățânare care o fi sensul acestei crize, iar singurul răspuns care pare să fie acceptabil (pentru psihologul din mine) este acela că nu există nicio cale ușoară spre creștere și dezvoltare personală. Oamenilor nu le place introspecția, probabil că am fi în stare de multe lucruri doar să nu fim nevoiți să ne întâlnim cu emoțiile și să ne înțelegem conținuturile complicate ale minții.
Putem să ne considerăm puternici datorită bunurilor de care dispunem sau a tehnologiei cu care ne-am baricadat, dar situațiile neprevăzute de viață, cum e și această pandemie, ne arată cât de înstrăinați suntem de suflete noastre, cât de puțin control avem asupra propriilor acțiuni și cum cunoaștem la perfecție geografia lumii, dar nu știm ce se petrece, realmente, în noi. Din păcate, nu putem găsi o cheie magică care să deschisă camera ascunsă a sinelui nostru, nici nu ne putem cumpăra un bilet care să ne asigure călătoria către universul interior; dar în mod cert putem face câte ceva. Putem să ne luăm angajamentul de-a ne cunoaște pe noi înșine, indiferent de riscurile, fricile, mecanismele autodistructive sau spaimele pe care le avem de înfruntat.
Aș spune că plătim cu vârf și îndesat pentru această înstrăinare și ignoranță de sine pentru că suntem tentați să credem că părinții, partenerii sau șefii ne-au distrus viețile, dar eu tind să fiu de părere că totul ține de faptul că nu ne-am găsit calea către noi și că ne risipim timpul cu fel și fel de distracții. Dacă sunt (cu adevărat) recunoscător pentru ceva în acest an, atunci este vorba despre clubul nostru de carte! Lună de lună, fără să ne pierdem în discuții sau conversații interminabile (nu că nu ar fi și acestea interesante), ne alegem câteva cărți pe care le folosim drept hărți către descoperirea și cunoașterea de sine. De nenumărate ori, atunci când citesc câte un capitol care m-a marcat sau dau peste câte un paragraf mai cutremurător, mă întreb „Oare ce-or simți ceilalți oameni împreună cu care citesc aceeași carte?“ Iar gândul că noi toți simțim câte ceva mă face să simt #puterearelațiilor, să îmi păstrez speranța și să cred cu încăpățânare că împreună ne poate fi mai bine.
E foarte probabil ca lectura de carte să fie o activitate mai plictisitoare în comparație cu social media, cu știrile de la TV ori cu serialele de divertisment, dar asta înseamnă că întâlnirea cu noi înșine ne pare plictisitoare! Iar curiozitatea, respectul și prețuirea de sine reprezintă fundația sănătății emoționale. Ceea ce s-ar traduce prin faptul că fuga de sine are sens (în cele din urmă, puțini am crescut într-un mediu în care să ne fi fost cultivată legătura cu noi înșine și puține sunt contextele și din prezent în care suntem susținuți să facem asta), dar decizia de schimbare ne aparține!
Am încredere în faptul că vom trece și de această pandemie, dar întrebarea este ce vom duce cu noi mai departe? Respingerea și ignorarea de sine? Sau vom îndrăzni să avem o relație de calitate cu noi înșine, alegând să fim de partea noastră la bine și la greu?
Prin cărțile propuse în clubul nostru de carte atingem mereu dimensiunea relațională – mai exact, citim despre raportarea la sine, la celălalt și la viață. La fel promit să facem și în viitor. Și sper să putem simți că aparținem acestui club de carte și peste un deceniu, atunci când sigur ne vom izbi de alte provocări, dar când deja vom fi mai înțelepți decât suntem.
Vă doresc spor la lectură și fie ca adevărata iubire de sine să prindă, realmente, contur în aceste vremuri grele!
Iată ce vă propun să citim împreună, în luna noiembrie: Măștile masculinității, Dă-ți voie să simți, Antifragil.
Prima recomandare, Măștile masculinității, este cartea sportivului american Lewis Howes. Cu siguranță ați auzit de podcastului lui, School of Greatness, care se numără printre cele mai apreciate din lume și unde i-a avut ca invitați pe Brené Brown, Esther Perel sau Tony Robbins. Revenind la Măștile masculinității, această carte cuprinde pasaje din viața autorului (atât pe cele de depresie, abuz sexual sau unele de cădere psihică), cât și povești de viață ale multor oameni de succes. Desigur că ne vom recunoaște și mecanismele de apărare, pe care autorul le numește măști și care ajung să stea în calea fericirii și a împlinirii noastre.
De autorul celei de a doua recomandări am auzit ascultând podcastul lui Brené Brown. dr. Marc Brackett este directorul Centrului de Inteligență Emoțională de la Yale și autorul cărții Dă-ți voie să simți. Cartea ne oferă o amplă alfabetizare emoțională și ne oferă ghidajul necesar pentru a dezvolta o relație sănătoasă cu emoțiile noastre, dar și cu ale celor din jur. Iar la final sunt prezentate trei capitole-cheie: emoțiile acasă, la muncă și la școală.
A treia recomandare este Nassim Taleb și bestsellerul său, Antifragil. Cartea nu este nouă, dar este genul de lectură care merită recitită, mai ales în vremurile grele. Este un text care-i oferă minții noastre răspunsuri la nenumărate întrebări și care poate fi un îndreptar pentru a trăi într-o lume haotică. Taleb ne evidențiază obsesia față de certitudine și siguranță, ajutându-ne să descoperim că în culisele comportamentelor noastre de risc stau pitite curajul și motivația umană.
Pentru a avea propriul exemplar din cele trei cărți la reducere, puteți accesa cu încredere librăria online a Paginii de Psihologie, unde, în perioada 13-15 noiembrie, campania Black Friday vine cu reduceri de până la 70%.
Alăturați-vă comunității noastre pe Instagram sau Facebook folosind #IubimAceeașiCarte și haideți să citim împreună pe tot parcursul lunii noiembrie!