Ne pregătim de sărbătoare, exersând pașii de dans care ne vor face să simțim conectarea. Poate cel mai frumos dar oferit relației de cuplu este oglindirea. Îmi vin în minte zeci de motive pentru care susțin această idee, pornind de la paradigmele științei relațiilor, dar și din practica clinică, zi de zi în cabinet, sau în grupuri de oameni, la diferite ateliere de dezvoltare personală.
O să aleg câteva motive dintre acestea, deoarece fiecare dintre ele răspunde unor nevoi esențiale pentru partenerii de cuplu, nevoi ascunse în spatele unor întrebări. În relația de cuplu, amintește-ți că poți fi tu cel care se aventurează primul.
Cum să-l fac pe partenerul meu să asculte ceea ce-i transmit, să rămână prezent și curios?
Mai întâi, exersează rolul de receptor. Ascultă cu inima deschisă, cu multă curiozitate. Oglindește cuvintele partenerului(ei), unde fiecare cuvânt rostit este ca o piesă, pentru a construi puntea dintre tine și celălalt: spațiul-dintre voi doi. Acest spațiu este sacru și este important ce alegi să pui în acest spațiu. Oglindirea oferă timp și spațiu pentru conținerea emoțiilor. Mai specific, tu oglindești cuvintele partenerului tău și, treptat, el se va simți în siguranță, se va deschide ușor, reactivitatea inițială va dispărea treptat și va fi pregătit să asculte ceea ce ai de împărtășit. Este o experiență de învățare, pas cu pas, iar practicare ei construiește conectare și punți emoționale.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Între stimul și răspuns există o pauză. Cum pot să iau această pauză?
Când oglindești, liniștești gândurile și emoțiile din interiorul tău. Accesezi curiozitatea pentru celălalt și acel spațiu dintre stimul și răspuns, unde transformi reactivitatea în răspuns conștient.
Cum pot reuși să oglindesc mai ușor?
Te poți ajuta de următoarele afirmații sau adresându-ți întrebări de verificare:
Fiecare comportament are sens, transmite un mesaj. Energia care susține starea de bine în relația de cuplu izvorăște din conștientizarea că intențiile partenerului sunt bune și că fiecare comportament al acestuia are sens (în spatele comportamentului, este o nevoie exprimată într-un fel sau altul).
În cabinet, susțin partenerii de cuplu, în timpul dialogului imago pe care-l facilitez, să rămână deschiși și curioși să simtă vibrația emoțiilor din spatele cuvintelor împărtășite de celălalt. Acest exercițiu vindecător nu este deloc ușor, necesitând o calibrare cu propriul interior, o stare de liniște și sentimentul de siguranță. Practic, nimic nu mai este amenințător. Pentru că, în spațiul dintre partenerii de cuplu, apare empatia.
Un exercițiu practic pentru cuplu: Tu ești cel care conduce energia. De câte ori poți, descrie comportamentul observat, pentru a înlătura etichetele la adresa partenerului și sursa de frustrare.
Simt conectare în acest moment?
Absorbit(ă) de dificultăți, dureri ori situații stresante, se poate întâmpla să pierzi conștiința conectării și să simți amenințarea de a nu fi suficient de bun, de a nu conta, de a nu aparține, de a fi respins ori nedemn de a fi iubit, indiferent de ceea ce faci, de a fi rănit, de a nu putea exprima nevoi, de a te simți nevăzut, neînțeles, neauzit. Și atunci vei reacționa pentru a te apăra. Uneori, vei ridica tonul, vei explica iar și iar, vei justifica, vei amenința, vei critica, vei judeca sau te vei retrage. Toate acestea se întâmplă în spațiul-dintre voi doi și, astfel, acest spațiu relațional devine unul al durerii.
Un exercițiu practic pentru cuplu: încearcă să observi ce simți în corp și unde simți disconfortul. Cum se simte? Ce emoții trăiești acum și care este povestea sau interpretarea pe care o ai despre ceea ce se întâmplă? Alege un moment potrivit pentru un scurt dialog cu cealaltă persoană. Începe fiecare propoziție cu: „Eu simt…“.
Sunt un parter de cuplu conștient?
Partenerul de cuplu conștient reușește treptat să treacă puntea și acolo îl va întâlni pe celălalt, cu nevoile sale: de a fi iubit, de a aparține, de a primi alinare, de a fi ascultat și înțeles, de a putea exprima ceea ce simte sau gândește, de a fi ocrotit, de a simți siguranță. Am învățat că relațiile sănătoase contează, că fiecare dintre noi, oamenii, indiferent de vârstă, avem nevoie să simțim că suntem iubiți, că suntem văzuți, auziți și că, atunci când ne simțim în siguranță, conectați cu cel de lângă noi, ne deschidem ochii, privim cu încredere și ne dorim să rămânem în acel spațiu trăind cu bucurie.
Un exercițiu practic pentru cuplu: Zilnic, hrănește spațiul relațional cu aprecieri și astfel vei înlătura treptat negativitatea. „Repară“ un moment de critică și judecată cu cinci aprecieri.
Cât este de provocator pentru mine să devin conștient(ă) de momentele când reacționez inconștient, pe pilot automat?
În momente dificile, este util să spui cu blândețe un mesaj de iubire către tine, o îmbrățișare a durerii tale sau poate un dialog cu o persoană care poate să te asculte, să dea sens mesajului tău și suferinței tale, să ofere empatia vindecătoare. Liniștea care se așterne în interiorul tău devine liantul către prezența conștientă. Și vezi, cu ochii limpezi, partenerul din fața ta. Și ești recunoscător pentru că trăiești.
Un exercițiu practic pentru cuplu: cultivă compasiunea de sine. Așază-te într-un loc liniștit, într-un spațiu de siguranță, și respiră lent de câteva ori. Poți să te îmbrățișezi, atingându-ți cu blândețe umerii. Rostește în șoaptă un mesaj de iubire pentru tine: câteva cuvinte de susținere care te liniștesc. Când ești pregătit(ă), verifică disponibilitatea partenerului pentru un dialog. Conflictul apare în spațiul relațional și este vindecat în acea relație, prin dialog.
Ne-am născut într-o relație, am învățat ce înseamnă să primești și să dăruiești iubirea în relații, copil fiind, iar ceea ce a fost dureros se vindecă pentru a putea crește, tot în relații.
Citește și: