fbpx
skip to Main Content

Într-un scenariu pesimist, am putea spune că poveștile de dragoste din vremea actuală nu mai au același iz siropos (specific îndrăgostirii) al timpurilor trecute; consumerismul accentuat și-a lăsat amprenta și acolo unde ar fi indicat ca iubirea să dicteze. 

Aplicațiile de dating care fac inima să bată mai tare la fiecare „potrivire“ vin în contradicție cu ceea ce numim simplu „liberul arbitru“, respectiv, bagajul genetic încorporat. Practic, ne lăsăm la îndemâna unor algoritmi informatici, meniți să găsească perechea „perfectă“. Goana după perfecționism, precum și după persoana pe care o numim „jumătatea“ noastră devine o obsesie pe care suntem gata să o suportăm, întrucât numai așa vom putea „trăi fericiți până la adânci bătrâneți“.

Nu de puține ori, șubrezirea relațiilor, precum și destrămarea acestora se realizează cu aceeași viteză cu care se creează, iar simpla discuție și împărtășire a neînțelegerilor ori a diferențelor dintre parteneri se rezumă la un simplu click care te ajută să dispari din viața celuilalt.

Limita fină apare, de regulă, atunci când îndrăgostirea dispare, lăsând iubirea să-și facă apariția (aici se ivește posibilitatea vie de a claca și a dispărea din raza de interes a celuilalt). Aceasta din urmă își face prezența atunci când complicitatea dintre parteneri devine familiară, când oglindirea devine parte din normalitatea trăirilor lor.

Cu toate acestea, observăm, în jurul nostru, cupluri în care iubirea își găsește calea și ajunge să triumfe.

Generalizăm când spunem că dragostea nu mai are aceeași strălucire precum odinioară ori că relațiile de astăzi au un nivel de devotament și implicare destul de scăzut față de generațiile anterioare (în care neînțelegerile ivite într-o relație se reparau, nu se separau de la prima abatere).

℗PUBLICITATEDe aceea, specialiștii în sănătate relațională ne îndeamnă să ne uităm în jur și să căutăm exemple de cupluri sudate ce trăiesc prin și pentru dragoste, indiferent de impedimentele pe care viața le pune în cale și care recunosc că traiul în doi nu este numai lapte și miere. Și, serios vorbind, nici nu ar fi sănătos, întrucât condimentul secret este diversitatea (de vreme ce venim din lumi diferite și ne dezvoltăm și evoluăm diferit).

Un exemplu în acest sens este, potrivit site-ului houseandgarden.co.uk, cel al soților Kuroki (originari din Japonia), care și-au petrecut o bună bucată din viață la ferma lor Shintomi. Formează o familie din 1956 și nimic nu prevestea că viața le va fi schimbată la o sută optzeci de grade. Diabetul doamnei Kuroki a făcut ca aceasta să-și piardă în totalitate vederea, ceea ce a dus, inevitabil, la depresie severă (ajungând să nu-și mai dorească să iasă din casă). 

Însă dragostea soțului a alinat durerea incomensurabilă prin care aceasta trecea și, observând cum trecătorii erau interesați de grădina sa cochetă în care se regăsea mușchiul roz (cunoscut și sub denumirea de shibazakura), s-a hotărât să-și bucure jumătatea prin simțul olfactiv (contrabalansând pierderea simțului vizual). Mai precis, acesta a schimbat tot aspectul grădinii sale, mărind suprafața acesteia, prin plantarea a mii de flori și a creat nu numai un spectacol vizual (sub toate nuanțele culorii roz), ci și îmbietor, reușind, astfel, să-i ridice moralul și să o determine pe soția sa să iasă din casă. 

La scurt timp, grădina soților Kuroki a ajuns să aibă, zilnic, peste șapte mii de vizitatori, punctul de atracție fiind atât felul inedit în care arată (în special în lunile de primăvară), dar și relația specială pe care o au cei doi soți (în grădină sunt agățate și fotografii ale acestora, culese de peste ani).

Viața ne arată că iubirea răsare acolo unde suntem pregătiți să dăruim, fără să așteptăm nimic la schimb. Contează mai puțin drumul sinuos străbătut înainte să ne cunoaștem partenerul de viață și mai mult felul în care ajungem să ne oglindim și să ne bucurăm de reușitele sale sau să ne întristăm atunci când lucrurile nu sunt prea roz. 


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută