fbpx
skip to Main Content

Anul acesta ne-a „plimbat“, deja, printr-un carusel de emoții. Am fost și suntem expuși unui grad ridicat de volatilitate, incertitudine, ambiguitate.

„Voi fi în regulă?“, „Cum va arăta lumea peste o lună?“, „Cum mă voi descurca financiar?“ sunt doar câteva dintre întrebările care ne apar cel mai des în această perioadă. 

Deși nu putem controla complet circumstanțele externe, există multe abilități pe care le putem exersa pentru a face față anxietății în perioadele de criză, una dintre acestea fiind mentalitatea de creștere (sau mentalitatea flexibilă).

Ce este mentalitatea de creștere? 

Este un mod de a vedea lumea, care se concentrează pe potențial, schimbare și posibilități. Cineva cu o mentalitate de creștere s-ar putea gândi: 

  • Mă bucur de această provocare deoarece mă ajută să mă dezvolt.
  • Tocmai am făcut o greșeală, dar sunt nerăbdător să învăț din asta. 
  • Mă simt speriat și îngrijorat, dar asta nu definește cine sunt. 

Să vorbim, acum, succint, despre potențial. V-ați întrebat vreodată dacă modul în care gândiți vă împiedică să vă atingeți potențialul? Ce ați răspunde la întrebarea: „credeți că inteligența, abilitățile, talentele, credințele voastre pot fi schimbate sau dezvoltate în timp?“

Conform clasificării făcute de Carol S. Dweck (profesoară de psihologie la Universitatea Stanford) în cartea Mindset, persoanele care ar răspunde cu „da“ au o mentalitate flexibilă, iar cele care ar răspunde cu „nu“ au o mentalitate rigidă.

O diferență majoră între cele două tipuri de mentalități se referă la modul în care este privit potențialul. Dacă adepții rigidității în gândire cred că potențialul unei persoane poate fi măsurat în mod simplu, într-un anumit moment, persoanele cu mentalitate flexibilă știu și cred că potențialul lor va crește, prin efort continuu, în decursul timpului. Pentru cei cu mentalitate rigidă, strădania este necesară doar celor care au anumite deficiențe, lipsuri.

℗PUBLICITATEOamenii cu mentalitatea flexibilă nu caută perfecțiunea imediată, ci sunt adepții procesului de perfecționare care se realizează gradual, în timp. Persoanelor cu mentalitate rigidă le plac lucrurile sigure pe care le pot controla, iar pentru ele eșecul este, de cele mai multe ori, traumatizant.

Vestea bună este că dacă se dorește, se poate trece de la tipul rigid de a gândi la mentalitatea de tip flexibil. Dar nu peste noapte și nu fără a exersa cu sârguință!

În aceste vremuri provocatoare pentru noi toți, vă puteți cultiva și întreține o mentalitate de creștere urmând și acești pași:

  • Lăsați spațiu pentru gândurile anxioase – ele sunt normale. 
  • Acum întrerupeți șirul acelor gânduri orientându-vă asupra a ceea ce puteți schimba în legătură cu situația voastră actuală. 
  • Concentrați-vă pe potențialul și punctele voastre forte și pe rolul pozitiv pe care îl puteți juca în timpul acestei crize.

Câteva beneficii pe care le-ați putea obține investind într-o mentalitate flexibilă:

  • un grad sporit de confort în asumarea riscurilor personale;
  • aspirații de viață mai mari;
  • neuroplasticitatea creierului;
  • niveluri mai scăzute de stres și anxietate;

Perioadele dificile, precum cea pe care o parcurgem, oferă oportunități de evoluție personală în forme la care, poate, nu ne-am fi gândit în vremurile mai ușoare.

Vă invit să ne gândim la ceea ce spunea Viktor E. Frankl: „Forțe care nu țin de controlul tău îți pot lua tot ceea ce ai, cu excepția unui singur lucru: libertatea de a alege modul în care vei răspunde situației. Cea mai mare libertate a noastră este libertatea de a ne alege atitudinea.“

Gabriela Blaga

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, trainer, „mama“ start-up-ului Innerpreneur, un om care crede că suntem ceea ce dăruim, iar toate experiențele pe care le trăim și persoanele pe care le întâlnim apar atunci când este potrivit pentru evoluția noastră.

Back To Top
Caută