Este talentată, adulată, controversată, face parte dintr-o familie celebră și a reușit nu numai să-și egaleze, dar și să-și depășească tatăl celebru. Jane Fonda, căci despre ea este vorba, este actrița pe care o vom cunoaște și privi cu alți ochi în această săptămână, în cadrul seriei #AltfelDespreVedete.
Și-a pierdut mama într-un mod tragic
Mama sa, Frances Ford Brokaw, s-a sinucis, secționându-și carotida, pe când Jane avea doar doisprezece ani. Evenimentul tragic a fost ținut ascuns față de copii pentru o vreme, însă, chiar dacă cei cu care interacționau au făcut tot posibilul pentru a nu afla adevărul, Jane a aflat răsfoind o revistă, în timp ce se afla la școală. Ceea ce a făcut-o să treacă prin multe perioade negre și să-i fie aproape imposibil să-și imagineze un viitor. Mai mult decât atât, tatăl acesteia s-a căsătorit cu Susan Blanchard, care era mai mare cu nouă ani decât Jane Fonda.
Copilăria deloc ușoară
Cu cinci ani înainte de moartea mamei, pe când avea 7 ani, a fost molestată sexuală, exact așa cum și mama ei fusese în copilărie. În diferite interviuri declară că nu s-a simțit niciodată iubită cu adevărat, copil fiind. În adolescență și la vârsta adultă credea că trebuie să fie fata perfectă și sub nicio formă nu are voie să se înfurie, lipsă de autenticitate care i-a determinat apariția mai multor adicții.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Nu a excelat la capitolul educație
Copil fiind, actrița Jane Fonda a urmat școala Emma Willard din Troy (New York), precum și Colegiul Vassar din Poughkeepsie, însă nu a excelat la acest capitol. Dar și-a dorit să fie cât mai onestă cu ea însăși, iar asta a făcut-o să persevereze mult în viață.
A învățat să-și ierte părinții
Prin multă muncă și analiză personală, a ajuns, în timp, să-și ierte părinții și să ajungă la concluzia că aceștia au făcut tot ce au știut și au putut ei mai bine. Iar acum, declară că se gândește la aceștia cu empatie, iubire și compasiune. Astfel, experiențele dificile ce i-au cauzat atât de multe necazuri au ajuns să o facă cu adevărat mai puternică. Iar cea mai mare evoluție este reprezentată de faptul că nu a devenit un caracter cinic, ci a ales să fie o adevărată activistă, așa cum vom vedea mai jos.
Scrisoare către sine
În 2015, la invitația canalului american CBS, Jane Fonda participă la proiectul „Note to self“, nominalizat la premiile Emmy, în cadrul căruia scrie o emoționantă scrisoare către versiunea sa mai tânără. Pe atunci Jane avea 77 de ani și declara că abia după vârsta de 70 de ani a devenit cu adevărat fericită și că în ciuda faptului că de la viață a primit și bune, și rele, este mulțumită de cine este.
Viața amoroasă controversată
Potrivit site-ului cnn.com, Jane Fonda a avut trei mariaje (regizorul Roger Vadim, activistul Tom Hayden și mogulul Ted Turner). În urma relațiilor sale, au rezultat doi copii: Troy Harry (împreună cu Tom Hayden), respectiv Vanessa (împreună cu Roger Vadim).
Presa a fost mereu interesată de relațiile sale, motiv pentru care nu a ratat nicio escapadă amoroasă, ultima sa relație fiind cu producătorul muzical Richard Perry, care s-a destrămat în 2017, după cum titrează celebritynine.com. La scurt timp după încheierea relației, actrița specifica faptul că trăiește „cea mai bună parte“ a vieții ei.
Cunoscută pentru nonconformismul și extravaganța sa, cu ocazia lansării celui de-al treilea sezon al serialului „Grace și Frankie“, conform site-ului glamour.com, în emisiunea lui Ellen DeGeneres, Jane Fonda s-ar fi arătat deschisă în a discuta și despre utilizarea vibratorului. Mai mult de-atât, actrița ar fi spus: „am unul pe care îl port la gât. Seamănă cu o bijuterie de argint!“
Are două premii Oscar în palmares
S-a născut în luna decembrie a anului 1937, la New York. A câștigat de două ori premiul Oscar și, de asemenea, două premii BAFTA, șapte Globuri de Aur, dar și trofeul Palme D’ Or.
A revenit în cinematografie după 15 ani de pauză
După căsătoria cu Ted Turner, actrița a decis să se retragă din cariera sa artistică. A revenit, însă, pe marile ecrane, în 2005, după o pauză de cincisprezece ani.
Marijuana nu este departe de obiceiurile ei
În vârstă de 82 ani, Jane Fonda a dezvăluit că fumează marijuana, ca adjuvant în insomnii, pentru a nu apela la tratament medicamentos în acest sens, titrează The Daily Mail.
Într-un interviu acordat în anul 2015 revistei DuJour, aceasta glumea că nu poate viziona filme în timp ce este sub influența marijuanei, întrucât îi afectează judecata. Merită precizat că Fonda locuiește în California, iar acolo, consumul de marijuana este legal.
Este un guru al sportului
Pasionată de sport și de felul în care arată, Jane Fonda, în anul 1982, lansa primul său videoclip cu antrenamentele sportive pe care le făcea, ajungând, la scurt timp, unul dintre cele mai bine vândute programe ale vremurilor respective: 17 milioane de exemplare. Au urmat apoi alte douăzeci și două de antrenamente realizate de către aceasta, pe parcursul a treisprezece ani.
Religia, parte din viața sa, după 60 ani
Pe site-ul său, janefonda.com, actrița precizează că a devenit creștină după ce a încheiat mariajul cu Ted Turner. Artista explică felul în care puterea divină a ajuns să „câștige“ teren în viața sa, după vârsta de șaizeci de ani. „Am crescut atee, nu am avut aproape nicio experiență în biserică și nu am citit niciodată «Biblia», dar am avut prieteni dragi în statul meu natal din Georgia care au găsit mângâiere și inspirație în comunitatea lor bisericească și s-au oferit să deschidă această lume pentru mine.“
Activismul, sensul vieții sale
Potrivit site-ului MarieClaire.com, Jane Fonda și-ar fi început „cariera“ de activist în jurul anilor ’60 și continuă, la fel de vehement, și în prezent. Astfel, s-a folosit de „vocea“ sa, pentru a se concentra pe această zonă.
S-a alăturat Partidului „Black Panther“, al cărui scop era protejarea afro-americanilor de brutalitatea poliției. Pe când era însărcinată, în 1968, actrița a donat și a solicitat fonduri pentru cei nevoiași din acest grup și, totodată, nu s-a lăsat mai prejos și a condus proteste pentru drepturile civile, alături de alți membri ai partidului. Patru ani mai târziu, Fonda ar fi vizitat Vietnamul de Nord cu scopul de a discuta despre politica militară americană din țară. O înregistrare a unuia dintre mesajele date subliniază ruga acesteia față de piloții militari de a se gândi cu seriozitate la ordinele pe care le primesc.
Însă acesta a fost doar începutul pe acest „drum“ al activismului. În 1998, actrița a pus la punct ceea ce avea să se numească „Fundația Familiei Fonda“, ale cărei scopuri erau respectarea drepturilor omului, respectiv serviciile sociale. A contribuit în nenumărate proiecte, printre care amintim Asociația Alzheimer, Elton John AIDS Foundation, Centrul Barbara Davis pentru diabet, Heifer International, LGBT Los Angeles etc.
S-a mutat în Washington D.C. pentru a pune umărul în tot ce înseamnă criza climatică. În plus, alături de Greenpeace, a organizat proteste (în fiecare zi de vineri) în fața clădirii Capitol Hill, până când a ajuns să fie arestată (de cinci ori, chiar), ba chiar să petreacă o seară în spatele gratiilor.
În 2000, punea bazele „Centrului Jane Fonda“ pentru sănătatea reproductivă pentru adolescenți (al cărei scop era prevenirea sarcinilor adolescentine), iar în 2004 conducea un marș prin Ciudad Juárez, prin care cerea oficialilor din Mexic să investigheze crimele a sute de femei din oraș. Iar în 2004 publică Ghidul adolescenților: Tot ce trebuie să știi despre dragoste, sex, sănătate, identitate și multe altele.
Un scenariu de viață parcă rupt din filme, un caracter puternic și o persoană care, pe parcursul vieții, nu s-a lăsat impresionată de puterea pe care renumele familiei sale o avea, ci care a pus suflet în tot ce a făcut și a lăsat o parte din el în fiecare acțiune profesională ori personală.