Skip to content

Locul de muncă este o parte din aria profesională a vieții noastre. Fie că ne referim la timpul investit în această dimensiune a vieții, fie că ne referim la energia mentală, fizică și emoțională consumată, ajungem la ideea că jobul ne ocupă mult spațiu din viață. Din aceste motive, este foarte important să facem alegerile în carieră într-un mod asumat. E nevoie să ne cunoaștem bine pe noi înșine și să cunoaștem piața muncii.

Părțile din noi care rămân stabile 

Este bine să ne uităm la părțile din noi care rămân stabile: trăsăturile de personalitate (felul nostru de-a fi, tendințele naturale, autentice) și valorile (acele lucruri în care credem din suflet și ne conducem viața pe direcțiile oferite de acestea, suferind unele schimbări pe parcursul trecerii prin diferite perioade și evenimente), dar și la cele care se schimbă: interesele profesionale (atracția către anumite tipuri de activități).

Odată ce aceste părți din noi sunt cunoscute și ținem cont de ele, alegerile pe care le facem sunt mai asumate, mai sănătoase și vom simți beneficiile în timp. Desigur, ne ajută mult să avem și un exercițiu de verificare a resurselor încă din perioada de formare profesională:

  • Ce anume din activitatea această mă obosește? 
  • Ce mă face să continui? 
  • Ce mă reîncarcă? 
  • Ce am făcut timp de câteva ore, fără să îmi dau seama cum a trecut timpul?
  •  Ce mă relaxează după o zi sau săptămână obositoare?

Cum alegem să ne raportăm la muncă 

Pe lângă aceste aspecte la care să fim atenți, ne ajută să ne cunoaștem pe parcurs și tiparele inconștiente de a alege contexte și relații. De exemplu, îmi e comod să mă pun în rolul celui care ajută sau oferă sprijin, pentru că asta am făcut de mic(ă); nu voi alege sarcini sau profesii în care trebuie să lucrez cu conținut emoțional, pentru că nu mi-au fost permise în copilărie exprimări ale laturilor mele emoționale, vulnerabile; o să aleg joburi în care sunt mereu solicitat și aglomerat cu munca, pentru că în acest fel îmi e ușor să astup ceva ce doare sau mă face să fiu ocupat, iar cei dragi îmi vor da spațiu. Fiecare dintre noi avem aceste tendințe dezvoltate în timp, care ajung să fie mutate pe contextul profesional. Tocmai faptul că uneori facem alegeri inconștiente bazate pe aceste pattern-uri nesănătoase ne conduce spre a fi hiper-angajați sau dezangajați în rolul de la lucru.

Pe măsură ce devenim mai conștienți de ele, putem să facem alegeri ancorate în prezent, bazate pe nevoile noastre autentice − de exemplu: am nevoie să mă simt stabil și în siguranță, nu să fiu obligatoriu cel mai „de bază“ angajat. În acest fel, jobul va trece din categoria de obligație (evident, vor rămâne părți secundare, care sunt obligatorii și care nu ne plac, dar nu mai sunt task-urile fundamentale) către partea de împlinire în viață.

Iar pentru urmarea acestor nevoi, ne ajută foarte mult corpul. Trebuie doar să fim atenți la el: simțim oboseală fizică, lipsă de energie, suprastimulare senzorială, dureri în anumite zone ale corpului? Acestea sunt semne că avem nevoie de mai multă grijă de propria persoană. 

℗PUBLICITATE



Una dintre temerile mari pe care le au oamenii foarte responsabili și căutați la locul de muncă este că vor cădea în extrema delăsării, a dezinteresului și că ceilalți nu se vor mai putea baza pe ei. Crezând asta, se țin cu dinții de practici care îi pun în pericol (supraîncărcarea în sarcini) și care, paradoxal, au șanse mai mari să îi conducă spre a nu mai putea să își facă sarcinile la un moment dat. 

Echilibrul și alocarea resurselor unde avem nevoie de ele

De aceea, ne ajută să exersăm un echilibru: să rupem câte puțin timp sau volum de sarcini dintr-o arie a vieții și să încercăm să alocăm resurse acolo unde avem cu adevărat nevoie. Corpul e ca o busolă în această călătorie și vom vedea că acolo unde investim resurse, vom avea de luat resurse noi, să le folosim.

Pentru cineva care nu e obișnuit să își verifice nevoile zilnic sau o dată la câteva zile, va simți foarte multe dacă schimbarea e bruscă. De aceea, sunt importanți pașii mici. Printre acești pași se numără și timpul pe care ni-l acordăm să luăm decizii. Avem dreptul la ore sau zile de gândire pentru deciziile interne legate de sarcini. Iar pentru acele profesii care se ocupă cu situații de urgență, unde e dificil sau imposibil de luat acest timp, e esențial un repaus emoțional și fizic atent construit. Atunci când este vorba de decizii importante, radicale, e recomandat să ne luăm mai mult timp în calcul și posibil să ne ajutăm și de cei dragi pe care îi avem în jurul nostru.

Drumul pe care mergem în carieră nu trebuie să fie unul împovărat și de unul singur. Ce resurse ai în prezent, care să te ajute în momentele stresante la job?

Articol realizat cu sprijinul PsyLife

Rodica este consilier pentru dezvoltare personală și psihoterapeut de familie în formare. Pasiunea de a lucra cu adulții și adolescenții o aduce printre oameni, cu drag pentru poveștile de viață care au nevoie să fie spuse.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0