fbpx
skip to Main Content

Joseph Robinette Biden Jr. sau Joe Biden, este actualul Președinte al Statelor Unite, cel de-al 46-lea și cel mai în vârstă de până acum. Vârsta reprezintă pentru politician doar un număr, de vreme ce, deși sănătatea i-a dat bătăi de cap, acesta este apt pentru prerogativele pe care le are de îndeplinit. Așa cum reiese și din bestsellerul publicat de curând la Editura Pagina de Psihologie, Promite-mi, tată! Biden a dus o viață marcată cu multe momente de răscruce, dar și cu multe victorii, trecând deseori de la agonie, la extaz. În vârstă de șaptezeci și nouă de ani, Joe Biden a însumat cincizeci de ani de activitate politică, fapt ce i-a dat ocazia de a observa toate dedesubturile ei și de a ajunge unul dintre oamenii de referință ai Statelor Unite. 

O viață definită de speranțe, suferințe și sens 

Joe provine din Scranton (Pennsylvania), dintr-o familie catolică modestă, cu origini franceze și irlandeze. S-a născut la data de 20 noiembrie 1942, fiind primul copil, urmând ca mai apoi să se nască sora lui Valerie și încă doi frați, Francis și James. Tatăl său, Joseph R. Biden Sr., era un bărbat înstărit, însă problemele de natură financiară au făcut ca după nașterea primului copil familia să locuiască la părinții lui Catherine Eugenia „Jean“ Finnegan, mama lui Joe. Cu timpul, după mai multe străduințe, Biden Sr. a reușit să-și reinventeze afacerea și să devină un comerciant de succes care se ocupa cu vânzarea de mașini folosite, oferindu-i întregii familii un stil de viață din ce în ce mai bun. 

Străduința părinților a fost evidentă, spre a-și susține cât mai mult copiii, care se pare că au avut parte și de multe perioade de bunăstare, în ciuda provocărilor legate de consumul de alcool pe care le avea atât stâlpul familiei, cât și rudele de pe linie maternă. După ce a devenit vicepreședinte, o dată întrebat de ce nu consumă deloc alcool, Joe Biden a răspuns: „Sunt suficienți alcoolici în familia mea“.   

Cu toate acestea, tatăl său rămâne un model și o persoană cu o influență majoră în viața celui care avea să devină principalul om din Stat. În campaniile sale electorale și în discursurile publice, Joe Biden aprecia că reziliența, duritatea și consecvența ar fi atribute dobândite în familie, amintindu-și unul dintre sfaturile tatălui său: „Măsura unui om nu este cât de des este doborât, ci cât de repede se ridică“.

A urmat cursurile Școlii Generale St. Paul din Scranton, iar la vârsta de treisprezece ani împreună cu familia s-au mutat în Mayfield (Delaware), unde și-a continuat ciclul educațional în cadrul Școlii Sfânta Elena. După cum ne-am dat seama deja, perioada copilărie nu a fost una de basm, dincolo de provocările familiei, micul Joe s-a confruntat cu bullyingul, întrucât suferea de bâlbâială, iar acest aspect i-a adus multă batjocură dinspre colegii care l-au etichetându-l în diverse feluri. Dar ambițios și tenace, nu s-a lăsat mai prejos și a perseverat în fața oglinzii recitând pasaje de poezie în formă lungă, încercând astfel să recupereze dificultățile de pronunție și exprimare.

A avut mereu o aplecare către educație și a țintit către unități educaționale de prestigiu, însă situația materială familială nu îi permitea acest lucru; drept urmare, a fost nevoit să spele geamurile școlii și să curețe curțile acesteia cu scopul de a-și ajuta părinții pentru o eventuală școlarizare la Academia Archmere, pe care însuși Biden o numea „obiectul dorinței mele cele mai profunde, Ozul meu“. 

În 1965 devine absolvent al Universității Delaware, după care, în 1968, câștigă o bursă doctorală în Drept la Universitatea Syracuse (New York). Iar în 1969 este admis în baroul Delaware. 

A studiat, așadar, științele politice, istoria și a jucat fotbal. Însă, nu-și neglijat nici viața personală, iar în perioada studiilor, mai exact în 1966, și-a întemeiat o familie alături de Neilia Hunter (de care se îndrăgostise la prima vedere), cu care a avut trei moștenitori: Joseph „Beau“, Robert „Hunter“ și Naomi „Amy“.

Relația dintre aceștia a fost una extrem de strânsă, în ciuda provocărilor chiar și materiale pe care le-au avut încă de la primele întâlniri, când, Neilia, i-a strecurat douăzeci de dolari sub masă lui Joe, întrucât acesta nu își permitea nota de plată la restaurant. Soarta avea să fie însă extrem de crudă, iar în decembrie 1972, la câteva săptămâni după ce Biden a fost ales senator de Delaware, un tragic accident de mașină avea să curme atât viața lui Neilia, cât și a micuței Naomi, în vârstă de doar 13 luni. Mașina în care se afla Neilia și cei trei copii ai familiei a fost lovită de un camion, accident care s-a soldat cu două victime, iar cei doi băieți au fost internați de urgență la spital.   

După un doliu complicat, de mai mulți ani, în 1977 Biden se însoară cu Jill Jacobs, o profesoară de engleză. Povestea dintre cei doi s-a născut în urma unei întâlniri premeditate, pusă la cale de către unul dintre frații lui Biden. Franc din fire, Biden i-a precizat lui Jill că a iubit-o foarte mult pe mama copiilor săi, ceea ce a făcut ca aceasta să accepte cererea în căsătorie abia după a cincea oară, ajungând cu Joe să declare despre sine „sunt soțul lui Jill Biden“. Luna de miere a noului cuplu a avut loc aproape de România, în jurul lacului Balaton din învecinata Ungarie.   

În 1981, în cuplul Biden – Jacobs avea să își facă apariția o fiică (Ashley), bucurie care i-a unit cu adevărat. Mai mult de atât, dr. Jill Biden este Prima Doamnă care are un loc de muncă în afara Casei Albe și totodată, dorește să își continue activitatea profesorală.

Ce se mai știe despre Președinte e faptul că este un mare consumator de înghețată, iar filmul său preferat este Chariots of Fire. Știm deja că nu consumă alcool, dar nici nu fumează, însă are un alt „viciu“, susținând: „folosesc fotbalul drept o cârjă, la fel și săriturile cu motocicletele și schiatul… dar acestea sunt cârje peste care am un anumit control“. Este pasionat de motociclism și automobilism, fiind abonat la revista Car and driver. Iubește animalele, în special câinii, în timpul mariajului cu Neila, cuplul a deținut un câine al cărui nume era Senator, iar acum în familia Biden există alți doi câini pe nume Champ și Major. 

Anul 2015 avea să fie un alt moment de cotitură în viața lui Joe, în timp ce era vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, fiul său Beau, moare în urma unui cancer la creier. Tragedie care avea să zguduie întreaga familie, și despre care Joe scrie pe larg în cartea Promite-mi, tată! Îndurerat și secătuit de energie, în amintirea fiului său, Biden alege viața și promite să facă tot posibilul pentru a nu renunța niciodată la visul de-a deveni președintele celei mai puternice națiuni din lume. Și în prezent, Joe poartă la încheietură mâinii un rozariu pe care nu-l dă jos niciodată, în amintirea celui care a fost Beau Biden.  

℗PUBLICITATEA treia oară este cu succes, Joe Biden devine președintele Americii 

Viața profesională și-o începe în 1968 când, după absolvirea Facultății de Drept, se angajează într-o firmă de avocatură. Intră în politică în calitate de membru activ al Partidului Democrat, iar, la scurt timp a fost ales în Consiliul Județean New Castle, după care, în 1971, pune bazele propriei firme de avocatură.

I se acordă șansa de a candida împotriva republicanului J. Caleb Boggs, având drept miză Senatul Statelor Unite. Având suportul necondiționat al familiei, Biden pornește o nemaiîntâlnită campanie electorală, și așa se face ca, la nici treizeci de ani, câștigă primul său mandat de senator în Congresul Statelor Unite, devenind, astfel, al cincilea cel mai tânăr senator american ales în istoria națiunii.

Se remarcă drept unul dintre cei mai de seamă experți în politică externă, printre cele mai vocale poziții enumerăm limitarea strategică a armelor cu Uniunea Sovietică, opunerea Primului Război al Golfului, extinderea NATO și exprimarea publică privind modalitatea prin care a acționat George W. Bush.

Anul 1987 este cel în care Biden se hotărăște, pentru prima oară, să candideze la Președinția Statelor Unite, însă o parte din cadrul discursului său s-a dovedit a fi plagiat, lucru care l-a făcut să piardă această ocazie.

La puțin timp după acest eșec, anevrismul cerebral și embolia pulmonară l-au determinat pe acesta să stea departe de scena politică, pentru o bucată de vreme. În 1994 avea să redacteze Legea Violenței Împotriva Femeilor, lansând o campanie națională de conștientizare împotriva violului în campusuri și a agresiunilor sexuale, precum și instituirea unui consilier la Casa Albă responsabil pentru violență împotriva femeilor pe durata mandatului Obama-Biden. Legea privind violența împotriva femeilor, astfel, era creată pentru a proteja drepturile civile ale femeilor, precum și pentru a face femeile să se simtă în siguranță.

În 2008 revenea în vizorul presei, cu precizarea de a-și anunța, pentru a doua oară, candidatura la Președinție, dar, și de această dată se dovedește a fi un eșec, obținând mai puțin de 1% din voturi. Însă, la doar un an distanță, Barack Obama avea să-l numească Vicepreședinte.

La scurt timp, Barack Obama îi lansează invitația de-a face parte din echipa sa, aceștia învingând; astfel, Barack devenind al 44-lea președinte american, iar Biden cel de-al 47 vicepreședinte. Despre anii de vicepreședinție și despre frumoasă prietenie care-l leagă de Barack, Biden scrie cu multă mândrie în cartea Promite-mi, tată!

Susținut de către fiul său cel mic, Hunter și mânat de dorința de-a transforma în realitate visul lui Beau, în 2020 Joe Biden devine președintele Americii. Mai exact cel de al 46-lea președinte, 46 fiind vârsta la care a încetat din viață Beau. Odată cu acest mandat, Biden scrie istorie numind-o pe Kamala Devi Harris prima Vicepreședintă afro-americană.  

„Politica nu trebuie să fie un foc dezlănțuit, care distruge tot ce se află în calea sa. Niciun dezacord nu trebuie să fie o cauză a războiului total. Și trebuie să respingem cultura în care faptele în sine sunt manipulate și chiar fabricate“, au fost cuvintele care aveau să insufle multă încredere în poporul american.  

Înainte de plecarea din Delaware spre noua reședință prezidențială de la Washington, Biden s-a arătat emoționat și a lăcrimat în fața publicului în repetate rânduri, sperând la un viitor mai luminos: „Știu că trecem printr-o fază dificilă în acest moment, dar acest întuneric se va clarifica, cu siguranță“.

Iată câteva din citatele reprezentative ale autorului Joe Biden: 

  • Așadar, cum vreau să‐mi petrec restul vieții? Vreau să mi‐l petrec cât pot de mult cu familia mea și vreau să ajut la schimbarea în bine a acestei țări și a acestei lumi. O datorie care face mult mai mult decât să‐mi ofere un scop; îmi asigură ceva la care să sper. Mă face nostalgic cu privire la viitor.
  • Mi‐am petrecut ultimii câțiva ani încercând să accelerez lupta împotriva cancerului. Cred că suntem pe punctul de a face noi descoperiri reale și semnificative și mi‐am dedicat timpul următoarelor două lucruri: să aduc un sentiment de urgență în această luptă și să mă asigur că sistemele de prevenție, cercetare și îngrijire sunt construite pentru a profita de pe urma celor mai bune tehnologii și descoperiri din ultimii douăzeci de ani.
  • Nu mi‐a spus nimeni niciodată că viața în politică și în serviciul public va fi una ușoară; nu m‐am așteptat ca politica să fie lipsită de dezamăgiri sau de suferințe. Dar întotdeauna am considerat că merită efortul!
  • Le‐a luat mult timp americanilor să înțeleagă adevărul simplu și evident că bărbații și femeile homosexuali sunt, în majoritatea lor covârșitoare, oameni buni, decenți, onorabili, care vor și merită aceleași drepturi ca oricine altcineva.
  • Un lucru de care am devenit destul de conștient de‐a lungul vieții este acela că sunt extrem de mulți oameni care suferă, fizic sau psihologic, în fiecare minut, în liniște și fără să se plângă. 
  • Am ajuns să înțeleg că nimeni nu‐ți poate lua chiar toată durerea, indiferent cât de apropiat este. Există momente când fiecare dintre noi trebuie să suporte povara pierderii singur și în propriul stil. Oamenii care înțeleg lucrul acesta sunt cei care poartă această povară.


Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută