fbpx
skip to Main Content

Calitatea vieții noastre este puternic influențată de calitatea relațiilor noastre, ne spune ori de câte are ocazia îndrăgitul Gáspár György.

De cuvântul „calitate“ este legat și numele unei personalități mondiale născute în România acum mulți ani, într-o zi de 24 Decembrie. Este vorba despre românul Joseph Moses Juran care, alături de William Edwards Deming, este considerat unul dintre părinții managementului calității. 

Joseph Juran s-a născut la Brăila pe 24 decembrie 1904 și a copilărit la Gura Humorului. La vârsta de opt ani a plecat împreună cu părinții săi în America. 

Și-a început activitatea profesională în 1924 ca muncitor necalificat. A absolvit Universitatea din Minnesota, devenind inginer electronist.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Joseph Juran a ocupat o funcție în cadrul Administrației Economice Străine. După o lungă perioadă de timp, Juran a decis să demisioneze pentru a deveni consultant independent. Nu a încetat să lucreze pentru companii mari, precum Gillette și General Foods. De asemenea, a fost profesor și lector la mai multe universități, fiind bine cunoscut la Universitatea din New York, unde a abordat problema controlului calității. 

Juran a continuat să lucreze independent până în anii 1990. 

Joseph Juran a simțit nevoia de a-și traduce cunoștințele și rezultatele cercetărilor sale în mai multe serii de articole și cărți. Printre conceptele sale cele mai studiate se numără principiul Pareto, acesta fiind unul dintre conceptele sale adoptate și dezvoltate pentru a vorbi despre zona calității și productivității. În cartea sa, Management Breakthrough, evocă problema managementului calității. Concepțiilor anterioare despre calitate, axate în principal pe produsul finit, le adaugă calitatea forței de muncă. Juran a susținut instruirea și formarea managerilor, inclusiv a managementului de top din companii, astfel încât calitatea produselor să nu fie afectată. 

Prima ediție a Manualului său de Control al Calității din 1951 a atras atenția JUSE (Uniunea Inginerilor și Cercetătorilor din Japonia), care l-a invitat în Japonia în 1952, unde a contribuit la transformarea economică japoneză. Toyota a fost una dintre cele mai mari companii care a aplicat cu mare succes ceea ce a predicat Juran. Considerat drept unul dintre autorii și inițiatorii „miracolului japonez“, a fost decorat de împăratul Japoniei cu Ordinul Sacrei Comori – cel mai înalt ordin acordat străinilor.

În 1954 a început să predea cursuri de managementul calității în Japonia. 

℗PUBLICITATEJoseph Juran a dezvoltat și ceea se numește „Juran Trilogy“ – o abordare a managementului multifuncțional compus din trei procese manageriale: planificarea calității, controlul calității și îmbunătățirea calității.

În 1979, la vârsta de 75 de ani, Juran fonda Juran Institute, un proiect pornit de la dorința de a îmbunătăți calitatea societății: „Orice ai face, ai grijă să îmbunătățească societatea. Nu o face de dragul profitului“, obișnuia să spună el celor de la Institut și nu numai.

În 1995, Juran a fost coautor al cărții A history of managing for quality. În volumul de peste 600 de pagini găsim capitole dedicate istoriei calității din China, Israel, India, Roma antică, Scandinavia, dar și din epoca modernă din țări precum Japonia, Anglia, S.U.A.. 

Drucker spunea că: „Indiferent de progresele realizate de industria manufacturieră americană în ultimii 30-40 de ani, îi suntem datori lui Joe Juran și muncii sale neobosite, răbdătoare, tenace.“

Juran a declarat în memoriile sale: „Cei care activați în domeniul managementului pentru calitate, ar fi bine să mulțumiți stelelor voastre norocoase. Domeniul dumneavoastră va crește pe tot parcursul vieții, în special în trei dintre industriile-gigant: sănătate, educație și guvernamental. Vor exista oportunități interesante pentru inovare și deservire a societății.“

În termenii cei mai simpli, Juran a definit calitatea drept „fitness pentru utilizare“. Depășirea rezistenței culturale în cadrul organizațiilor este esențială pentru ca filosofia și principiile de management al calității să fie implementate și practicate.

Juran, unul dintre mentorii omului de geniu Steve Jobs, a plecat de pe această lume la venerabila vârstă de 103 ani, lăsându-ne o moștenire de cea mai bună calitate.

Apropo, pentru voi ce înseamnă cuvântul „ calitate“? Cum cultivați relații de calitate?

Gabriela Blaga

Project manager creativ cu peste 10 ani de experiență în companii din top Fortune 500, bun comunicator, coach, trainer, „mama“ start-up-ului Innerpreneur, un om care crede că suntem ceea ce dăruim, iar toate experiențele pe care le trăim și persoanele pe care le întâlnim apar atunci când este potrivit pentru evoluția noastră.

Back To Top
Caută