Este, fără îndoială, una dintre cele mai urmărite femei din lume, care va scrie istorie prin acțiunile sale ale căror ecouri vor fi epice. Kamala Harris, căci despre ea este vorba, este prima femeie afro-americană, asiatică-americană aleasă vicepreședinte din istoria Statelor Unite, drept pentru care ne-am dorit să o cunoaștem mai bine la rubrica #AltfelDespreOameni.
Familia nu este și nici nu trebuie să fie perfectă
Se spune că familia este cea care ne ghidează în viață, voit sau doar prin bagajul cu care venim din copilărie, de aceea, atunci când ne raportăm la fiecare dintre noi, este important de observat care sunt elementele de bază care croiesc fundamentul personal. În ceea ce o privește pe Kamala Harris, potrivit site-ului femaleonezero.com, aceasta provine dintr-o familie prestigioasă, tatăl său (Donald Harris), de origine jamaicană, fiind profesor la Universitatea Standford, iar mama sa (Shyamala Gopalan), cercetător în domeniul oncologic și, totodată, fiica unui diplomat indian. A împărțit copilăria și experiențele cu sora sa mai mică, Maya, care, la rândul său, este de profesie avocat.
S-a născut în data de 20 octombrie 1964, în Oakland (California), ca rod al unei povești de dragoste înfiripată între doi tineri a căror pasiune comună pentru drepturile civile i-a făcut să-și unească destinele. Numele Kamala a fost ales de către mama acesteia, în urma rădăcinilor sale hinduse (în indiană, „Kamala“ însemnând „floare de lotus“). „Numele meu se pronunță «comma-la», ca un semn de punctuație.“
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Cu toate că viața părea idilică până în acest punct al narațiunii, la vârsta de cinci ani, Harris a fost părtașă la separarea părinților ei, mama sa devenind cea care s-a ocupat de creșterea și educarea fiicelor sale (într-un duplex din Berkeley) fără a se mai recăsători ulterior.
„Mama a înțeles foarte bine că are de crescut două fete de culoare. Știa că țara ei de adopție ne va vedea, pe Maya și pe mine, ca fete de culoare și a fost hotărâtă să crească două femei de culoare foarte încrezătoare.“
Educația nu trebuie să fie un lux în viața unui copil
A urmat cursurile școlii elementare Thousand Oaks și obișnuia să frecventeze atât o biserică baptistă, cât și un templu hindus pentru a-și „îmbrățișa“ rădăcinile.
Vizitele realizate în India și-au pus amprenta, de-a lungul vremii, asupra copilului Kamala, prin prezența bunicilor săi (bunicul său fiind un înalt oficial guvernamental, iar bunica sa activistă care învăța femeile cu posibilități reduse despre controlul nașterilor).
A absolvit Liceul din Montreal și a știut să se impună de mică, potrivit site-ului politico.com. La vârsta de treisprezece ani, Harris și sora sa au organizat cu succes un protest ad-hoc în fața blocului lor, împotriva unei politici ce interzicea copiilor joaca pe gazon.
A fost admisă la Universitatea Howard (Washington D.C.), cu specializare în Științe Economice și Politice. În 1990 s-a alăturat procuraturii din Oakland în calitate de asistent de procuror de district (din Almeda), cu toate că familia nu a fost încântată de alegerea sa.
A ajuns să reprime prostituția adolescenților din oraș, reorganizând abordarea pe care o aveau trupele de ordine față de fetele care erau, mai degrabă, victime. În 2003, avea să candideze la funcția de procuror în San Francisco (fiind aleasă cu o majoritate de 56,5% din voturi), devenind astfel prima femeie de culoare care a fost aleasă Procuror General al statului California. Un an mai târziu, odată cu candidatura sa la Senat, Harris avea să-l cunoască și pe Barack Obama, susținându-l necondiționat în campania sa prezidențială din 2008.
Conform bbc.com, s-a remarcat prin tenacitatea și inconfortabilitatea întrebărilor sale, în cazul audierilor lui Brett Kavanaugh (care era un posibil judecător al Curții Supreme), precum și ale actualului Procuror General al Statelor Unite, William Barr. Anul 2019 a fost cel în care Harris a decis să-și anunțe, în Oakland, candidatura la alegerile prezidențiale ce aveau să aibă loc în 2020, însă răspunsurile sale laconice date întrebărilor care vizau asigurările de sănătate nu au propulsat-o într-atât cât era nevoie, fiind, în schimb, „salvată“ de capacitățile sale de comunicare. În decembrie 2019 a decis să se retragă din această cursă, urmând ca la doar două luni distanță să revină în forță, susținându-l pe Joe Biden (deși nu a fost dintotdeauna pro Biden).
Harris declara pentru Washington Post (2019) că nu ar fi sănătos ca politicienii să se încadreze în compartimente în baza culorii sau a background-ului. „Ideea mea a fost: sunt cine sunt. Sunt bine cu asta. S-ar putea să fie nevoie să-ți dai seama, dar sunt bine cu asta.“
Fiecare femeie are nevoie să găsească o sursă de inspirație în mama sa
Shyamala Gopalan a fost, fără doar și poate, un sprijin, dar și o inspirație pentru Kamala Harris. A absolvit Universitatea din Delhi la nouăsprezece ani și a părăsit India cu scopul de a se specializa în endocrinologie și nutriție, devenind cercetător în domeniul cancerului. A absolvit doctoratul în anul în care a apărut și prima sa fiică; devotată fiind meseriei sale, momentul sorocului a găsit-o pe Gopalan în laborator.
În cadrul discursului în urma victoriei din data de 7 noiembrie, Harris menționa, conform theguardian.com.us: „Mă gândesc la ea și la generațiile de femei – femei de culoare, asiatice, albe, latine și nativ americane de-a lungul istoriei națiunii noastre – care au pregătit calea acestui moment din această seară. Femeile care au luptat și s-au sacrificat atât de mult pentru egalitate, libertate și dreptate pentru toți, inclusiv femeile de culoare, care sunt prea des trecute cu vederea, dar atât de frecvent dovedesc că sunt coloana vertebrală a democrației noastre. Ce testament este pentru personajul lui Joe că a avut îndrăzneala de a sparge una dintre cele mai substanțiale bariere care există în țara noastră și de a alege o femeie ca vicepreședinte al său. Dar, deși aș fi prima femeie din acest birou, nu voi fi ultima. Pentru că fiecare fetiță care privește în seara asta vede că aceasta este o țară plină de posibilități.“
Cine spune că femeilor puternice nu le place să gătească?
Cred că mulți dintre noi ne gândim că nu prea mai are timp și pentru viața personală, mai ales să-și și găsească o pasiune în a găti. Dincolo de asta, Harris este considerată o bună bucătăreasă, dovada reprezentând-o contul său de Instagram (care este presărat cu diverse fotografii și videoclipuri în acest sens), precum și cooking show-ul de pe YouTube la care a participat, punctează femaleonzero.com.
Să o cunoaștem pe „Momala“!
În 2014, și-a unit destinul cu avocatul Dough Emhoff într-o ceremonie restrânsă, oficiată de însăși sora sa. De asemenea, este de precizat și faptul că soțul său nu se află la prima căsnicie, având chiar doi copii care o alintă pe Harris „Momala“.
A vorbit fără perdea despre experiența de a deveni mamă vitregă și despre cum acest termen nu a existat în viața lor de familie. A devenit simbolul familiei americane moderne, și este un exemplu pentru vremurile pe care le trăim, în care stereotipurile nu contenesc să ne „dicteze“ realitatea.
Vicepreședintele SUA și playlistul pe Spotify
Uneori, ne este greu să putem vedea oamenii aflați în funcții-cheie dincolo de fișa postului. Ei bine, printre altele, muzica reprezintă pentru Harris un alt domeniu aparte. Pasionată de rap și hip hop, aceasta a lansat în 2017 un playlist preferat de Spotify, printre cântăreții preferați numărându-se Beyoncé, TLC, Kendrick Lamar sau The Notorious B.I.G.
Scrisul este terapeutic
Dacă pentru noi ceilalți ziua are douăzeci și patru de ore, pentru Harris are, fără doar și poate, mult mai mult. Nu de alta, dar toate cele enumerate până în acest punct nu reprezintă tabloul complet al aptitudinilor acesteia, politiciana fiind, totodată, și autor al unei cărți pentru copii (Superheroes are everywhere) și a două cărți de non-ficțiune (The Truths We Hold, respectiv Smart On Crime).
Iubirea este iubire
Printre premierele pe care acest om politic le-a trăit se mai numără și faptul că este cea care a susținut prima ceremonie de nuntă între persoane de același sex din California. Tot ce putem spera este ca tot mai multe state să pună mai presus de toate umanitatea și iubirea și să recunoască faptul că dragostea nu are limite, indiferent cât le-am tot pune și impune unei atare societăți.
Deviza ei în viață – Ridică-te puternic!
Sigură pe acțiunile sale, dar și pe echipa din care face parte, Harris nu a ținut niciodată cont de rezultatele preliminare ale sondajelor, ci pe ziua alegerilor în sine. Este genul de politician căruia nu îi este teamă să o ia de la capăt atunci când crede în ceea ce predică. Siguranța, fermitatea și hotărârea sunt atribute specifice oamenilor politici, dar care, din păcate, pălesc tot mai tare în realitatea zilelor noastre.
#KHive și #DougHive
Cei mai împătimiți admiratori ai săi din mediul online au fost numiți #KHive, ca o analogie a fanilor lui Beyonce, intitulați #Beyhive.
Nu numai Harris se bucură de popularitate în mediul online; soțul său, de asemenea, se bucură de un mini club de fani pe Twitter, reuniți sub hashtagul #DougHive. Susținător înfocat al lui Harris, acesta a fost alături de ea atât în momentele bune, cât și în cele mai puțin bune.
Într-un interviu acordat publicației Marie Claire, Emhoff sublinia „Sunt soțul ei. Așa că rolul meu este să fiu acolo pentru ea, să o iubesc… să o ajut“, titrează site-ului oprahmag.com.
So proud of you. ❤️❤️🇺🇸🇺🇸 pic.twitter.com/Orb1ISe0dU— Doug Emhoff (@DouglasEmhoff) November 7, 2020
Ce pot face pentru soția mea? Ai grijă să-și transforme visurile în realitate
Potrivit Associated Press, titrat de HotNews.ro, Dough Emhoff se va retrage din activitatea întreprinsă la cabinetul său de avocatură cu scopul de a se dedica noului său rol de la Casa Albă. Astfel, începând cu luna august, Emhoff a intrat în concediu pe perioadă nedeterminată și, deși are o consistentă carieră în domeniul divertismentului, acesta a devenit popular prin prisma soției sale.
Într-un interviu acordat NowThisNews, Emhoff sublinia următoarele: „Vreau mai multe femei în funcții înalte și vreau mai mulți parteneri, indiferent cine este partenerul lor, să le sprijine și să le ofere o oportunitate și un mediu pentru succes.“
Cu siguranță vor scrie istorie și în acest sens și poate, cu această ocazie, stereotipurile vor „suferi“ un declin.
Următorul capitol…
Prima zi în care se vor „instala“ în noile poziții va fi cea în care vor începe să scrie „următorul capitol“ al istoriei Statelor Unite, declară Harris răspicat pe Twitter, printre primele probleme abordate fiind redresarea economică, abordarea pandemiei COVID-19, egalitatea rasială, precum și schimbările climatice.
Harris adaugă, potrivit site-ului bbc.com, „știm că, fiind descendenți ai sclavilor și ai oamenilor de culoare care ies din colonizare, avem un rol special, iar educația ne oferă o poziție specială în societate, pentru «a pune umărul» la schimbare.“
Lupta pentru restabilirea echității rasiale este o reală provocare
Un alt subiect sensibil îl reprezintă maternitatea în rândul persoanelor de culoare, care este în continuare văzută „altfel“ de ceilalți. Într-un interviu acordat publicației Essence, titrat de oprahmag.com, Harris sublinia că „în fiecare zi, femeile însărcinate intră în cabinetul medicului lor pentru controale, sfaturi și tratament; dar această experiență este foarte diferită pentru femeile de culoare.“ Culoarea pielii nu ar trebui să mai dicteze, în 2020, modalitatea prin care avem acces la anumite servicii sau la felul în care suntem tratați, de aceea este sănătos să se facă pași importanți în acest sens, întrucât, după cum știm, problemele rasiale nu sunt un subiect străin, mai ales în Statele Unite.
Libertatea de exprimare nu se discută
Potrivit site-ului oprahmag.com, într-un interviu acordat revistei Marie Claire, Harris susținea că „ceea ce vreau să știe tinerele și fetele este că sunt puternice și că vocea lor contează.“ Totodată, vicepreședintele Statelor Unite încurajează femeile să-și folosească vocea în situații cu care nu s-au mai întâlnit și, în acele momente, să-și reamintească faptul că nu sunt singure, ci suntem noi, întreaga societate, care le aplaudăm pentru curajul de a-și depăși situația.
Trăim vremuri tulburi, dar la fel de interesante, în care adaptabilitatea, presărată cu încredere și cu o licărire de speranță, joacă un rol-cheie. Schimbarea vine cu un nou suflu, unul care emană încredere și doborârea unor stereotipuri adânc înrădăcinate.
Închei această scurtă „radiografie“ a Kamalei Harris cu gândul că vorbele sale vor sădi în sufletul nostru combustia necesară unui nou început: „Visați cu ambiție, conduceți cu convingere și vedeți-vă într-un mod în care alții nu au făcut-o, pentru că nu au mai văzut așa ceva până acum.“