Skip to content

Pasionată de înțelegerea minții inconștiente, Krisztina Gabriella Szabó se numără printre cei mai cunoscuți hipnoterapeuți din țara noastră. Este psihoterapeut, formator și supervizor în cadrul Asociației Române de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană (ARHTE), cu specializări și în Psihoterapia Centrată pe Persoană (focusing) și în Terapia prin Acceptare și Angajament (ACT). În prezent, desfășoară activități de formare în hipnoză clinică și terapie ericksoniană în cadrul ARHTE, precum și de formare continuă, și lucrează ca psihoterapeut în practica privată în cadrul Centrului PsiFocus.

Cum ne setăm intențiile pentru începutul de an și cum putem acționa în așa fel încât acestea să se „manifeste“?

Anul Nou e ca un bebeluș. Înseamnă o viață nouă. Un ritual și o transă de reînnoire. Un moment prielnic pentru a lăsa în urmă ceea ce nu ne mai folosește și pentru a consolida ceea ce prețuim. Vraja unei coli albe pe care putem așterne orice.

Șase lucruri pentru a manifesta intențiile noastre:

 • Să găsim sau să creăm acele acțiuni fizice și mentale care construiesc materializarea intențiilor noastre. (Când spun „acțiuni mentale“, mă refer, de exemplu, la a observa, a reflecta, a conceptualiza, sau a interpreta, a-mi reaminti în mod voluntar ceva, a-mi direcționa în mod voluntar atenția într-o anumită direcție sau într-un anumit mod, a alege etc.)
 • Între milioanele de lucruri mari și mici pe care vrem, dar nu putem să le facem, să ne concentrăm pe acele unu-două lucruri mărunte, pe care vrem și putem să le facem. 
 • Să ne amintim că a vrea să faci ceva nu înseamnă neparat că ai chef acum de acel lucru, dar alegi să-l faci pentru că aspiri la consecințele sale probabile și ești dispus(ă) să dai o șansă reală intențiilor tale să se manifeste.
 • Să facem acțiunile de la punctul 1.
 • Să ne aducem aminte că orice zi, ba chiar orice clipă, orice „acum“ poate fi cel mai potrivit moment pentru a reveni la intenția noastră. Atunci când am călcat pe bec, un nou început este la fel de bun pentru intenții vechi și noi.
 • Dacă ne-am dat seama că nu facem ceea ce ne-am propus să facem, să revenim. Din nou și din nou, oricând. Acum.

Manifestarea a devenit un concept tot mai popular la nivelul publicului larg. Care consideri că sunt regulile de bază atunci când vine vorba despre puterea manifestării?

Un alt cuvânt cu „m“ este „mindfulness“, cel puțin la fel de popular în ultimii ani. Și pe bună dreptate. Așa cum văd eu lucrurile, celebrul citat din Carl G. Jung exprimă cât se poate de bine ceea ce aș numi „reguli ale manifestării“: „Până când transformi inconștientul în conștient, el îți va conduce viața, iar tu îl vei numi soartă“. Acum, desigur că nu putem și nici nu este necesar să transformăm tot ceea ce este inconștient în conștient, dar într-un sens cât se poate de propriu, sunt în viața de zi cu zi o serie de acțiuni pe care nu le realizăm dintr-o zonă de conștiință deplină și legat de care simțim că e ca și când ne autosabotăm, iar pentru a ne „alinia mai bine cu noi înșine“, de cele mai multe ori, e nevoie de un spațiu de conștientizare și integrare a nevoilor și a năzuințelor noastre.

Din perspectiva mea, iată un decalog posibil al manifestării („cei 10 C“):

 1. Centrează-te: tu ești centrul de creație al vieții tale.
 2. Conștientizează și cultivă cu încredere: învață să stai în tine, cu tine, pentru tine.
 3. Cinstește obstacolele: acceptă prezența lor inevitabilă, învață să le lași să te învețe.
 4. Cinstește binecuvântările (resursele): învață să primești cee ce e bun și util pentru tine, fie că e vorba de lucruri materiale, fie că e vorba de „lucruri“ precum iubirea, prietenia, aprecierea, ajutorul.
 5. Cinstește materia: învață să-ți respecți corpul ca manifestare prețioasă a vieții pământești, fără de care nu ai putea trăi. Extinzând, învață să respecți orice manifestare a vieții (pământul, florile și arborii, munții și apele, păsările și animalele, ceilalți oameni).
 6. Cinstește spiritul: adu-ți aminte că ești mai mult decât materie. Acțiunile tale creează materie (manifestare), dar tu-conștiință, ești creatorul și guvernatorul acțiunilor tale.
 7. Conectează-te la Univers: adu-ți aminte că nu ești singur și nu ești izolat. Ești un Univers conectat la Universul celorlalte Universuri. Nu trebuie și nu poți să faci totul de unul singur. Și nici ceilalți. Contribuția ta e unică și prețioasă, chiar și atunci când e un cuvânt sau o privire.
 8. Construiește în prezent: folosește ce ai acum pentru a face ce poți acum.
 9. Cultivă aprecierea lucrurilor mici: se spune că atât Diavolul, cât și Dumnezeu se ascund în detalii. Adu-ți aminte că o privire sau un pas mărunt în direcția intenției tale e deja o manifestare a ei.
 10. Crește continuu: amintește-ți că niciodată nu ai terminat de învățat sau de devenit.

Unii experți vorbesc despre faptul că este esențial să avem conturate intențiile într-un mod cât mai clar. Ce presupune acest proces de claritate și cum putem să ne păstrăm energia cu privire la implementarea intențiilor noastre?

℗PUBLICITATEPentru mine, o intenție clară înseamnă să știu ce vreau. Mai mult decât ce am chef. Și mai mult decât ce nu vreau. Ce vreau de la viață? Ce vreau să fac cu viața mea? Cu ziua de azi? Cu această oră? Cu această clipă? De fapt, înseamnă să știu și să simt acest lucru, să știu cu mintea și cu inima. Atunci când știm și simțim (inclusiv fizic) răspunsurile la aceste întrebări, suntem în contact cu energia de care avem nevoie pentru manifestarea intenției noastre. Ce putem face pentru a cultiva această energie? Să revenim, din nou și din nou, la ceea ce vrem și ceea ce am ales, reafirmând alegerea noastră. Reamintindu-ne din nou și din nou cu mintea (să știm), cu trupul și cu sufletul (să simțim) intenția noastră.

Atenție: „Ce vreau de la viață?“ e o întrebare utilă, mai ales atunci când o folosesc pentru a-mi orienta atenția spre mine și lucrurile pe care le pot face eu. Vreau iubire? Asta înseamnă unde, cu cine, cum pot acționa iubitor. Vreau o viață ca o grădină de trandafiri? Asta înseamnă cum pot deveni tot mai bun(ă) în a sădi și a cultiva trandafiri în grădina mea. Asta înseamnă să fiu, în mod sănătos, în centrul propriei mele existențe.

Ce se află în culisele intențiilor noastre care ajung să nu se materializeze?

Una dintre cele mai la îndemână explicații poate fi aceea că intențiile care nu se manifestă sunt blocate de alte „intenții“ care, în schimb, se manifestă, deși nu suntem neapărat conștienți de ele. Nu sunt suficient integrate. Spre exemplu, vreau o grădină de trandafiri, dar vreau și libertate. Dacă muncind la gradina mea de trandafiri, voi constata că mă simt tot mai mult ca un sclav și omit, uit, ratez să fac ce-mi propun sau am prea puțină satisfacție, probabil este necesară o reorganizare a celor două aspirații în moduri în care ele să se sprijine reciproc, în loc să fie în conflict.

Ce lectură ne recomanzi pentru a ne însuși arta manifestării?

Orice carte bună de psihologie, inclusiv beletristică. Orice carte care ne ajută să fim mai flexibili. Orice carte care ne ajută să trăim mai mult în prezent. Orice carte care chiar ne ajută să ne manifestăm așa cum dorim. De unde știm care e cartea aceea? Învățând să ascultăm de experiența noastră: punând în practică ceea ce am învățat (sau ceva ce am învățat) din cartea aceasta, oare am venit mai aproape de mine, de persoana care vreau să fiu? Azi, mâine, în trei luni, în trei ani? Privind în urmă, ce fel de cărți m-au ajutat, de-a lungul anilor, cel mai mult, să manifest persoana care aleg să fiu? Cărțile pe care mi le recomandă terapeutul meu (presupunând, bineînțeles, că terapia mea e un proces care mă ajută să manifest viața pe care mi-o doresc).


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0