fbpx
skip to Main Content

Dacă ar fi să privim partea plină a paharului, nu putem să ne plângem de o lipsă de subiecte la cafeaua de dimineață. Ultimul subiect fierbinte care ne-a distras atenția de la evenimentele din Ucraina este incidentul de la Oscaruri de anul acesta. Astfel că lumea s-a împărțit, din nou, pe tabere: tabăra Rock vs. tabăra Smith.

În România anilor ’90 eram mai mult crescuți și educați în fața televizorului, decât la mesele în familie. Mai târziu, prin adolescență, îmi amintesc impactul emoțional pe care The Pursuit of Happiness (2006) l-a avut asupra mea, deși subiectul era unul ceva mai greu de digerat pentru o puștoaică de 15 ani.

Îmi place să cred că toate filmele pe care le-am consumat, toți actorii pe care i-am urmărit m-au îmbogățit cultural, emoțional și că, din fiecare film, am rămas cu câte o motivație intrinsecă sau măcar cu un citat pe care să îl găsesc ani mai târziu, valabil și aplicabil în diverse contexte.

În mintea colectivă, vedetele sunt idolatrizate, așezate pe cel mai înalt piedestal, iar dacă acestea supraviețuiesc suficient timp acolo, sus, ele inevitabil vor ajunge să fie tratate și percepute ca fiind bunuri ale domeniului public.

Oamenii uită că vedetele nu sunt supereroi

Da, adesea confundăm actorii cu personajele pe care le interpretează în filme, prin urmare, sunt desconsiderate ca ființe umane, cu emoții și cu trăiri cât se poate de reale. În schimb, atunci când o vedetă greșește, acea greșeală vine ca un soi de evadare mintală și emoțională pentru restul dintre noi. „Ne este mai ușor să investim în viețile altora, pentru că în felul acesta, nu suntem obligați să ne uităm la propriile vieți imperfecte“ – spune Renetta Weaver, psihoterapeut în Mayland. Aceasta este de părere că palma de la Oscar a adus cu ea o serie de dileme etice cu care noi, oamenii, ne confruntăm, iar cei care sunt împotriva violenței au fost imediat nevoiți să își formeze propria tabără.

Gluma prezentatorului Chris Rock face trimitere la G.I. Jane (1997), film în care Demi Moore joacă rolul unei femei înrolate în programul de pregătire a trupelor Seals, fiind astfel nevoită să își radă părul. Soția lui Smith, Jada Pinkett-Smith suferă de o boală autoimună, despre care a vorbit deschis, cunoscută sub numele de alopecie. Este important de știut că, în rândul femeilor, pierderea părului este la fel de invalidantă precum cancerul.

De ce „palma de la Oscar“ ne captivează

Discutând cu câțiva experți în sănătate mintală despre ramificațiile incidentului, putem înțelege de ce „palma de la Oscar“ este atât de captivantă și, totodată, de polarizantă.

Cornelia Gibson, terapeut familial la Centrul de Consiliere Agape, California, spune că dacă Will Smith ar fi făcut un pas înapoi și ar „rumegat“ preț de câteva secunde asupra mișcării sale, cu siguranță, seara ar fi fost alta. Sunt momente de înaltă tensiune, astfel că atunci, mai mult că oricând, e nevoie să vedem imaginea de ansamblu.

℗PUBLICITATEAnalizând sub spectrul de boli mintale, putem tolera mai ușor acea palmă. Will Smith provine dintr-o familie în care violența domestică era prezentă, marcându-i astfel copilăria și formarea. Crescând într-un mediu abuziv, este posibil că gestul să fi fost o reacție de tip „flight or fight“. Weaver subliniază faptul că Will Smith tocmai lansase un memoriu, în care a scris despre faptul că s-a simțit vinovat în relație cu mama sa, neputând să o apere de abuzurile tatălui. Îndrăgitul prinț din Bel Air, supereroul, donatorul de organe și tatăl de campioane, este, în primul rând, om. În spatele celebrității se ascunde, așadar, un adult, martor al violenței domestice. Abuzul schimbă creierul uman, printre consecințele sale numărându-se anxietatea, stresul post-traumatic și depresia.

Brandy Porsche, consilier profesional în Texas, amintește celebra discuție de la masa roșie dintre soții Jada și Will, în care Jada-Pinkett își adresa propria relație extraconjugală cu artistul August Alsina, scopul discuției fiind acela de a demasca interiorul unei căsnicii „rele“. De aici, ne putem face o imagine despre gradul de erodare a unei relații desfășurate în ochiul public, preț de câteva decenii. De la căsnicie, la felul în care cei doi și-au crescut și educat copiii, oamenii au ridiculizat structura lor familială, ceea ce a dus la niveluri crescute de rușine și furie.

Și totuși, de ce?

De ce tind oamenii să își proiecteze problemele în jurul violenței? Pentru că, explică Angela Robinson, director clinic la NorthNode Group în Delaware, trauma vine atașată emoțional de experiență, de conflict sau de ambele. Proiectarea este un mod de anulare a propriei traume, doar că prin ochii altei persoane aflate într-o suferință.

În concluzie, gluma lui Chris Rock poate fi considerată una de prost gust, dar palma pe care acesta a primit-o este un comportament social inacceptabil, care a dus, în cele din urmă, la retragerea lui Will Smith din Academie.

Indiferent de tabăra în care ne-am poziționat, trebuie luat în considerare efectul pe care gluma l-a avut asupra Jadei Pinkett-Smith. Ceea ce poate părea ca o simplă glumă pentru unii, pentru alții este un afront serios adus la adresa sănătății mintale.

Lumea PC (Politically correctness) este o lume nouă, în care linia dintre educație și cenzură poate fi una foarte fină, iar evenimentele curente și repetitive indică faptul că, în viața reală, această lume nu se regăsește. Personal, mi-a atras atenția comentariul lui Denzel Washington direcționat către Will Smith în seara Oscarurilor: „În momentul tău de glorie, fii atent: atunci vine Diavolul să te caute!“ − acesta din urmă fiind premiat cu titlul de „Cel mai bun actor“ în momentele imediat următoare…

Nu putem decât spera că infamă palmă nu îi va încheia, în mod irevocabil, cariera actorului, de altfel, mult iubit.

Raluca Bălănică − Absolventă a facultății SNSPA, Specialist Compliance în domeniul asigurărilor. O etichetă mai aproape de mine ar fi: suflet între două vremuri sau om în căutarea autenticului și a unor forme de viață de mult apuse, în care compromisul nu poate exista.

Caută
Coșul de cumpărături
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0