Skip to content

Recomandarea de lectură din luna aceasta vine din partea Dianei Lupu, psihoterapeut și gazda rubricii #PsihoDescoperiri. Diana ne aduce în centrul atenției o carte vindecătoare pentru toți aceia dintre noi care suntem bântuiți de traumele trecutului sau care vrem să descoperim psihologia somatică. Partea bună este că vorbim despre o carte care vine și cu instrumente vindecătoare, iar vestea și mai bună este că acestea se află atât în noi, cât și în spațiul dintre noi. 

„Autorul și psihoterapeutul Peter A. Levine aduce în rafturile noastre o carte-călătorie ce își propune să ne conducă spre o mai bună înțelegere a naturii umane, ce de multe ori pășește într-o lume a impredictibilului cu potențial traumatic. Ce mi se pare fascinant este împletirea experienței personale – un accident suferit pe trecerea de pietoni – cu realizările din munca depusă în domeniul minte-corp, de-a lungul anilor. Mesajul autorului sună în felul următor: mintea noastră trăiește într-un corp pe care avem nevoie să îl ascultăm și să îl înțelegem mai mult.  

Personal, cred că e una din cărțile care nu a apărut întâmplător în viața mea, într-o perioadă în care am experimentat prima intervenție chirurgicală din viața mea. «Toate animalele superioare manifestă reacții de frică», spune Levine în prima parte a cărții, iar vorbele astea au mers cu mine în sala de operație. Asemenea experienței lui, corpul meu a început să tremure la scurt timp după intervenție și, inevitabil, m-a cuprins îngrijorarea că ceva greșit se întâmplă cu mine. A fost ca o gură de aer proaspăt când am dat peste explicațiile legate de autoreglarea înnăscută a corpului, despre cât de NORMAL și vindecător au fost acele frisoane reci și acel tremur. 

℗PUBLICITATE



O astfel de lectură ne face bine atât nouă, specialiștilor din domeniul psihoterapiei și a sănătății mintale, cât mai ales nouă, oamenilor, care parcă refuzăm să trăim și în corpul nostru, respingând orice reacție de disconfort, blocând-ne energia corpului în trecut. În această carte, Peter Levine lărgește cunoștințele și explicațiile pe care le avem despre conceptul de traumă și o face în cel mai blând mod posibil, ca printr-o poveste plină de mister, suspans și descoperiri surprinzătoare. El spune: «Majoritatea oamenilor consideră trauma o problemă mentală, chiar o afecțiune a creierului. Cu toate acestea, trauma se produce și în corp.»

Relația cu propriul corp este una dintre acele legături pe care suntem datori să o explorăm atât pentru calitatea vieții noastre, cât și a urmașilor noștri. Știu că nu putem schimba ceea ce nu cunoaștem, că schimbarea se face mergând înapoi, nu doar înainte, iar Într-o voce nerostită poate fi acel fir roșu alături de care să începi să cunoști, să înțelegi și să te reconectezi cu tine.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0