Skip to content

În lumea întreagă, există peste 1000 de metode de lucru validate științific și specifice psihoterapiei. Una dintre acestea este metoda Sistemelor Familiale Interne (SFI), prezentată în detaliu în cartea Nu există părți rele. Îndrăgita Alanis Morissette este una dintre susținătoarele metodei SFI și în rândurile de mai jos de prezintă beneficiile pe care le-a perceput și cum i-a schimbat viața munca lui Richard Schwartz, autorul cărții Nu există părți rele.

„Îmi amintesc momentul în care am aflat oficial de modelul Sistemelor Familiale Interne (SFI) al lui Dick Schwartz. Zburasem în Asheville, Carolina de Nord, în mijlocul celui de‐al doilea episod de depresie postnatală, pentru a aborda numeroasele cauze ale suprasolicitării mele, ale tendinței de a dărui în exces și ale suprasolicitării cronice. Acest stil de viață a devenit din ce în ce mai normalizat și primit cu bucurie, chiar dacă face în continuare ravagii asupra vieților noastre fizice, emoționale și relaționale. Am stat acolo timp de câteva zile cu Bryan Robinson, o personalitate marcantă în recuperarea din dependența de muncă. Eram extrem de hotărâtă să analizez elementele lumii mele interioare care mă mențineau înghețată și în același timp cuprinsă de panică pe banda tot mai rapidă de alergare a vieții. Îmi amintesc limpede că, la un moment dat, în mijlocul unei investigații profunde, m‐am uitat la Bryan și l‐am întrebat: «Ce este asta, Bryan?» «Acesta e Modelul Sistemelor Familiale Interne», a spus el. Am zâmbit, uimită de cât de elegant, binevoitor și cuprinzător era acest model. Mi‐a fost mult mai simplu să‐mi găsesc centrul de conștientizare, în timp ce dialogam cu numeroase părți diferite din mine, dintre care unele tânjeau după atenție de foarte mult timp. Prin munca desfășurată în cadrul SFI am găsit o ancoră, un loc de neutralitate caldă și de observație curioasă, auto‐compasiunea pe care îmi fusese aproape imposibil să mă conving să o ofer propriului meu psihic.

Am fost o «fată din bucăți» de când mă știu. Mereu am fost obsedată de condiția noastră umană complexă, fragilă, variată și fascinantă. Când am început să lucrez cu SFI, am fost atrasă de ideea de a reveni la întregire, adică dreptul nostru din naștere, oferind atenție și grijă fiecărei «părți» din mine, pe măsură ce acestea își făceau simțită prezența într‐un mod adorabil, înfiorător, neîncetat și uneori dureros. M‐a încurajat faptul că partea mea furioasă, cea de mamă, de artistă, partea responsabilă (sau iresponsabilă!) din punct de vedere financiar și cea de spirit liber puteau să‐mi ofere cumva înțelepciune, dacă doar mi‐aș deschide inima și mi‐aș îndrepta curiozitatea înspre ele. Fiecare parte – oricât de înspăimântătoare, revelatoare sau misterioasă pare să fie – poate oferi înțelepciune, alinare și viziune. Am ajuns să privesc aceste părți interne ca pe niște mesageri. Dialogul cu ele poate oferi îndrumare și informații valoroase. Întregul sistem al «eurilor» mele numeroase putea astfel să se integreze în personalitatea și viața mea de zi cu zi. Aceste părți puteau chiar să dialogheze cu și între ele, lucru înlesnit de Sinele meu superior. În acest fel, puteam să am parte de claritate, idei sau răspunsuri la întrebări aparent insurmontabile și complicate despre viața mea. Aceste răspunsuri veneau rapid și fulgerător pe măsură ce comunicam prin cuvinte, scris, mișcare și artă cu numeroasele părți interioare, chiar și sau mai ales cu cele care mă speriau cel mai tare.

În lumea mea interioară, m‐am întâlnit cu propria furie ucigașă, cu rușinea, groaza, depresia, durerile și dorințele, cu umilințele și suferința mea. Pe lângă aceste părți «întunecate» sau «negative», care păreau să‐și dorească să mă condamne la tipare repetitive și la obiceiuri dureroase, existau tot atâtea părți «luminoase» sau «pozitive», care îmi cereau și ele curajul de a mă deschide către părțile vizionare; părțile generoase; părțile inteligente; părțile de leadership; părțile talentate, sensibile, empatice. Cu unele părți părea mai simplu să dialoghez decât cu altele. Pe altele mi s‐a părut că era mai riscant și de‐a dreptul periculos să le accept. Cu cât aprofundam mai mult modelul SFI al lui Dick, cu atât cuvintele și învățăturile lui îmi păreau mai adevărate și eliberatoare. Și anume, că fiecare parte, oricât de îngrozitor s‐ar fi manifestat, oricât de ascunsă, confuză sau dureroasă era, avea cele mai bune intenții și deținea mesaje utile pentru mine. Fără excepție, fiecare parte, fie că era un exilat, un manager sau un protector, dispunea de perspective profund binevoitoare și înțelepte pentru mine, din partea Sinelui meu superior, era nevoie doar să‐mi fac timp să le fiu alături.

℗PUBLICITATEÎn timp ce mă familiarizam tot mai mult cu SFI, a apărut un sentiment bogat de spiritualitate. Era răsplata sufletească pentru că am permis acestei curiozități să‐mi deschidă încetul cu încetul inima ferecată. Am înțeles că acest Sine care dialoghează cu toate părțile eului meu interior este chiar sufletul (meu). Această conștientizare mi‐a permis să fiu cuprinsă de un sentiment direct, fizic de divinitate, iubire, spirit, compasiune. Am ajuns să constat că adevăratul dialog a început în momentul în care am găsit acest «sediu» al Sinelui. Îl recunoșteam atunci când începeam să simt cele «opt C‐uri» din SFI: creativitate, curaj, curiozitate, conexiune, compasiune, claritate, calm, convingere. Ceea ce mi se păruse descurajant întreaga viața – și anume, să privesc înăuntrul meu ca să‐mi asum responsabilitatea sau ca să‐mi cercetez impulsurile, obsesiile, factorii declanșatori și reacțiile – a devenit palpitant, încetul cu încetul. Dick Schwartz a dus toată munca jungiană și subconștientă pe care am depus‐o la un cu totul alt nivel de vindecare.

Sunt foarte recunoscătoare pentru că Dick a continuat să răspândească modelul SFI în întreaga lume. Mă simt emoționată și profund conectată atunci când îl văd lucrând pe modelul SFI cu alte persoane. Cred că avem nevoie de SFI acum mai mult ca niciodată. Munca lui ne oferă fiecăruia dintre noi cultivarea bunătății, înțelepciunii și puterii proprii, dacă suntem dispuși să privim în interiorul nostru. Cu ajutorul SFI, fiecare parte din noi se bucură de un moment de glorie. Adevărata vindecare începe atunci când acordăm atenție părților care au cea mai mare nevoie de atenție. Pe măsură ce simțim crescând în noi compasiunea pentru sinele nostru, aceasta afectează încetul cu încetul lumea în ansamblu, susținându‐ne eforturile de a ne dezvolta și de a ne îndrepta spre o lume mai puțin dezbinată, lipsită de conflicte și suferință inutilă. Înțelegem că împărtășim cu toții umanitatea noastră delicată și minunată.“

Extras din cartea Nu există părți rele, de Richard Schwartz.  

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0