Skip to content

Recomandarea de lectură a lunii martie vine din partea jurnalistei și fondatoarei A List Magazine – Andreea Esca. Iar cartea pentru care a scris prefața este una dintre cele mai populare cărți despre psihologia maternă. Autoarea cărții Confesiunile unei mame imperfecte, Harriet Lerner, este pentru lumea psihoterapiei de familie ceea ce Andreea este pentru televiziunea din România: un simbol de autenticitate, de umor și de dinamism energetic.

„Când m-a rugat Gáspár György să scriu această prefață, i-am declarat că mă consider cea mai nepotrivită persoană, deoarece n-am citit nicio carte de parenting și mi-am crescut copiii «după ureche». Numai că a insistat, așa că iată-mă scriind pentru prima dată un cuvânt-înainte pentru o carte despre relația părinte-copil.

Mi-am dorit copii de când mă știu, și asta probabil și datorită mamei mele, care spune că un copil e cea mai mare bucurie pe lumea asta. De altfel, îmi amintesc când i-am declarat mamei, prin adolescență, că, dacă nu voi putea rămâne însărcinată, eu voi adopta un copil. Îmi pusesem oarecum și o limită, mă gândeam că ar fi bine să devin mamă până pe la 24 de ani, iar când am depășit această vârstă începuse să mă deranjeze.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Acum îmi pare bine că nu am născut mai devreme, pentru că în jurul vârstei de 24 de ani am trăit cea mai intensă și distractivă perioadă din viață, atât din punct de vedere personal, cât și profesional, lucru care cu siguranță nu ar fi fost posibil dacă aș fi fost deja mamă. Deoarece, cu tot ajutorul de care am beneficiat din partea părinților, și care a fost enorm, tot n-aș fi putut face multe lucruri,  fiindcă responsabilitatea unui copil te preocupă nonstop. Iar din ce cresc, provocările devin și ele tot mai mari.  Mă și amuză prietenele mele care îmi zic «Ce-ți mai pasă, ai copii mari!». Le las să mă invidieze, că vine vremea când vor fi și ai lor adolescenți – exact așa cum reiese și din rândurile scrise, atât de frumos, în această carte de către dr. Lerner.

Ca unei mame imperfecte, copiii au reușit să-mi aducă bucurie pură, dar și îngrijorare maximă. Copiii sunt în stare să te facă mai fericită ca nimeni altcineva și să te aducă în pragul isteriei la fel de ușor. Ai nevoie de mult autocontrol, de răbdare, înțelepciune și multă dragoste.

℗PUBLICITATE



Citeam în cartea de față următoarele rânduri: Când le cer femeilor să–mi spună care este cel mai sumbru scenariu pe care și-l pot imagina pentru sine dacă devin mame, un răspuns frecvent sună cam așa: «Mă tem că voi deveni la fel ca mama mea». Ei bine, eu mă tem că n-am devenit, din păcate, mama perfectă care a fost mama mea. Nu le-am făcut copiilor chiftele calde, cât timp ei aveau antrenament la bazin, și nu le-am cumpărat mereu câte o păpușă cu care să-i aștept pe peron, în gară, după fiecare tabără. Dar, sper ca „egoismul meu“ să îi ajute cumva pe copiii mei, să nu se pună pe planul doi, nici când vor avea la rândul lor copii, decât dacă asta își vor dori cu adevărat. Să nu-și abandoneze carierele dacă sunt îndrăgostiți de ceea ce fac, să nu-și uite prietenii, să continue să meargă în vacanțele în care vor, să nu ignore felul în care arată, să nu-și neglijeze viața de cuplu, să nu uite de ei!

Eu n-am făcut multe lucruri care să nu-mi fi plăcut și mie, de când am copii, dar astfel cred că am evitat să fiu o mamă frustrată, care și-ar fi revărsat nemulțumirile acasă. Poate că ar fi fost bine să petrec mai mult timp cu ei, dar știu că, atât cât stau, stau cu drag. Vorbim despre orice, râdem, dansăm, montam piese de teatru, ne organizăm o plajă în dormitor, pe jos, ne certăm, ne contrăm, ne iubim. Și mai știu că sunt fericită când îmi cumpără câte o brățară pe care scrie best mum (cea mai bună mamă) sau când declară că «poți spune orice despre mama, dar nu că e plictisitoare».

Vă doresc lectură plăcută și savuroasă, deoarece sunt convinsă că poveștile descrise de Harriet Lerner și descoperirile sale științifice vă vor captiva de la prima și până la ultima literă a cărții.“

Extras din Confesiunile unei mame imperfecte, carte disponibilă cu reducere în librăria online a Paginii de Psihologie.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0