Lecturarea unor cărți poate fi terapie curată, iar în lumea psihologiei se folosește adesea termenul de „biblioterapie“ pentru a face referire la acest sănătos obicei. Știm foarte bine, din experiență și din știință, că #LecturaNeFaceBine, de aceea l-am invitat pe Toader (Teddy) Păun să ne recomande una dintre cărțile pe care le-a citit în ultima vreme și care a avut un rol terapeutic pentru psihicul său. Teddy este una dintre cele mai cunoscute voci de la Europa FM, iar din această toamnă este și director de programe în cadrul renumitului post de radio.
Recomandarea lui Teddy este ediția aniversară a cărții Copilul invizibil, publicată în luna septembrie de psihologul Gáspár György.
„Cartea Copilul invizibil este o fereastră larg deschisă către copilul în care, din multe puncte de vedere, mă regăsesc și eu. Oferă o înțelegere simplă, dar, în același timp, profundă a relațiilor dintre copii și părinți, dar și a modului în care putem să creștem relații sănătoase în viețile noastre. Admir deschiderea și onestitatea cu care Gáspár György își deschide sufletul și își ajută cititorii să transforme experiențele mai puțin plăcute în lecții valoroase pentru viitor.
Cartea este un ghid, pas cu pas, pentru familii mai fericite și mai unite, dar și pentru oricine vrea să învețe să-și gestioneze emoțiile, să-și înțeleagă mai bine gândurile și reacțiile și să aibă o viață mai bună. Pentru că învățând să ne vindecăm traumele copilăriei și să închidem poveștile neterminate ale primilor noștri ani realizăm că ne oferim baza unui prezent mai liniștit și mai bun.
Copilul Teddy, copilul din mine, a avut parte de doi părinți care au căutat să fie prezenți în viața lui cum s-au priceput mai bine, alegând să-l lase pe propriile picioare când încă ar mai fi copilărit, ceea ce a forțat o maturizare accelerată. Emoțiile acumulate atunci realizez că se traduc în unele griji de acum. Au căutat să-și mascheze neînțelegerile și tensiunile, până când acest lucru a devenit prea greu de controlat iar efectele încă se mai resimt și în adultul de azi. Copilul invizibil caut să-l mențin mereu optimist, pentru că am învățat că o gândire pozitivă închide răni și oprește din fașă, adesea, posibile conflicte.“